Det blir stadig færre tidsvitner til hvordan det var å leve i et okkupert Norge. De aller fleste av oss har ikke opplevd den frykten og usikkerheten som dette medfører. Etter fem år som hærtatt, var det på dagen i dag at Norge i 1945 atter var fri for det tyske åket.

Selskapet Epinion gjennomførte tidligere i år en undersøkelse for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Den omhandler hva vi nordmenn frykter aller mest skal skje oss de kommende fem år. Her viser det seg at stadig færre er svært bekymret for at krigs-handlinger skal finne sted på norsk jord. 11 prosent av de 1000 spurte er «svært bekymret» for dette. I fjor svarte 13 prosent det samme på dette spørsmålet.

Det er i langt større grad terrorangrep og cyberangrep på styringssystemer vi nordmenn frykter mest skal ramme landet vårt. Frykten er også langt større for kapringer, skoleskytinger, flom og fjellskred.

At vi er blitt langt færre nordmenn som har følt på kroppen hva krig egentlig innebærer, gjør det viktig at vi vier Frigjøringsdagen og Veterandagen i dag ekstra oppmerksomhet. Ett er sikkert: krig og konflikter har fulgt oss mennesker i årtusener. Den greske filosofen og matematikeren Platon mente sågar at krig er en nødvendighet for at man skal kunne utvikle en sivilisasjon. Dette synet er mildt sagt omstridt. For man kan da heldigvis oppnå mye uten å plaffe hverandre ned.

Terje DybvikRedaksjonssjef