Leserinnlegg:

«Spør gjerne barneskolen om dere kan få kopiere deres regler for hvordan behandle en medelev»

Anja Hovde ber i dette leserinnlegget politikerne i Ørland kommune om å tenke på hvordan de omtaler andre politikere.

Kommunestyret i Ørland under budsjettbehandlingen 14. desember.  Foto: Terje Dybvik

Debatt

Kjære politikere i Ørland Kommune!

Jeg blir provosert, flau, lei meg og skamfull som velger når jeg leser den nedlatende karakteristikken av en medpolitiker i debattinnlegget «Beklager Myrvold. men det står til stryk.» (F-F 15.01.19)  

Jeg var tilstede på et kommunestyremøte for en del år tilbake, og dessverre ble samme sjargong brukt der - og INGEN av de andre politikerne så ut til å reagere. Ei heller vedkommende som var ordfører den gang. Det tydet derfor for meg som at dette var noe alle var så vant med at det ikke var noe å reagere på. I salen sammen med meg satt også ungdommer- vi var der og overhørte en skolesak. Jeg var sjokkert, og tenkte: «Dette er degradering av en annen person, og har ingenting med politikk og sak å gjøre! Men her er man i alle fall et dårlig forbilde for ungdommen» Jeg var opprørt, og hadde det ikke vært for at vi noe tidligere i møtet hadde fått beskjed om at vi kun fikk sitte og lytte, ikke uttale oss, så hadde jeg reist meg og protestert på oppførselen. Må si at jeg i alle år etterpå faktisk har angret på at jeg ikke gjorde det, og heller ble kastet ut. Dette kalte jeg en ukultur den gang, og den eksistere tydeligvis fortsatt, dessverre. Derfor kan jeg og vil jeg ikke tie denne gangen. 

LES OGSÅ: Uenige om hva som skjedde i kunstgress-møte

Kjære politikere – som offentlige personer er og blir dere dermed også forbilder for den oppvoksende generasjon. Er sarkasme og nedlatende kommentarer om hverandre noe dere vil formidle er helt greit, og dermed også lærer bort til barn og unge her ute? Er det dette dere vil bli husket for? Dette handler ikke om kun om Rings uttalelse, det handler om det jeg vil kalle en ukultur over år hvor slike stikk fra talerstolen og i debattinnlegg  har blitt så vanlig at ingen av dere kanskje reagerer nok på det til å protestere.

Jeg ønsker dere setter problematikken på dagsorden, og spør dere selv: «Er det slik vi vil ha det?»  Deretter ønsker jeg dere finner en måte å komme dere ut av uføret på. Spør gjerne barneskolen om dere kan få kopiere deres regler for hvordan behandle en medelev. De har enkle og gode regler for slikt. Som innbygger og velger vil jeg si at nå har dere en kjempemulighet til å sette nye Ørland Kommune på kartet politisk – ved å være et eksempel på god politisk folkeskikk til etterfølgelse for flere.

LES OGSÅ: «Dette er en maktarroganse vi tror vil skape splid»


Jeg sier dette på ramme alvor, og ønsker en tilbakemelding fra våre politikere hva dere tenker selv, og hva dere tenker arbeide med videre for å fremme et godt politisk miljø med respekt for hverandre. Og jeg oppfordrer også mine med-innbyggere til å reagere når slikt forekommer og gi tilbakemelding på at det ikke er greit. Det er vi sammen som skal skape en god kommune å bo i, det må vi hjelpe hverandre med ved å si hvordan vi ønsker det.

Anja Hovde


LES OGSÅ: «Som ordfører er jeg opptatt av å være upartisk»