Jeg takker Egil Hammer for greit svar på spørsmålene jeg stilte i denne spalten 13. april omkring feiringen av nasjonaldagen i Stadsbygd.

Det gjaldt nyordningen med at barne- og folketoget de seinere åra er blitt satt opp på kirkas parkeringsplass etter avsluttet gudstjeneste, i stedet for som alle år tidligere da toget ble satt opp i skolegården med kirka og gudstjenesten som endestasjon.

I sitt svar til meg påtar Egil Hammer seg «skylden» for omleggingen – sammen med 17. mai-komiteen i året 2008.  Jeg vil ikke helt godta at verken Egil Hammer eller nevnte komite skal bære skylda for omleggingen, men vi fikk i hvert fall et greit svar på hvordan det skjedde.

Det er ingen grunn til å tro at det 17. mai-komiteen la opp til i 2008 var bindende for tilsvarende komiteer i årene som fulgte. Vanskelig for meg å se noen videre gevinst på omleggingen når det gjelder det praktiske.  Tidligere startet gudstjenesten kl. 11.00, som er vanlig «kirketid».

Det ville helt sikkert vært mulig og startet gudstjenesten kl. 12.00 også, og dermed fått en enda «mykere start på dagen».  Tidligere gikk det også tog tilbake til skolen etter gudstjenesten og bekransningen på gravene til de som ga sine liv for fedrelandet.  Den gamle ordningen med barne- og folketoget inn i kirka har vært en god tradisjon som har fungert utmerket i alle år.

Noen svarte i kommentarfeltet på nettet etter mitt innlegg at 17. mai ikke hadde noe med kirka å gjøre.  Nå er det engang slik at kirka, nasjonalsangen og flagget med korsets tegn er tett knyttet sammen.  Fornekter vi kirka og vår kristne kulturarv, så fornekter vi også flagget med korsets tegn.

Vi vil nok tro det er helt andre grunner til nevnte omlegging enn rent praktiske.  Dette skjer ikke bare her i Stadsbygd, det skjer over hele landet.  Og det gjelder ikke bare feiringen av nasjonaldagen.  Julegudstjenester for skolebarna er snart historie, og kors fjernes fra off. bygninger for ikke å krenke «våre nye». I våre største byer må betongklosser til for å beskytte barnetogene.  Er feiringen av nasjonaldagen slik vi er vant til snart historie… Hele vår kulturarv er alvorlig truet.

Jeg håper vi kan få tilbake den gamle ordningen med kirka som mål for barne- og folketoget.  Om ikke i år – så til neste år. Uansett så ønsker jeg alle en god 17. mai. Gud signe vårt dyre fedreland!

Harald Andresen