OECD (Organisasjon for økonomisk samarbeid og utvikling) påpekte dette som et paradoks: Lav deltakelse blant kvinner i arbeidslivet falt nemlig sammen med økende behov for arbeidskraft.

Vi trengte flere folk i arbeid, men norske kvinner forble hjemme.

Økt sysselsetting var en forutsetning – het det i OECD-rapporten – dersom norsk økonomi skulle bære de økte kostnadene som fulgte med utbyggingen av velferdsstaten.

***

Siden den gang skal det sies at vi oppdaget oljen.

Men enda viktigere: Som nasjon iverksatte vi tiltak for å utnytte en større andel av våre menneskelige ressurser – ikke minst gjennom en moderne familiepolitikk, tilrettelagt for arbeidende foreldre av begge kjønn.

Og vi må jo kunne si at tiltakene har båret frukter:

  • I dag deltar to av tre kvinner i arbeidslivet. I løpet av et par årtier har vi klatret fra under middels til toppen av internasjonale statistikker.

  • Dessuten er jentene i flertall på norske universiteter og høyskoler. I 2012 sto jentene for 61 prosent av alle fullførte universitets- og høgskoleutdanninger.

I dag er Norge er kjent for like muligheter og likestilling.

Det er fristende å konkludere med at vi har lyktes……

***

Ikke minst burde vi være der at vi kunne konkludere med full likestilling da vi i 2013 feiret 100 år med kvinners stemmerett.

Med lik innflytelse skulle kvinner også hatt lik deltakelse. I hvert fall etter 100 år.

Likevel er kvinner i mindretall både blant ledere og i styrerommet.

I 2016 var det KUN 16,2% kvinnelige daglige ledere i norske aksjeselskaper.

I 2016 var det KUN 24,1 % kvinnelige styremedlemmer i norske aksjeselskaper.

***

Det er så mange dyktige kvinner her på Fosen. Vi inspireres av å synliggjøre og løfte dere frem.

Derfor startet vi Nettverket Fru Inger her på Fosen.

Nettverket Fru Inger er en arena for å synliggjøre kvinners kompetanse for å oppnå en posisjon til leder stillinger og styreverv. Formålet med nettverket Fru Inger er å bidra til å sikre innovasjon og vekst på Fosen gjennom flere kvinnelige beslutningstakere. Vi gjennomfører nettverksmøter med kurs og læringsmøter.

Vår Visjon er: Mot, Anerkjennelse & Handlingskraft

***

Forskning viser at mangfold er en driver til innovasjon i norsk næringsliv. Og forskeren, den Amerikanske professoren Richard Florida sier at uten mangfold  - ingen utvikling.

***

Derfor er vi overbevist om at nettverket Fru Inger bidrar til å sikre innovasjon og vekst på Fosen gjennom flere kvinnelige beslutningstakere.

Petter Stordalen sier at: Jenter må ta større plass! Han sier dette fordi at mangfold og kultur gir verdiskaping.

Gå ut damer og ha MOT til å være synlig, ha MOT til å ta utradisjonelle valg og ha MOT til å ta lederjobber og gjøre det du ønsker.

Hilsen styret i Nettverket Fru Inger;

Tine N. Karlsen, Hanne Falstad, Gunnhild Tettli og Margaret Aune.