Det e 1.påskda`n, å æ sett no her å angri som ein hoinn på det æ ha gjort. Helt tragisk, æ veit det. Det e vel på sin plass med ei teståels fer udåden, føsst som sisst. Ha vorti jagga å ættersøkt med både helikopter å ainna patrulja i heile vinter, men dæm ha itj fått tak i mæ sju. Æ ha stort sett ferfløtta mæ ætte mørkets frambrudd å prøvd å vækk minst mulig oppmærksomheit. Somtid ha æ vorri i skjul innpå høtta mi, å somtid ha æ vorri heim å sotti i kjellarn. Nåkka gong ha æ hørt på radion, å te dels TV`n, om ættersøket med store politiresursa. Dæm sei dæm har ferfærdelig med spor å gå ætte, men greie itj helt å sirkel inn syndar`n.

Spora sprike så frøktelig, sei dæm. Åsså e det så mang ainnan som ha gått i såmma spora at dæm bi utydelig ættekvart, sjer du. Dæm sa å at dæm vurdere å sett inn enda meir resursa fer å ta syndarn. Det tru æ kanskje dæm ha gjort å no i påska i hvert fall. Det ha vorri frøktelig med helikoptertrafikk over her i seinar tid. Politibila å. Æ ha foinni ut at det e kanskje likast å testå no, førri dæm sætt inn militære resursa å. E da vel måte på ka som kan brukas tå fellesskapets midla på ein sånn sak. På ei ainna si så kan æ vel ferstå dæm å da, med tanke på den ferferdelige belastnenga æ ha vorri fer både samfoinn å miljø i roint mæ. Æ skjønni det hassti fer politiet å få tak i mæ å da sju, fer om ein månas tid så e aill spor å bevis  bort ætte den kriminelle handlinga. Så i dag for æ heim ifrå påskferin på høtta fer å skriv teståelsa, slik at politiet slæpp overtid fer å leit meir ætte mæ. Uansett så vil itj pågripelsa skje før tidligast om tirsda`n i kontortida, så æ har litt tid på mæ enda. E itj resursa te å røkk ut læll no kan du skjønn, når aill på vakta e ut å flyg helikopter. Må no sei dæm e heldig med veret… E feræstn itj forhold fer å land med helikopter heim hos mæ heller da, så det e vel best å ta det skriftlig å vent på svar.

”Ka æ ha gjort, sa du..?”

Æ ha da vel kjørt snøskuter, må vætta. Innover ått høtta mi å tebakers ijæn. Oppå snø`n.. Ein gammel hoinn i frå 80-talet som æ ha plagdes utruli my med. Men den herre vinter`n ha`n gått som klokka ja. Itjnå toill. Ha fått te aill 7 turan min uten ein einaste stopp. Skjønt, det e antali nå mystisk med beltet på`n.. Når æ kjøre, e det vanlig skuterspor ætte`n. Men det går som regel itj meir enn nån menutt, så fervandles det te skispor attom skuter`n. Å da e det itj et einaste skispor som går verken te eller frå skuterløypa. Kan du fertæl…reint magisk altså. Det e selvfølgelig dæffer det e så vanskelig å rækk spora ætte mæ fer å finn mæ da sju. På eitt vis e det no greitt fer mæ, men æ skjønne selvfølgelig øvrigheita at dæm kan bi frustrert. Dæffer overgir æ mæ no. Lægg mæ flat.. Ska ta straffa mi.., som kjæm i tellægg te aill hælvettesskapen å ferbainnelsa det ha vorri fer å i det heile tatt få den der satans snøskuteren te å gå..Slikt nøtti`tj å beskriv, sjøl om han Oluf Raillkattlia ha hatt eget skriftspråk.

MEN…

…for å få frem budskapet i mitt innlegg, bør jeg vel forholde meg til Norsk Bokmål. Dette for at øvrigheten og politikere skal kunne skjønne mitt poeng. Regler for snøskuterkjøring, er etter mitt syn latterlige slik det praktiseres i dag. Hvorfor blir kjøring med snøskuter sett på som helt forkastelig? Verken skuteren eller føreren har da gjort noe galt. Snøskuter er faktisk en fantastisk oppfinnelse som har kommet for å bli. Et flott fremkomstmiddel for oss få som velger å ha hytte i fjellheimen litt for oss selv. Det passer faktisk ikke alle å ha hytte ved sjøen eller i Hafjell for den saks skyld, med vei, vann og avløp. Ikke alle ønsker å ha hytte ”der alle andre er”, for å stå i kø for å ta skiheis osv. Nok om det. Bruk av snøskuter i ”næring” er greit. Samene kjører snøskuter overalt der det trengs for å passe buskapen sin. Klart de gjør det. Alle oppegående mennesker tar selvfølgelig i bruk tilgjengelig teknologi for å lette arbeidet, og det må da være kjempebra etter min mening. Hyttefolk utgjør vel også en ”næring”? Kall det hva du vil, men det handler om å ta i bruk teknologi for å utføre en oppgave mest mulig effektivt. Jeg har valgt å ha hytte på fjellet fordi jeg trives godt der.

Det er mitt valg å ha hytte på fjellet. For å kunne bruke og holde tilsyn med hytta på en mest mulig effektiv måte, valgte jeg å få tak i en gammel snøskuter. Selvfølgelig kan jeg i stedet gå på ski de 6 kilometrene til hytta for tilsyn og bruk, men jeg som alle andre klarer å se at dette kan utføres mer effektivt med en snøskuter. Min tid er da vel like verdifull som en som driver ”næring”..? Hvis den ikke var det; hvorfor kan ikke da samene gå på ski etter reinen sin? Det er da deres valg å holde rein. Alle ser vel galskapen i sammenligningen. Poenget mitt er at om du er same eller eier av ei hytte på fjellet, så har begge en like god grunn til å benytte snøskuter.

Ja da folkens, jeg har skaffet meg nødvendig ”løyve” for å kjøre skuter til hytta. Snakket med grunneiere og søkt i flere eksemplar til kommunen. Fått tildelt hele 7 turer innover til hytta på snøskuter hver vinter. Vel og bra, men hva om de 7 turene er brukt opp tidlig på vinteren bare for å innover å rydde snø, slik forsikringsselskapet krever at en hytteeier gjør? Og så snør det enda mer… hva da? Selvfølgelig kjører jeg både den 8 og den 9 turen, og flere til om det trengs. Det er bare det at da blir jeg sett på som en kriminell.

Hva er det egentlig med snøskuteren som noen har så fryktelig mye i mot? Skifolket velger selvfølgelig å gå der det er kjørt snøskuter kontra å labbe i en halv meter løssnø. Hvorfor velger de det da? De er også oppegående mennesker som ser at skituren kan utføres mye mer effektivt og enkelt på denne måten. Logisk at de velger slik. Det må da være ”vinn-vinn” at noen kjører snøskuter der andre liker å gå på ski. Snøskuteren er for øvrig det mest skånsomme kjøretøyet som noen gang er laget for å ta seg fram effektivt i utmark. Den setter ikke varige spor i naturen.

Det er flott at vi endelig har fått ei åpen skuterløype i kommunen.(på Stjern) Her kan alle som synes det er fornøyelig å bare kjøre skuter, gjøre akkurat det. Tror ikke naturen innom Stjern blir akkurat ”voldtatt” av den grunn. Men flott at tilbudet endelig finnes for dem som ønsker å kjøre uten noen som helst ”grunn”.

Så var det dette med støy da. Dette skal visst være noe av det verste man kan utsette utmarka for. Ja vel.. Så støyen fra helikopter og fly når ikke bakken? Har jagerflyene på Ørlandet søkt til grunneier før de foretar overflyging i lav høyde? Til tider kan det virke som om det er Åfjord som har fått tildelt kampflybasen, slik aktiviteten i luftrommet over her kan være. Når jagerfly passerer i 300m høyde, vil jeg si at vi snakker om farlig støy. Både husdyr og dyr i utmark løper i alle retninger under påvirkning av slik støy. Støy fra snøskuter er et dårlig argument mot noe som helst.

Hvorfor kan ikke det å kjøre opp ei skiløype i utmark med en snøskuter bli sett på som en dugnadsinnsats i stedet for en kriminell handling? Som eier av en snøskuter, har jeg samtidig påtatt meg kostnadene med drift, reparasjoner, forsikring og ikke minst; veiavgift. Snøskuter er for øvrig forbudt å kjøre etter vei…Jeg er dum nok til å betale den likevel. Politietaten bør i hvert fall prioritere sine resurser på andre ting enn å søke etter skuterspor fra helikopter. Folk som anmelder både innbrudd og ran får stort sett til svar at saken henlegges på grunn av manglende resurser til etterforskning. Ikke rart at folk flest mister tiltro til, og latterliggjør etaten deres.

Men for å gjøre det hele litt enklere for politiet: Når dere leser dette (i kontortiden..) , befinner jeg meg på min arbeidsplass på Vassneset 6A. Her kan jeg pågripes uten tvang, under påsyn av mine kolleger som også i stor grad deler mitt syn på snøskuterkjøring. De har bare ikke utført samme grove kriminelle handling som meg og må derfor slippe represalier. Hils for øvrig til min familie, at når jeg kommer ut igjen til neste vinter, bør den gamle Jag`n min ha full tank. Da skal vi på hytta igjen.

Med hilsen

Kåre P. Arnevik

Storkriminell