I oktober 2018 er det planlagt gjennomført en stor militærøvelse, i regi av NATO, i fylkene Trøndelag, Møre og Romsdal, Oppland og Hedmark. Trondheim Nei til atomvåpen ser med stor bekymring på øvelsen, som er en av NATOs største på mange år. Også nøytrale land som Sverige og Finland vil delta.

Øvelsen, ved navn Trident Juncture, skal omfatte ca. 35 000 soldater fra inntil 30 nasjoner med 150 fly og 70 fartøy. Er vi i dag sikre på at ingen av disse vil være utrustet med kjernefysiske våpen? Norge, som fredsnasjon, kan ikke godta at slike våpen, som FN har vedtatt forbud mot, er innom norsk jord. Vi bør ikke godta at krigsfremmende øvelser foregår i Norge.

En militærøvelse av denne størrelse og omfang bidrar ikke til fred, men til økt spenning mellom NATO og Russland. I en tid som vår, hvor forholdet mellom oss og vårt naboland er på et bunnpunkt, hvor både det politiske, militære - men også det sivile samarbeidet ligger brakk, bør terskelen for store styrkedemonstrasjoner være høy.

I dagens situasjon, med et krigsperspektiv som kan innebære ødeleggelse av alt biologisk liv, er kampen mot opprustning og krigsøvelser viktigere enn noen gang. Alt for ofte er det nærmest fraværende i diskusjonen om norsk sikkerhetspolitikk hva en faktisk krig mellom NATO og Russland innebærer.

En hvilken som helst krig med Russland vil kunne være så ødeleggende at det all politisk planlegging bør ta sikte på å avverge et slikt scenario nesten for enhver pris. Blir kjernevåpen tatt i bruk, vil det kunne innebære total utslettelse, ikke bare av Norge og Norden, men i verste fall mye mer. Russland og USA alene har nærmere 6000 kjernefysiske våpen lagret. Knapt en brøkdel av dette trengs for å utløse et helvete.

Trondheim Nei til Atomvåpen har derfor en todelt protest. Først og fremst mot den dypt bekymringsverdige uthulingen av norsk basepolitikk gjennom etableringen av USAs base på Værnes.

Christian Tybring-Gjedde fra Fremskrittspartiet har vært helt ærlig på at dette er en base, og at alle andre bortforklaringer bare er tilsløring av hva saken handler om. Videre forlanger vi at norske myndigheter garanterer det norske folk at ingen masseødeleggelsesvåpen bringes inn på norsk territorium.

Styret i Trondheim Nei til atomvåpen protesterer mot militærøvelsen og vil delta i alle organiserte protester som vil finne sted. Samtidig vil vi informere allmennheten om opprustningen og øvelsens farlige konsekvenser.

Ivar Espås Vangen, Marit Voldsund Fjeldvær og Jenny Nordaune