Endelig kom denne saken til sluttbehandling i fylkestinget.

De to fylkestingene i Trøndelag behandlet denne saken hvor for seg i 2016, og her gjorde Nord-Trøndelag Fylkesting et enstemmig vedtak om å legge denne skolen til Vanvikan.

Sør-Trøndelag fylkesting utsatte saken i 2016  bl.a. på bakgrunn av et forslag fra Arbeiderpartiet.

Det var også noe støy om denne saken da Trøndelag Fylkesting behandlet saken i forbindelse med budsjettet for 2018 - etter innspill fra MDG m.fl.

De samme motstanderne, MDG, SV og Rødt var på banen denne gangen også!

Venstre har hele tida arbeidet for at intensjonsavtalen som ble inngått mellom Rissa og Leksvik kommuner i forbindelse med den frivillige kommunesammenslåinga, skulle oppfylles. Her var det enighet om at en ny videregående skole skulle bygges i Vanvikan.

Beslutningen om stedsvalg for en ny, moderne og framtidsrettet vidg. skole for Indre Fosen har stor betydning for potensielle nye elever fra den nye kommunen og tilgrensede områder, og disse elevene bør ha forutsigbarhet for sine valg!

Så langt har undervisningspersonalet og annet personale levd i usikkerhet, og enda en utsettelse eller stopp av denne saken slik MDG, deler av SV og partiet Rødts representant foreslo og stemte for, ville kunne  bidra til at man mister verdifull kompetanse og verdifulle ansatte.

Venstre har hele tida sagt et klart JA til å videreføre en videregående skole i Vanvikan slik de to kommunene har bedt om. Vi vil bidra til å videreføre linjevalgene, men samtidig bidra til nødvendig modernisering – i nært samarbeid med næringslivet og det offentlige apparatet i regionen. Vi vil at denne skolen skal ta grep for å utdanne fagpersoner for dagens og framtidas arbeidsliv i bl.a. denne regionen.

Venstre ønsker å videreføre et desentralisert system for de videregående skoletilbudet i det nye Trøndelag ut fra behovet for kompetanse og fagutdanning i alle deler av det nye fylket. Vi ønsker bl.a. at flest mulig elever kan bo hjemme mens de går på vidg. skole for å ha bredest mulig kontakt med det miljøet de kommer fra  og med familien. Dette er også den mest lønnsomme organiseringa sosialt og økonomisk  - totalt sett!

Det er kommet fram synspunkter om at den nye skolen i Vanvikan vil fortrenge nødvendige investeringer i vidg.skoletilbud i Trondheim. Venstre vil advare mot en slik tenkning!

En moderne og framtidsrettet videregående skole i Indre Fosen - , lokalisert til Vanvikan, vil være et senter for framtidig utvikling av næringslivet i området og bidra til økt bosetting.

IKKE alle skal og kan bo i Trondheim! Det er ingen ønsket utvikling!

Venstre ønsker i hvert fall ikke til å bidra til en økt sentralisering av skoletilbudene!

Venstre oppfordret, i fylkestinget,  til at man nå tar de nødvendige grep for en ny vidg. skole for Indre Fosen i Vanvikan snarest mulig!

For Venstres fylkestingsgruppe

Egil Haugbjørg