Natt til i torsdag sendte NASA opp sin nye TESS-satellitt: «Transiting Exoplanet Survey Satelite». I to år skal satellitten skanne i verdensrommet etter nye planeter som ligner på jorden. Dette er såkalte eksoplaneter, som har sin bane rundt andre stjerner enn sola. NASA regner med at TESS skal kunne oppdage rundt 20.000 eksoplaneter. Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og vitenskapsformidler Anne Mette Sannes skriver på nettstedet Astroevents, at man venter å finne rundt 300 planeter på størrelse med vår egen jordklode og «superjorder» som er opptil dobbelt så store.

Det som naturlig ligger i dette er også mulighetene for å finne liv på andre planter. Eller planter som mennesker kanskje i en fjern fortid skal kunne bosette oss på. Siden romalderen offisielt startet med at Sovjetunionen skjøt opp Sputnik 1 i 1957, har utviklingen skutt fart. Vi har hatt over 60 år med utvikling, og oppnådd mye. Hvor langt kan andre ha kommet, sivilisasjoner som kanskje leder med flere tusen eller millioner av år?

Verdensrommet og hva som befinner seg der har hele tiden fascinert menneskeheten. Er det andre der ute, gjester de oss – og vil vi noen gang kunne besøke dem? Gjennom utallige bøker, filmer og tegneserier har fantasien hatt fritt spillerom. Vi har funnet ut at det bor ingen på månen, iallfall ikke i dag, og det er ingen små grønne figurer på Mars med dødsstråler og lasersverd.

Men hva om vi nå skulle oppdage andre planeter med intelligent liv, og en gang skulle komme så langt at vi kan reise dit? Hva skal vi forvente av mottakelse, og vil vi komme i fred?

Ja, spørsmålene er mange. Samtidig ligger det i vår natur å utforske og sprenge nye grenser. Veien fram til at vi skal kunne nå andre mulige sivilisasjoner er enn så lenge en fjern virkelighet. Vi har derfor god tid til å tenke ut svar på mange av spørsmålene vi måtte sitte med.

Terje DybvikRedaksjonssjef