Viser til leserinnlegg i Fosnafolket 19 januar 2018.

Lokalpatriotisme er bra. Det har jeg også stor forståelse for og aksepterer. Men det er to elementer i innlegget jeg må imøtegå. Det ene er påstanden om at flytting av videregående ifra Rissa ikke vil påvirke Fosen Yard.

På grunn av at Rissa videregående ligger så nærme Fosen Yard hadde vi tidlig i januar i år besøk av TIP-klassen. Det er raskt og enkelt å komme hit samtidig som vår bedrift innehar mange fagkategorier. Denne 1. klassen hadde da allerede valgt seg utplasseringssted for uke 6 og 7 i år. Likevel syntes en av elevene at Fosen Yard virket så spennende at han ønsket heller å komme hit på utplassering. Han er her nå, stortrives og har søkt sommerjobb her!

Dette hadde ikke skjedd hvis skolen og vi ikke hadde det samarbeidet og nærheten vi har i dag. Fosen Yard har vært, er og vil være helt avhengig av et tett samarbeid med videregående skolen for å kunne videreføre og utvikle vår bedrift.

Til lengre avstand det blir til skolen dess dårligere blir det samarbeidet. Derfor er påstanden i innlegget feil og det er mye av problemet med argumentasjonen som føres for plassering av videregående i Vanvikan. Argumentene er feile eller udokumenterbare. Argumenter som:

Vanvikan er mest sentral i Indre Fosen. Det er feil.

Det kommer elever fra Trondheim til Vanvikan. Udokumenterbar og meget tvilsom.

Det blir ikke videregående skole i Indre Fosen hvis den ikke legges til Vanvikan. Det er feil. Det blir videregående skole i Indre Fosen.

Det andre elementet jeg må si noe om er kommentaren om politikerne. Jeg er som Fjeldvær ikke tilhenger av de som «snur seg etter vinden». Men intensjonsavtalen var, som jeg har oppfattet det, at kommunepolitikerne skulle jobbe for plassering av videregående i Vanvikan. Og det har de da sannelig gjort. I en grad som har passert flere fornuftige grenser. Bare kostnadselementet som nå har kommet fram er så formidabelt at det ikke kan oversees.

Fylkeskommunale merkostnader i Vanvikan er i 200 millionersklassen og kommunale merkostnader er i 100 millionersklassen. Det er faktisk uansvarlig av våre politikere å ikke hensynta slike opplysninger som nå kommer fram. Derfor må det både være lov og som jeg ser det en plikt for politikerne å vurdere plasseringen på nytt.

Mitt utgangspunkt er Fosen Yard og det klart beste for Fosen Yard er at skolen ligger i Rissa. Så har jeg gjennom prosessen også sett at plasseringen i Rissa er den beste for elevene, tyngden av næringslivet og tyngden av befolkningen. Jeg har stor respekt for det Kristoffer Fjellvær, Itab og Vanvikan bidrar med i Indre Fosen og beklager at vi er motparter i denne saken, men den klart beste plasseringen av videregående skole i Indre Fosen er i Rissa.

Arnar Utseth

Fosen Yard AS