Har ingen problemer med å forstå at det er stor skuffelse i Rissa over at de mister den videregående skolen etter vedtak i Fylkeskommunen. Hva gikk galt? Skal man jobbe for noe, bør man stille følgende spørsmål: Hvor er vi? Hvor vil vi? Hvordan komme dit?

Hvor er vi? Kommunesammenslåingen førte til at kartet ble endret. Leksvik og Vanvikan kom med sine industribedrifter og organisasjoner, tanker og visjoner for den nye kommunen. Det er vel fortsatt en gåte for de fleste at noen av Rissværingene ikke hadde fått med seg punktet om en ny felles vgs i Vanvikan. Da de endelig forsto at dette var en realitet, våknet kamplysten. Men noe var endret.

En ny kommune hvor det var bedrifter i alle bygder, og som klart ga uttrykk for at de ønsket en ny skole i Vanvikan. Vgs med pratiske fag er nært knyttet til industrien og næringslivet, plutselig var det flere som ville ha et ord med i laget, det var ikke bare Rissa som gjaldt lenger. Det ser ut til at dette ble fint oversett, og det var ingen tanker for at det også var en lignende situasjon i Leksvik, der det også var mange som ville beholde sin vgs.

Avtalen sier ingenting om at Rissa skulle være kommunesentrum, derimot kommunesenteret. Det er ikke det samme. For folk som bor utenfor Rissa sentrum, er det et sted hvor vi handler, går til tannlege, kjøper bil, drar til jobb, drikker kaffe eller av og til drar på kulturarrangement. Hvordan innbyggerne utenfor Rissa sentrum tenkte og levde ble totalt oversett.

Hvor vil vi? Der var det ingen tvil, vgs skulle ligge i Rissa, selv om elevtallet var for lite og fylkeskommunen hadde hatt skolen på endringslista lenge.

Hvordan komme dit? Det er en kjent sak at skal man i kamp må man kjenne sine motstandere. Man må også finne samarbeidende krefter som vil det samme. Men i stedet for å skaffe allianser ble det fokusert sterkt på Rissa som sentrum, og i den siste tiden har Vanvikan blitt sablet ned som lokalitet for den nye vgs.

Det er ingenting der, det bor ikke folk der, det er langt dit, det er avsides, det er ikke måte på negative uttalelser. Man må kanskje si at Vanvikan hadde de lite kunnskap om. (Kjenn din motstander) Rissa Næringsforum gikk sterkt ut for skole i Rissa, men det har jo vist seg i ettertid at det var ikke alle medlemmer som hadde samme standpunkt.

Ærlighet er viktig når man jobber for en sak. Politikerne bortsett fra noen små partier gikk flere ganger ut å fastslo at de sto fast på en ny skole i Vanvikan.  Å gå ut med bredsiden mot flertallet i stedet for å spille på lag er ikke en smart vei å gå. For folk i Vanvikan, er det nok ingen avsides plass. Innbyggerne kan dra til Rissa, Leksvik eller Trondheim på en formiddagstur, det er stor aktivitet i bygda, og har de fasiliteter som trengs. Argumentasjonen som har vært ført, kan ikke sies å være samlende for en ny kommune. Og har ingen tro på at dette er meningen til alle i Rissa sentrum.

I stedet for å vente til skuffelsen har lagt seg, går Rostad igjen hardt ut mot vedtaket, og politikerne fra fylkesting til kommune får skylden.  Men kan det være noe så enkelt som at Rissa vgs faktisk er for liten til å fortsette som før. Det kan være greit med en realitetsorientering.

Rissa vil miste alt! Hvilken tankegang er det? Kanskje på tide å roe ned, se at Rissa sentrum er så mye mer enn vgs. Snu tankegangen og prøv i stedet å se hele kommunen under ett. Det som er bra for bygdene rundt, er også bra for Rissa sentrum. Det handler jo også om omdømmebygging . Vil dere være sentrum i den nye kommunen, må dere framsnakke de fordelene dere har, ikke rakke ned på alle andre, enten det gjelder politikere eller bygder.  Nok er nok Rostad!

Frøydis Aksnes