I sitt leserinnlegg i Fosna-Folket fredag 23. februar bruker Daniel Fenstad tendensiøse formuleringer som bl.a: «svertekampanje, vrangforestilling, utidig, hukommelse svikter, forsøk på å skrive om historien, vi med hukommelse, og problematiske».

Han imøtegår i liten grad punkter i mitt leserinnlegg, men gjengir mine utsagn på feilaktig og upresis måte, og tillegger meg meninger jeg ikke har.

En slik tone og diskusjonsteknikk er trist. Slikt brukes ofte som erstatning for reell argumentasjon og fakta. Jeg vil minne Fenstad om hva han sjøl uttalte i FF 16. feb: «Vi har alle et ansvar for å føre et anstendig og respektfullt ordskifte.»

Jeg hadde et konkret spørsmål til Fenstad, basert på hans påstander i tidligere avisoppslag:

«Kan Fenstad vise til dato og agenda for et eneste åpent folkemøte der plassering av videregående har vært annonsert som tema?» Det har han fortsatt ikke gjort.

Feil sitering

Fenstad antyder at jeg har påstått at «det ikke ble opplyst om arbeidet med en felles videregående skole i Vanvikan før folkeavstemningen». Det har jeg ikke sagt, derimot skrev jeg: «Men «hva Indre Fosen Kommune skal mene om videregående i Vanvikan» har ikke vært tema på noe folkemøte, så vidt jeg vet».

Valgkampen

Jeg skrev ikke at videregående overhodet ikke var et tema i valgkampen, jeg skrev: «i liten grad var et tema i valgkampen». At ingen politiske parti i Rissa skrev et ord i sine partiprogram om at de gikk inn for en felles videregående i Vanvikan viser at dette ikke var et hovedtema i valgkampen.

Vedtak

Fenstad prøver å gjøre et poeng av at det var det sittende kommunestyret som vedtok å sende søknaden om sammenslåing (3 måneder etter vedtaket om sammenslåing).

Han påstår jeg hevder «det sittende kommunestyret ikke har fattet vedtak om kommunesammenslåing». Han kan med fordel bli litt bedre til å lese, for det jeg skrev var: «Vedtaket om sammenslåing ble ikke gjort av det nåværende kommunestyret, det ble gjort av de gamle kommunestyrene, etter valget, men før de nye trådte sammen». Jeg bruker ordet «vedtaket» i betydningen det avgjørende vedtaket. Disse 3 månedene forholdt folk seg som om sammenslåing allerede var avgjort.

Intensjonsavtalen

Jeg har heller ikke tatt til orde for at vi nå skal endre intensjonsavtalen. Derimot har jeg uttalt meg om hvordan vi skal tolke dette punktet: Det inneholder ordet utredes, det står ikke «med alle mulige midler», og det står ingenting om at vi skal sponse fylkeskommunen. Punktet er oppfylt for lenge siden: kommunen har utredet og arbeidet for....

Og nei, jeg har ikke glemt elevene fra Leksvik: MDG vil primært ha videregående både i Leksvik og Rissa. Dersom fylkeskommunen absolutt vil ha én stor skole, mener vi plassering i Rissa totalt sett er det beste. Miljømessig er disse alternativene best pga. mindre transport og mindre ressurskrevende bygging. Dessuten

er det mer servicefunksjoner og næringsliv i nærheten. Og vi unngår å svekke kommunesenteret.

Hestehandel

En politisk hestehandel er ikke nødvendigvis forkastelig. Fenstads egne ord tyder nettopp på at vi her har å gjøre med en hestehandel om hva de ulike kommunene skal «få» i en sammenslåingsprosess, og at videregående er brukt i kjøpslåing om dette: «Vi med hukommelse husker at valgresultatet i gamle Leksvik kommune ble 50 % på stemmen. Uten punktet om videregående ville resultatet garantert blitt et annet. På tilsvarende måte ville trolig resultatet i Rissa blitt et annet om punktet om kommunesenteret ikke var en del av avtalen».

Det er imidlertid litt spesielt å selge en hest man ikke eier.

Sponsing

I innlegget kommenterer Fenstad også et annet leserinnlegg, og hevder ordføreren i kommunestyret har redegjort for kostnader på tilsammen 38 mill, forbundet med kommunens vedtak. Det han ikke nevner er at disse vedtakene i tillegg kan føre til:

  • kostnader for nye tomter for skole og barnehage

  • kostnader for evt. gymsal på ny skole

  • kostnader for gangveier mm. (åpnes for å forhandle om)

Til slutt i innlegget gjentar Fenstad påstanden om at innbyggerne tok stilling til hvor videregående skal ligge når de stemte i folkeavstemninga om sammenslåing. Og aller sist presiserer han at det fortsatt er flertall i kommunestyret for ny skole i Vanvikan. Hans påstander om sjeldent god involvering og mulighet for påvirkning, blir imidlertid ikke mer holdbare av det.Og dette kan tyde på at Høyre egentlig ikke bryr seg om hva innbyggerne i Rissa mener i denne saken.

Vegard Heide

Miljøpartiet De Grønne Indre Fosen