Vi var forberedt på at avgjørelsen kunne gå denne veien, men vi er selvsagt skuffet. Nå ser det ut til at Rissa samfunnet på nytt er blitt ofret for politisk taktikkeri og hestehandler. Først ofret Nord Trøndelag FK Rissa for Inderøy vgs. og deretter vår egen kommune Rissa til fordel for Vanvikan under sammenslåings-prosessen. Til slutt ser det ut som at Arbeiderpartiet i fylkestinget har prioritert intern konsolidering og partibygging framfor samfunnsbygging og økonomi. I den sammenheng så teller en halv milliard lite og enda mindre en liten kommunes ve og vel.

Vi frykter at dette kan være starten på en nedbygging av Rissa som kommunens sentrum. Voksenopplæringa og ressurssenteret vil naturlig følge etter videregående. Det vil blir press på at ny ungdomsskole skal legges til Vanvikan for nå vil man selvsagt bruke kortet om det 13-årige skoleløpet. Når skolesenteret havner i Vanvikan vil det også være naturlig at det blir krav om at helsetjenester, tannlege m.m. også legges dit. Nytt basseng og flere tjenester kan komme etter og slik kan faktisk Rissa trinn for trinn bli nedbygd. Dette skjer mens kommunens økonomi og generelle tjenestetilbud stadig blir dårligere.

Det som er helt sikkert er at denne avgjørelsen ikke vil medvirke til at Indre Fosen konsolideres som kommune. Vi tror ikke det kan forventes at hverken splittelsen eller frontene blir mindre enn de har vært til nå. Folk i Rissa opplever at deres egne folkevalgte har sveket både sine velgere, Rissa som bygd og den kommunen de er valgt inn for. Det vil nok ikke gå upåaktet hen.

Det har vært spekulasjoner om etablering av tverrpolitiske valglister i Rissa. Vi må nok regne med at det nå blir en realitet og at det vil bli mobilisert for å få et nytt politisk regime i kommunen. Jeg regner med at F-F har spørsmål om undertegnede vil engasjere seg i dette. Det kan jeg ikke svare på nå. Men at jeg vil støtte etableringen av en slik liste er nok ganske sikkert.

Til slutt vil vi takke alle de som har arbeidet med denne saken. Der er noen få av oss som har tatt belastningen med å fronte dette i media, men det er et stort antall personer som har jobbet i godt kulissene for saken. Takk til dere alle og takk til alle sambygdinger som til daglig har oppmuntret oss til å stå på. Dessverre så nådde vi ikke fram denne gangen, men siste ord er ikke sagt. Det kommer et nytt valg – et nytt kommunestyre og et nytt fylkesting som i 2020 skal ta endelig beslutning om det er vert å bruke godt over en halv milliard på en skole som ikke trengs.

Ivar RostadVideregående i Sentrum