Viser til flere innlegg i Fosna-Folket og Trønderavisa der flere uttrykker seg på vegne av "næringslivet i Rissa" og "industrien i Rissa".

Da knyttet mot plassering av en ny videregående skole i Indre Fosen kommune. Når dette skrives på en slik måte, tolker jeg, sammen med flere andre, at dette gjelder for næringslivet i Rissa kommune og industrien i Rissa kommune.

Som daglig leder i den største industribedriften (ift faste ansatte i 2017 og dd, meg bekjent) i tidligere Rissa kommune, så støtter jeg ikke disse innleggene. Min forståelse av disse innleggene er at dette gjelder tettstedet Rissa/Rissa sentrum, og ikke Rissa kommune, og da synes jeg aktørene bør skrive det.

Alternativt så bør de oppgi de bedriftene de skriver på vegne av. Hvis ikke viser dette et feil bilde av den reelle situasjonen. Itab Industrier AS støtter det som tidligere er meddelt fra bla Fosen Industriforum, som går ut på at vi støtter avtalen mellom Leksvik- og Rissa kommune om at vi skal jobbe mot at en ny videregående skole i Indre Fosen skal ligge i Vanvikan.

Jeg ber derfor om at dere som skriver slike innlegg er tydeligere på hvem dere skriver på vegne av. Når det er sagt er jeg i tillegg meget overrasket over den egoismen som nå råder blant enkelte aktører ift denne plasseringen. Det er besluttet at Rissa sentrum skal være et handelssenter i den nye kommunen, og det er det virkelig i ferd med å bli. Så registrerer jeg at det definitivt ikke er tilstrekkelig, holdningene som nå vises er at "vi i Rissa sentrum skal ha alt av aktivitet og severdigheter, så får resten av kommunen ta det vi ikke ønsker å ha".

Her blir jeg særdeles overrasket og skuffet over holdningene til mine kommunekolleger i Rissa sentrum. Mitt inntrykk var at vi kanskje var bedre på samarbeid og raushet enn andre kommuner i Fosen, dette viser derimot at vi sannsynligvis er dårligst i klassen på dette akkurat nå. At innbyggere i tettstedene Vanvikan og Leksvik nå snakker om å boikotte handelsstand i Rissa sentrum pga denne saken, er både trist og forståelig.

Jeg skal ikke begi gi meg inn på argumentasjonene for beliggenhet her eller der, utover at vi støtter fullt ut om at den avtalen som foreligger ifm sammenslåingen av Rissa- og Leksvik kommune. En helt ny og moderne videregående skole i Indre Fosen kommune, betalt av fylket, vil være en gave av dimensjoner til oss.

Alternativet jeg som bedriftsleder frykter, er at dersom det ikke skjer, så kan vi risikere at vi om 5-10 år ikke har en videregående skole i Indre Fosen kommune, og det ville vært katastrofalt for både innbyggere og næringsliv. Itab Industrier AS har i alle de år hatt en avstand på minimum 20 min til vgs ift lærlinger og støtte fra vgs ellers, noe vi har benyttet oss mye av, og det har aldri vært et problem. Jeg er sikker på at bedrifter i Rissa sentrum, deriblant Fosen Yard, ikke vil påvirkes av dette dersom ny skole legges til Vanvikan.

Til slutt har jeg også en mening om hvordan noen av våre politikere har håndtert denne saken. Fra å signere intensjonsavtale, møte med Sanner i Oslo til stor oppmerksomhet fra alle medier og servering av sammenslåingskake, for deretter å gå offentlig ut i ettertid å argumentere for at skolen skal plasseres i Rissa sentrum ...... Hvordan skal man forholde seg til slike politikere?

Som leder i en såpass stor bedrift, samt innbygger i kommunen, er det bekymringsfullt ift forutsigbarhet og tillit. Jeg har stor respekt for de som har andre meninger, og står på disse fra A til Å, men de som snur seg "etter vinden" bør kanskje vurdere sine posisjoner.

En sammenslåing, eller ett ekteskap, er basert på samhold og samspill som igjen krever raushet og respekt. Det synes jeg noen av oss i "gamle" Rissa kommune mangler i denne saken.

Kristoffer Fjeldvær

Daglig leder Itab industrier, Stadsbygd