Debatt:

«Julelykke for 19 milliarder»

«Dagen før den store dagen. Det er lille julaften. Det skal ordnes og ryddes. Det skal handles for 2 milliarder i dag, på lille julaften», skriver fylkespolitiker Tommy Reinås (MDG) i denne kronikken.

Illustrasjonsbilde.  Foto: Terje Dybvik

Debatt

Alt i alt skal jeg og du handle julelykke for 19 milliarder kroner, gaver som er for å vise at vi er glade i våre venner, slekt og familie.

Men blir vi lykkeligere av denne julehandelen ? Blir vår familie, vår slekt og våre venner mer overbeviste om at vår kjærlighet og vennskapsbånd er enda sterkere i år – enn ifjor? Måles kjærlighet til våre nærmere etter hvor mye julegavene i år koster ? Og blir vi alle sammen til slutt lykkeligere over julehandelen og julegavene for 19 milliarder?

Svaret, som jeg tror alle egentlig er enige i, er nei. Vi bli ikke lykkeligere av dyre julegaver, eller mange julegaver. Det beste i livet er faktisk gratis, kjærligheten kan ikke måles i penger eller dyre julegaver. Vennskap kan heller ikke måles i penger eller julegaver.

Så hvorfor er vi alle sammen sykelig opptatt av å handle julegaver? Jo fordi vi alle gjør det, og vi har ikke lyst å være dårligere enn våre venner, våre naboer, vår slekt, våre kollegaer, vi er alle sammen offer for en kollektiv suggesjon, hvor mantraet er ; «Kjærlighet og vennskapsbånd måles i julegaver, jo mer du handler, jo mer glad er du i dine nærmeste, og jo mer du handler, jo mer setter dine nærmeste pris på deg som menneske».

Men er det slik, husker de du har kjøpt gaver til hva du kjøpte til dem i fjor? Og husker du selv hva du fikk i gaver i fjor, og fra hvem? Er det ikke slik at man faktisk glemmer å lese hvem som har kjøpt gaven du skal åpne i morra? Eller er det slik at vi lager en liste over hvem som kjøpe hva, slik at du kan huske å rangere hvem som er gode eller dårlige venner og slekt ?

Svaret er nei. Julegavene har kortvarig verdi. Og vi glemmer den alle sammen, kanskje allerede senere i romjula.

Så hvorfor skriver jeg alt dette? Jo – fordi jeg er en grønn politiker som er bekymret over at julen er selve høytiden for bruk- og kast-samfunnet. Forbrukersamfunnets høyborg er julen. Her kommer det verste fram i oss alle, vi er alle forledet til å tro, at vi selv blir lykkelig av julegaver, mange og dyre gaver. Mens jordkloden er på kanten av stupet, er det full fest i verdens beste land å bo i. Juletiden gir meg assosiasjoner til Titanic, det er full fest, med lysekroner, penklær og dyre smykker, mens man spiser og drikker, og åpner gaver hinsides all fornuft.

Hva om vi bestemte oss for at neste år skal man ikke kjøpe en eneste gave, man skal kun gi bort tid og opplevelser. En fisketur, en fjelltur, en telttur, sove en natt under åpen himmel, forbruke mindre, gi mer tid og oppmerksomhet til våre nærmeste. Da ville vi alle blitt mer lykkelige.

Men nå må jeg avslutte, skal lage ferdig juleribba, og dekke på bordet. Det er jo snart julaften. Og ja - jeg er ikke bedre enn noen andre, har kjøpt gaver, og har kjøpt mat og drikke som om man skulle tro det kom en matkrise på nyåret.

Fortsatt god jul

Tommy Reinås (MDG)