Den 20 år gamle ørlendingen deltok også i VM i 2012, den gang iVigo i Spania. Atle Skaug og Ørjan Dyrnes fra Kristiansund var Norges førstedeltakere

19 nasjoner var med, - Algerie, Brazil, Chile, Kroatia, Hellas,Finland, Italia, Slovenia, Storbritannia, Norge, Peru, Portugal, Russland, SanMarino, Spain, Tahiti, Tyrkia, USA og Ukraina.

Ørland froskemannsklubb har vært en nasjonal aktør medundervannsjakt i mange år. Flere norgescupstevner, norgesmesterskap og etnordisk mesterskap i 2011 er arrangert på Kråkvåg.

Fornøyd i 2012

Skaug dro til Spania med mål om å slå i hvert fall fem av deandre deltakerne.

– Det gikk kjempebra i forhold til egne forventninger, sierAtle, om plasseringen som nummer 43 av 60 VM-deltagere og den andre beste blantundervannsjegerne fra Skandinavia. I Norge er det om lag 2000 personer somdriver med undervannsjakt som hobby. I konkurranser er det mellom 25 og 30utøvere i Norge. Atle var med i sin første da han var 12 år.

Om treningsforholdene på vinterstid i Norge sett i forhold tilandre nasjoner sier han at det går greit.

– Begrensningen noen ganger kan være storm, sier han, og leggertil at han i disse dager på Aure har jaktet på torsk.

Tidlig krøkes

Alle i familien Skaug, med mor og far Gretha og Svein Inge Skaugi spissen, har vært aktive som dykkere i mange år. Fosna-Folket skrev om Atleallerede i 1997, en sak fra Ørland svømmehall. Her ble det fortalt at han toksvømmeknappen og at han som fireåring dykket ned til fire meters dyp.

– Han minte meg om den lille gutten som i mange år var med ivignetten i tv-programmet «Norge rundt». Atle var som denne gutten, enpingvin i sjøen, sier journalist, Terje Dybvik, som observerte gutten i vatnet.

Atle sa til Fosna-Folket den gang at det artigste med å være isvømmehallen var å dykke ned i vatnet og spille ball.

– Noen ganger leker vi at vi er haier og kommer etter deg, detsynes du også er artig, sa far Svein Inge, før Atle sjøl kommenterte: - Ja, detmå du skrive, sa han til Terje.

Mor Gretha fortalte for øvrig at alle søsknene til Atle startettidlig i bassenget, men ingen så tidlig som ham.

Skaug forteller at konkurransene gjort det mulig for han å reisetil store deler av Norge og til utlandet.

– Det er konkurranser fra Bergen opp til Lofoten. I utlandet harjeg deltatt i Finland, Danmark, Spania og Hellas, forteller han på telefon fraAure hvor familien har hytte.

På leting etter sponsor

I og med at sportsgrenen ikke er så stor i Norge, blir det endel egenandeler når Atle er ute og reiser, til tross for at han er den første iNorge som har fått sponsorer.

– Dette er Sport1. I tillegg kommer frivannsliv.no som støttermeg med utstyr, sier han.

Far til Atle, Svein Inge Skaug, er med i Norges Dykkerforbundsutvalg for UV-jakt.

– Budsjettforslaget er på 30 000 kroner, noe som er en vanligårlig sum til slike arrangementer. Denne summen blir ganske sikkertvedtatt.  Landslaget til VM kan bestå av fem personer  med tre utøvere, en reserve og en lagleder.Det sier seg selv at 30.000 kroner da blir en liten sum. Dette betyr atutøverne må ut med en ikke ubetydelig egenandel for å dekke reisen. Som KLM med12 000 kroner tur/retur og overnatting i 14 dager. Budsjettet skal også dekkepåmeldingsavgift og båtleie under konkurransen på flere tusen kroner, sier hanog legger til at landslaget er på jakt etter en hovedsponsor for VM-turen.

– Vi ser at dette kan bli vanskelig, undervannsjakt er for litekjent som idrett i Norge. Deltakerne må derfor selv prøve å skaffe egnesponsorer. Når det gjelder Atle, ender gjerne en slik forespørsel opp på minkonto, sier han, og legger til at dette har sammenheng med at Atle for tida erskoleelev.