Vi ønsker med dette å synliggjøre de argumenter som Rissa næringsforum har kommet med hittil i denne saken. Det har i den senere tid vært flere innlegg fra både politikere og næringsliv i lokalpressen, og vi finner det derfor riktig å påpeke de momenter vi synes er viktige i sakens anledning.

For at dette skal bli mest mulig oversiktlig, deler vi saken i tre hovedpunkter. Det er økonomi, skole og samfunn. Til orientering ble dette også oversendt til kommunens administrasjon og politikere, allerede den 12. Mai 2017. Disse synspunktene ble underskrevet av 50 bedrifter i Rissa og omegn. Siden dette, er enda flere bedrifter kommet til, slik at det involverer den største delen av næringslivet i Indre Fosen.

Vi finner det i den forbindelse mildt sagt merkelig, at kommunens administrasjon og politikere, formidler til fylkets ledelse at det brede næringsliv er enige i kommunens forsøk på å plassere skolen i Vanvikan. Dette er definitivt ikke et korrekt bilde av virkeligheten.

Vi synes det grenser til respektløst overfor både ansatte, bedrifter og investeringspartnere, at kommunens ledelse prøver å neglisjere store deler av næringsliv og verdiskapning i kommunen. I tillegg må vel dette være første kommune i landet som prøver å flytte sin egen videregående skole ut fra sentrum.

Økonomi

Økonomisk vil en ny videregående skole i Vanvikan, bli utfordrende både for kommune og fylke. Det er snakk om store investeringer på skattebetalernes vegne, og det demonstreres etter vår mening mangel på oversikt og konsekvens av et slikt eventuelt vedtak.

Rissa næringsforum har i egen regi fått beregnet en del av de kostnader som vil komme, både for kommune og fylke. Dette er gjort med bakgrunn i erfaringstall fra entreprenører og anerkjente prosjektfirma. Vi ser her at fylket kan spare minimum 200 millioner og kommunen langt over 100 millioner. Vi forutsetter da at Rissa videregående skole bygges ut til ønsket sammenlignbar størrelse. Dette har en kostnad på 95 millioner.

Man ser altså at samfunnet kan spare over 300 millioner, på å bygge ut Rissa vg. skole, som for øvrig er av de best fungerende videregående skoler!

Bare så det er sagt, dette er selvfølgelig oversendt fylkets administrasjon før fristen til innspill gikk ut.

Når vi ser på kommunens gjeldsforpliktelser de nærmeste årene, er det vanskelig å forstå at dette ikke har betydning. Med snart 1,5 milliarder i belåning, vil en liten renteoppgang kunne få alvorlige konsekvenser, for tilbud og tjenester til innbyggerne. Vi gjør også oppmerksom på at eventuell ny grunnskole med tomt i Vanvikan kommer i tillegg til dette, eller planlegger kommunen å sende grunnskoleelevene ut av Vanvikan?

Skole

Hvorfor skal vi legge ned en av de beste (undersøkelser) v.g. skolene i Trøndelag? Rissa har høyest trivsel, og lavest fravær i Sør-Trøndelag! Hva skjer med fagmiljøene som er bygget opp gjennom mange tiår? Det er ingen selvfølge at dette fortsetter ved en eventuell flytting, og det er kommet mange innspill fra ansatte om stor frustrasjon om dette.

Vi ser at flesteparten av elevene ved ungdomsskolene IKKE ønsker flytting til Vanvikan. Mange av elevene har lærlingeplasser, 48 i Rissa og 4 (!) i Vanvikan, det sier vel det meste. I tillegg kommer mange deltidsjobber for ungdom i Rissa.

Hvordan skal skolen brukes etter skoletid? Vi vet at 92,5% av elevene IKKE bor i Vanvikan, dermed blir skolen brukt i langt mindre grad og uten nevneverdig aktivitet etter skoletid, i ferier og helger. Politikerne i Indre Fosen har vedtatt at kommunesentrum skal ligge i Rissa, da bør det også legges til rette for at ungdom får et helhetlig tilbud i hverdagen!

Skolens oppgave er å skaffe elevene kompetanse og viten om, og for det næringsliv, som er relevant for deres yrkesvalg. Den største delen av dette ligger faktisk i sentrum, der skolen ligger, ikke i Vanvikan. I tillegg er det en helt ny, stor ungdomsskole der, som kan bruke felles lærerkrefter og kompetanse i utvikling av skolemiljøene.

Samfunn

Elevene har bruk for sentrum, og sentrum har bruk for elevene. Slik er det i dag hvor videregående skole ligger i kommunesenteret. Her finnes alle offentlige tjenester som elevene bruker daglig. Det være seg lege, tannlege, apotek, politi, NAV, kommunalt servicetorg etc.

I tillegg kommer varehandel og servicetilbud de trenger, og i tillegg mange har deltidsjobber hos. Hvordan skal eksempelvis transporten ordnes til dette fra Vanvikan. Skal det gå busser hele dagen (selvfølgelig ikke) eller skal foreldre hente dem, for å kjøre elevene på nødvendige ærend eller deltidsjobber?

Videregående skole er en viktig institusjon i kommunesenteret, og dette er selvfølgelig en av mange viktige årsaker til de plasseres nettopp i kommunenes sentrum. Bare i Rissa sentrum med omegn, er det ca. 1100 arbeidsplasser som på mange måter er avhengig av elevene her og omvendt.

Hvordan skal Vanvikan kunne løse dette? Hva er potensialet for handels og servicefunksjoner som skal støtte opp om skolen? Vi vet at Rissa sentrum har brukt 40 år på å bli det sentrumet som det er i dag, og det er fortsatt ting som må utbygges/forbedres.

Det kan virke som politikere og administrasjon ikke forstår betydningen av dette. Nasjonalt er det i dag uttalte mål om å styrke kommunesentre og tettsteder, nettopp for å skape gode relasjoner ifht. næring, bosettingsmønstre og servicetilbud. Dette er både økonomisk og miljømessig en ønsket utvikling. Er dette noe som IKKE gjelder for Indre Fosen kommune?!?

Avslutningsvis

I den grad politikere og administrasjon virkelig ønsker å sette seg inn i saken, er det som nevnt sendt innspill fra Rissa næringsforum, allerede i Mai i fjor. Det er også sendt et innspill med beregninger til fylket 19.02. i år. Vi synes saken stort sett har hatt en ensidig tilnærming, nemlig at Vanvikan skal velges for enhver pris.

Dette er igjen knyttet til en avtale det ofte refereres til, en INTENSJONSAVTALE hvor det skal UTREDES og ARBEIDES for en videregående skole i Vanvikan. I vår verden er en intensjonsavtale nettopp det, en avtale med intensjoner. Hvis man så finner ut at GRUNNLAGET for å lage en endelig avtale ikke er tilstede, går man hver til sitt.

Det er tilfelle i denne saken, hvor det kommer store ekstrakostnader både for kommune og fylke. De er referert ovenfor, og i tillegg vil det komme konsekvensutredninger og problemer med infrastruktur i Vanvikan grunnet terrengets beskaffenhet. Det er ingen som i dag er i stand til å presentere en sluttregning, og vi merker oss at den kommunale ledelsen heller ikke ønsker en debatt rundt dette.

I motsatt fall, stiller vi gjerne våre tall til disposisjon, slik at vi kan få en objektiv debatt rundt temaet. Hittil har dette vært en styrt prosess, hvor ubehagelige ting som økonomi, skole og samfunnsutvikling, ikke har blitt hensyntatt.

Helt til slutt; Er det slik at politikere (med få hederlige unntak) og administrasjon i Indre Fosen, ikke er opptatt av stedsutvikling og størsteparten av næringslivet?

I så fall er det bra at vi snart skal stemme!

Rissa næringsforum

Johan Wemundstad

Les mer: «Nå er det på tide å forstå at vi er én kommune»