Natur og Ungdom krever at dagens planer om utbygging av vindmølleparken på Storheia på Fosen ikke gjennomføres. Konsekvensene for reindrift er for store, og kan ikke rettferdiggjøres selv ved utbygging av fornybar energi. Vi har bedre alternativer enn å bygge en stor vindpark i et sørsamisk reindriftsområde.

Natur og Ungdom var i 2013 positiv til prosjektene, men med noen forbehold. Innspill om en hubrolokalitet på Storheia og undersøkelser på fuglearter på Fosen er blitt hørt.  Kravet vårt om å fjerne delene av Roan Vindpark på Fosen hvor det er registrert over 20 ulike rødlistearter, er ikke tatt nok hensyn til. Nå er Statkraft godt i gang med utbygging av Roan Vindpark, men på Storheia er kun noe av anleggsarbeidet satt i gang.

Siden 2013 har det vært store protester fra reindriftssamer, fordi vindparken på Storheia vil føre til tap av 33 % av vinterbeitet. Dette vil ha store konsekvenser for reinbeitedistriktet, som må legge om rutene sine, og det kan sammen med andre inngrep føre til at det ikke er mulig å drive reindrift i området. Natur og Ungdom har ikke uttalt seg om saken siden 2013, før vi tidligere i april vedtok at vi går imot vindpark på Storheia. Vi har enda ikke behandlet vårt synspunkt til de andre parkene i prosjektet, men kommer til å gjøre dette til høsten.

Det er blitt drevet med reindrift på Fosen i over 500 år. Natur og Ungdom arbeider mot tap av norsk matproduksjon, og reindrift er en viktig del av dette. Hensynet til naturmangfold, urfolk og matproduksjon skal veie tungt i spørsmål om utbygging av energiprosjekter. Vindkraft er nødvendig i framtida, men vi kan ikke løse et problem med å skape et annet. Dermed er utbygging av vindpark på Storheia en dårlig ide, og vi støtter aktivistene som forrige uke aksjonerte mot utbyggingen.

Natur og Ungdom krever at dagens planer om videre utbygging av vindmølleparken på Storheia på Fosen ikke gjennomføres. Konsekvensene for reindrift er for store, og kan ikke rettferdiggjøres selv ved utbygging av fornybar energi.

Jonas Skjemstad Rønning

Nestleder i Trøndelag Natur og Ungdom