Fosna Folket tar 19.3 for seg gjeld per innbygger i kommunene på Fosen. Her kunne FF gjort et dypere søk og gitt deres lesere litt info om hva de kan forvente i fremtiden.

Som kommunestyre representant gjennom en del perioder, må jeg innrømme at den investeringstakten som Indre Fosen kommune nå har lagt opp til gjør meg meget bekymret.

Gjeld per 1.1.18 er på nærmere 1100 millioner.  I forslag til investeringsbudsjett for 2018 – 2020 er det foreslått 771 millioner i IKKE selvfinansierte investeringer.( Dette er brutto tall, altså inkl. mva. og forventet spillemidler.)

Det er store byggeprosjekt som svømmehall/kulturhus i Leksvik,160 mill. Omsorgsenter på Stadsbygd 160 mill (her blir det brukt 15 mill. før spade settes i jorda) barnehage og skole i Vanvikan 115 mill. Renovering/ nybygg Stadsbygd skole 150 mill og Mælan skole 80 mill. osv.

Det en også av erfaring vet, er at det alltid vil komme saker som krever millioner i perioden som en enda ikke har sett for seg. Så lånegjelda vil sannsynligvis bare øke og innen utgangen av 2020 vil kommunen ha  en gjeld på  anslagsvis 1500 mill.

Når man vet at vi per i dag har historiens laveste rentenivå, så kan vi se for oss en økning på 1 eller 2 % og hva det vil medføre.

En vet også at enkelte av disse prosjektene vil medføre en store økninger i årlige driftsutgifter, som vil sette kommunen ovenfor store utfordringer.

Rådmann viser i sitt forslag til 4 muligheter for å makte de fremtidige økonomiske utfordringer.

  • Økt befolkningsvekst

  • Strukturendringer

  • Eiendomsskatt

  • Ostehøvelprinsippet

Så kan en spørre seg hva vil politikerne her prioritere. Økt befolkningsvekst skjer ikke over natta, strukturendringer vil ingen ha, eiendomsskatt er fy og ostehøvelprinsippet er oppbrukt.

Hva sitter en da igjen med?

Jeg har tidligere betraktet Høyre i motsetning til noen andre partier som nøktern og ansvarlig mht. kommunens økonomi. Men her må jeg revurdere min oppfatnuing.

Det som også bekymrer, er når politikere sier at 18 mill. til sponsing av vg,. skole i Vanvikan er vel investerte penger. ( da nevner jeg ikke 10 +10 mill ekstra). I et annet utvalg så jeg av referat at 27 mill. ekstra i forbindelse med ny skolestruktur i Indre Fosen var bare småpenger. Jeg kunne også ha nevnt flere prosjekter der pengene når det gjelder investering sitter løst.

For den som driver litt med frivillig arbeid så er dette skremmende, men også lite motiverende.

Jeg kan f.eks. fortelle hva man får for f.eks. 18 mill.  Jo en får en idrettshall på 1800 m2 som erstatning for gymsal. på Åsly, 4 garderober med tilbehør som erstatning for de som var brukere av  ÅJei har forventet at både komite for oppvekst og kultur kunne vert interessert i en omvisning og orientering i en hall bygd for kommunen, men det har vi forstått ikke er prioritert.  Her kan nevnes at både adm. leder og politisk leder for oppvekst i fylket har vert på befaring.

En ting er sikkert, handlingsrommet til de som overtar om 2 år blir minimalt, og signaleffekten av de økonomiske holdninger skal man ikke ta for lett på.

Per Brovold

SV