Etter ordinær stengetid mandag ettermiddag var det yrende liv i butikken hos Sport1 på Brekstad. Sammen med Rosenberg BK-general Thor Bretting og leder Torhild Aarbergsbotten i fotballgruppa i Ørland ballklubb (ØBK) var et dusin av flyktningene som er bosatt i Ørland travelt opptatt med å finne overtrekksdresser og skotøy til treningsbruk.

Idrettens flyktningfond

Etter at Thor Bretting startet rekrutteringen blant flyktninger til grendalaget Rosenberg Ballklubb (RBK) har flere og flere av kommunens nye innbyggere meldt seg til tjeneste på gressmatta. Mandag kveld var det ikke mindre enn dusinet fullt av spillere som kunne glede seg over støtten på 12.000 kroner gjennom Norges Idrettsforbunds (NIF) flyktningfond. I tillegg ble det også tilsvarende utstyr på en aktiv fotballspiller fra den yngre garde av tilflyttere.

- Stort potensial

- Søknaden om støtte ble sendt gjennom ØBK. En av de store samfunnsutfordringene framover blir hvordan vi best integrerer flyktninger. Frivillige lag og organisasjoner har et stort potensial for å bidra, mener leder Aarbergsbotten i fotballgruppa i ØBK. Hun mener både Ørland kommune og ildsjel Thor Bretting fortjener ros for arbeidet som er gjort lokalt.

Ikke bare mannfolk

Mandag var det kun mannfolk som var å se, men Aarbergsbotten ønsker gjerne å få med kvinner blant flyktningene i klubben.

- Under Ørland Sparebank Cup var tre av kvinnene med og gjorde innsats. Dugnadsånd er noe unikt for Norge. Gjennom engasjement i frivilligheten får flyktningene lære om norsk kultur, og ikke minst bli kjent med nye folk, mener Aarbergsbotten.  Hun er også opptatt av at vi må ha et spesielt fokus på å ta godt imot barna blant flyktningene.

Klar for nyttårscup

Selv om årets grendaserie er i mål, så har ikke Bretting permittert spillerne i Rosenberg BK for vinteren. 2. januar arrangerer grendalaget nyttårscup for 25. gang i Ørlandshallen.

- Da må alle spillerne være med å arrangere cupen, samtidig som de skal delta som spillere, forteller Bretting.

Etter mandagens uttak av treningsutstyr viste det seg at sluttregninga passerte støttebeløpet. – Jeg vil gjerne takke Sport1, som tok på seg å sponse det overskytende beløpet, avslutter Thor Bretting.

Ildsjelen Thor Bretting gledet seg over støtten til treningsutstyr.