Det finnes ingen holdepunkter for å si at det ikke ble opplyst om arbeidet med en felles videregående skole i Vanvikan før folkeavstemningen.

Det er riktig som Heide skriver, undertegnede var ikke til stede på folkemøtene om felles videregående skole i Vanvikan. Jeg var heller ikke til stede på folkemøtene på Rissa videregående skole i forkant av folkeavstemningen i 2015.

Jeg er imidlertid godt informert om at intensjonsavtalen, herunder plassering av videregående, var en sentral del av agendaen på disse møtene. I de siste ukene før valget sendte også kommunen ut informasjonsskriv til alle husstander, der spørsmålet om videregående skole og kommunesenter var tydelig fremgikk. Dette var imidlertid bare to av mange arenaer kommunen førte sitt informasjonsarbeid på.

Idé lenge før kommunesammenslåinga

"Videregående i sentrum"-aksjonen forsøker å tegne et bilde av at ideen om videregående skole i Vanvikan er kokt sammen av politisk ledelse og administrasjon i en hestehandel på bakrommet. Det er en vrangforestilling uten noen forankring i virkeligheten.

Allerede i april 2013 skrev Trønder-Avisa at det "pågår også samarbeid mellom Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag om å legge ned de videregående skolene i Leksvik (Nord-Trøndelag) og Rissa (Sør-Trøndelag), for så å bygge en ny i Vanvikan."

Fylkestinget i Nord-Trøndelag vedtok så tidlig som desember 2013 at fylkeskommunen skal jobbe videre med planene om en felles videregående skole for Rissa og Leksvik i Vanvikan.

Høyaktuelt tema i valgkampen

At videregående skole ikke var tema i valgkampen er heller ikke riktig. Videregående skole var et svært aktuelt tema i gjennom sommeren 2015 med den påfølgende valgkampen.

Allerede i juni 2015 uttalte daværende fylkesråd for utdanning og kultur i Nord-Trøndelag, May Britt Lagesen, at Vanvikan var det beste stedet for ny skole. Ingvar Sæther uttalte imidlertid samme måned at han ikke anså videregående skole i Vanvikan som sannsynlig.

I juli 2015 tok "Utdannet" i to leserinnlegg til orde for videregående skole i både Leksvik og Rissa, samtidig som han kritiserte daværende ordfører Ove Vollan. I sitt svarinnlegg skrev Vollan følgende: "De to hovedpunktene i avtalen er at kommunesenteret skal ligge i Rissa, og at det skal utredes og arbeides for en felles videregående skole som legges til Vanvikan." I august fikk "Utdannet" også svar fra Dagfrid Enga Fenstad, som mente at videregående skole i Vanvikan "vil bety at vi kan få flere og mer attraktive linjer ved skolen, slik at flest mulig av våre ungdommer kan benytte seg av tilbudet".

Samme dag som Vollan svarte "Utdannet", slo Rissa Arbeiderpartis ordførerkandidat Torun Bakken fast at "Arbeiderpartiet vil arbeide for å opprettholde og videreutvikle Rissa videregående skole".

I de siste ukene før folkeavstemningen uttalte styret for Fosen Industriforum v/Benjamin Schei seg positive til videregående i Vanvikan. Samtlige listetopper fra Leksvik publiserte et informasjonsskriv i Fosna-Folket, der det fremgikk tydelig at det i "intensjonsavtalen er […] forutsatt at det skal arbeides for en ny felles videregående skole i Vanvikan».

Steinar Saghaug erklærte dager før valget at han ville stemme for sammenslåing, blant annet på grunn av punktet om videregående i intensjonsavtalen. Per Brovold sa samme dag at han så for seg Leksvik videregående som en satellitt under Rissa videregående skole.

Det er med andre ord absolutt ingen holdepunkter for å si at innbyggerne ikke visste hva de stemte over, eller for å si at plassering av videregående ikke var tema i valgkampen. Det heller ingen holdepunkter for å si at det ikke har vært en reell opposisjon mot videregående i Vanvikan. Vegard Heide var selv veldig tydelig før folkeavstemninga på at han var i mot sammenslåing på grunn av videregående skole i Vanvikan.

Intensjonsavtalen er ingen buffet

Heides hukommelse svikter dessuten igjen når han hevder det sittende kommunestyret ikke har fattet vedtak om kommunesammenslåing. Det forrige kommunestyret fattet riktignok vedtak om sammenslåing 17. september 2015. Vegard Heide var imidlertid selv til stede når sittende kommunestyre vedtok å sende søknad om sammenslåing av kommunene Leksvik og Rissa 21. desember 2015. Det er sistnevnte vedtak som faktisk var grunnlaget for forskriften om kommunesammenslåing.

Det mest problematiske med Heides argumentasjon er ikke de utidige forsøkene på å skrive om historien. Problemet er snarere at han anser intensjonsavtalen som en slags buffet, der punktet om videregående skole paradoksalt nok er brokkolien han ikke vil ha. Dessverre fungerer ikke politikk på den måten.

Åpning for debatt om alle punktene i intensjonsavtalen vil etter min mening være et enormt svik overfor velgerne. Vi med hukommelse husker at valgresultatet i gamle Leksvik kommune ble 50 % på stemmen. Uten punktet om videregående ville resultatet garantert blitt et annet. På tilsvarende måte ville trolig resultatet i Rissa blitt et annet om punktet om kommunesenteret ikke var en del av avtalen.

Når Heide skriver at noen kan ha ment at videregående ikke burde ligge i Vanvikan, men at sammenslåing allikevel var en god idé, beskriver han hvordan kompromisser fungerer. Det hører ikke hjemme noe sted å endre forutsetningene for inngåtte kompromisser i etterkant.

Ansvar for hele kommunen

Jeg tillater meg samtidig å knytte noen refleksjoner til Arnar Utseths leserinnlegg 20. februar. Utseth skriver at det er feil at det ikke blir skole i Indre Fosen om den ikke legges til Vanvikan. Det har han antakeligvis helt rett i. Poenget er at vi politikere, i motsetning til han, har ansvar for å tenke på elevene fra både Rissa og Leksvik.

I dag går en svært stor andel av det totale elevpotensialet på skoler utenfor kommunen. Årsaken er trolig snevert linjetilbud og ønske om miljøskifte. Rissa som lokasjon for både Rissa og Leksvik videregående skoler vil sannsynligvis ikke bidra til rekruttering av det uutnyttede elevpotensialet. Å opprettholde Leksvik under felles administrasjon vil verken gi et mer attraktivt skoletilbud eller være spiselig for fylkespolitikerne. En stor felles videregående skole med et bredt og attraktivt linjevalg sentralt plassert i kommunen vil derimot kunne bli et trekkplaster, ikke først og fremt for elever fra Trondheim, men viktigst av alt; kommunens egne elever. Også de elevene fra Leksvik som Heide & co. glemmer når de snakker om plassering av videregående skole.

Tull om tall

Utseth bør vie mer oppmerksomhet til å underbygge sine egne påstander, fremfor å postulere at det andre sier er feil og udokumentert. At vi påløper kommunale merkostnader i 100 millionersklassen har Utseth ikke noe belegg for å påstå. I forrige kommunestyremøte redegjorde ordføreren for de kostnadene kommunen har satt av til tilrettelegging av videregående i Vanvikan. Kostnadene er inntil 20 millioner til overtakelse av bygningsmassen til både Rissa og Leksvik videregående skoler, samt inntil 18 millioner til klargjøring av tomt i Vanvikan.

Fra mitt ståsted er 38 millioner en god investering hvis vi ser på hva vi får. Testmann Minne skole er i dårlig forfatning pr. i dag. For 10 millioner får vi en skole som er godt i stand til å overta elevmassen på Testmann. Kostnadene ved oppgradering av Testmann er utvilsomt langt høyere enn kostnadene ved å rigge om Leksvik vgs. til barne- og ungdomsskole. For Vanvikan vil 18 millioner for tilrettelegging for ny videregående skole være et enormt løft for lokalsamfunnet og følgelig en investering vi som kommune vil nyte godt av gjennom økt tilflytting.

På tide å gå videre

I bunn og grunn er det ikke kommunen som avgjør saken. Striden står imidlertid på hva Indre Fosen kommune skal mene, noe velgerne faktisk tok stilling til da intensjonsavtalen ble autorisert gjennom folkeavstemningen. Derfor gleder det meg stort at 46 av 48 kommunestyrerepresentanter står samlet bak ønsket om ny videregående skole plassert i Vanvikan. Med det håper jeg vi kan legge ballen død, og bruke energien på hvordan vi kan gjøre Indre Fosen kommune til en enda bedre kommune å bo i!

Daniel Lyngseth FenstadLeder Indre Fosen Høyre

Les mer: «Meget overrasket over den egoismen som nå råder blant enkelte aktører»