De som signerer denne uttalelsen utgjør 44 av 48 representanter i Indre Fosen kommunestyre, og vi støtter fylkesrådmannens og oppvekstutvalgets innstilling i saken om ny videregående skole i Indre Fosen kommune.

Vi mener denne innstillingen er en løsning for fremtiden.

Når man nå skal avgjøre hvordan videregående utdanning i Indre Fosen kommune skal organiseres må man lande på et vedtak som sikrer langsiktighet og tilstedeværelse av en videregående skole i uoverskuelig fremtid. Da finnes det kun en løsning; det må bygges en ny skole i Vanvikan.

Fylkeskommunen har vedtatt at skolen i Indre Fosen skal ha et elevtall på ca 300 elever. Det er kun lokasjon i Vanvikan som kan nå dette elevtallet. Historisk tilhørighet og gammel fylkesgrense vil gjøre at elever fra Leksvik vil se til Inderøy/Steinkjer fremfor Rissa og nærhet til Trondheim gjør at elever fra Vanvikan ser over fjorden til Trondheim.

En skole lokalisert i Rissa vil da ikke oppnå ønsket elevtall og vil være truet når fylkeskommunen vil diskutere skolestruktur ved behandling av neste skolebruksplan.

En delt løsning der man opprettholder begge skoler med felles administrasjon er ikke en fremtidig løsning. Vi mener dette er en skummel tanke som gjør at begge skoler på sikt er truet.  Om en slik løsning skal kunne gi utvidet studietilbud med flere linjevalg til elevene, så må noen linjer eksempelvis elektro, tip og tømrerfag lokaliseres enten i Leksvik eller Rissa.

Dette vil medføre en kompliserte og varierende transportutfordringer. Også denne løsningen vil kunne gjøre det mer aktuelt for elever å velge skoler utenfor kommunen.

Elevtall på 300 er ikke mulig å nå ved delt løsning, og skolene vil derfor være truet når fylket også i fremtiden vil gjennomføre strukturdebatter på økonomisk eller faglig grunnlag.  En slik løsning vil være populær på kort sikt, men setter begge skoler i fare på lang sikt. Det er ikke vi villig til å risikere.

Denne saken handler om langt mer enn lokalisering. Det handler om å beholde ungdommen vår hjemme i lokalsamfunnet mens de går på videregående i årene fremover. Bor de hjemme kan de bidra på fotballtreninger, på korøvelser eller i speidern. De kan besøke bestemor på aldersheimen, hente lillebror i barnehagen og ha deltidsstillinger hos lokalt næringsliv. Et samfunn som ikke har denne aldersgruppen i sin midte er et fattigere samfunn totalt sett.

Det handler ikke minst om å være der for lokalt næringsliv og rekruttere den kompetanse de til enhver tid trenger.

Vi støtter det vedtaket som gir oss størst mulighet til å beholde en videregående skole i Indre Fosen i uoverskuelig fremtid. Vi støtter det vedtaket som gir størst trygghet for ungdommens fremtidige tilstedeværelse i hele nye Indre Fosen Kommune.  Vi støtter det vedtaket som sikrer den skolen næringslivet trenger.

Vi mener fylkesrådmannens innstilling, og vedtaket i oppvekstutvalget ivaretar disse tre punktene, og oppfordrer fylkespolitikerne til å stemme for rådmannens innstilling når fylkestinget skal behandle saken neste uke.

44 kommunestyrerepresentanter i Indre Fosen

Les mer:

«Leksvik har fått flere utmerkelser for gode resultater»

«Kanskje bør Vanvikan også være bekymret for fremtiden»