Ingen sak har vel i den siste tiden skapt mer følelser blant engasjerte innbyggere i vår nye kommune. Senterpartiet ønsker en desentralisert skolestruktur, og for Indre Fosen Senterparti har denne saken vært vanskelig i den forstand at man her har å gjøre med to velfungerende videregående skoler.

To gode skoler med røtter godt plantet i lokalsamfunnet, og godt samarbeid med kommune og privat næringsliv. Likevel mener Indre Fosen Senterparti at kommunen helt klart er mest tjent med en felles videregående skole i Vanvikan, og at dette er det fornuftige valget for fremtiden.

Det er Fylkeskommunen som har ansvaret for videregående opplæring. For kommunen er det viktig at tilbudene som gis er relevant for hva de trenger av arbeidskraft i både offentlig og privat sektor. I tillegg må skolen være attraktiv for ungdommene. Dyktige ungdommer som vi ønsker skal ta utdanning og bidra tilbake med vekst og bosetting i hele vår flotte kommune. For at vi skal lykkes må ungdommene få mulighet til å bo hjemme under videregående utdanning, og ha et godt utdanningstilbud.

Indre Fosen Sp mener at å beholde de to videregående skolene som de er nå vil være lite fremtidsrettet med tanke på utfordringer omkring fritt skolevalg, nedgang i elevtall og de økonomiske utfordringer det medfører for skolene. Begge skolene er gode skoler med god kvalitet, men de er også i kategorien blant de minste videregående skolene i Trøndelag. Dette er noe vi må ta innover oss, og det kan derfor være vanskelig å tro at det gis økonomiske rammer til å opprettholde begge skolene på sikt.

Det er ikke ønskelig for Indre Fosen Sp at en av skolene skal legges ned til fordel for den andre. Det vil ikke gi den utviklingen vi ønsker for tilbud til våre ungdommer da et slikt scenario ekskluderer et stort antall ungdom i å kunne bo hjemme under videregående utdanning. Man vil kunne miste et stort antall ungdommer til videregående skoler i andre kommuner, og de flytter ut. Et annet scenario er at begge skolene på sikt blir lagt ned som følge av dette igjen.

Valgmuligheter for ungdommen er viktig. For få søkere vil føre til at enkelte utdanningsprogram ikke igangsettes. Med en større skole vil man kunne ha mulighet til å få igangsatt både en større bredde og spissing i utdanningstilbudet.

For kommune og næringsliv må det også være et stort pluss å få et større mangfold i utdanningstilbudet, og en større bredde vil også kunne gjøre en videregående skole mer attraktiv enn to små. Man kan forhindre «utdanningslekkasje» der elever flytter ut til andre kommuner.

Det å kunne tilby flere fag og linjer vil gi næringsliv og kommune arbeidskraft og kompetanse som før ikke har vært så lett tilgjengelig. Noen bedrifter har ytret bekymring rundt tilgang til lærlinger, men med å beholde flere ungdommer i kommunen under utdanning så vil jo dette faktisk kunne gi flere tilgjengelige lærlinger med et større mangfold i kompetanse.

Indre Fosen Sp har stor tro på en ny felles videregående skole i Vanvikan. En skole som sikrer et bredt utdanningstilbud som kommune og næringsliv kan dra nytte av for å opprettholde sitt virke i samfunnet. Ungdommene vil få større valgfrihet, og de aller fleste har mulighet til å bo hjemme under utdanningen. Alternativet ser vi på som katastrofalt for kommunen – nemlig ingen videregående skole på sikt. Da har hele kommunen tapt.

For Indre Fosen Senterparti

Linn Merete Barstad Moan, leder

Flere innlegg om saken:

«Vi mener dette er en skummel tanke som gjør at begge skoler på sikt er truet»

«Leksvik har fått flere utmerkelser for gode resultater»

«Kanskje bør Vanvikan også være bekymret for fremtiden»