26. juli 1994. Vikingan, et samarbeidsprosjekt mellom Leksvik og Vanvik, var klare for treningskamp hjemme mot selveste Sunderland. Laget, som den gang spilte i 3. divisjon, var forsterket med blant andre Lasse Strand fra HIL/Fevåg (senere Rosenborg, red.anm.), Ronald Wenaas fra Strindheim og Aslak Søtvik fra FK Fosen.

Ikke hvem som helst

I dag høres det helt utenkelig ut at en engelsk toppklubb skal ta turen til Fosen for å spille treningskamp i sesongoppkjøring. Det var det ikke den gang. Året før, i 1993, hadde et sammensatt Fosen-lag spilt 0-0 mot Leicester på Langsand i Rissa. Men denne tirsdagskvelden på Skavelmyra overgikk amatørspillerne fra Fosen seg selv. Det var ingen smågutter de møtte. Sunderland hadde spilt FA-cup-finale mot Liverpool to år tidligere. En kamp de riktignok tapte 0-2. Dessuten hadde laget nylig vært en tur opp i Premier League, men spilte i engelsk 1. divisjon på det tidspunktet de møtte Vikingan.

Britiske stjernespillere

Og Sunderland stilte heller ikke med noe dårlig lag. Keeper Tony Norman spilte totalt 198 A-lagskamper for Sunderland. Han hadde Premier League-erfaring og dessuten fem landskamper for Wales. Midtbanemannen Brian Atkinson stoppet på 141 opptredener for Sunderland og scoret fire mål. Kevin Ball, også han midtbanemann, spilte hele 340 kamper for Sunderland og scoret 21 mål. Han var også innom engelske toppklubber som Coventry city, Portsmouth, Fulham og Burnley. I dag er han reservelagstrener for nettopp Sunderland, som endte på 14. plass i Premier League i år.

- Jeg skjønte det ikke helt

Kampen på Skavelmyra julidagen 1994 åpnet på best mulig vis for Vikingan. Frode Saghaug ble spilt gjennom av Pål Vidar Hagen.

- Jeg husker jeg kom alene med keeper. Jeg plasserte ballen ned til høyre for ham, forteller fosningen.

Han husker ellers lite fra kampen.

- Hvordan var det å score mot Sunderland?

- Jeg var så ung. Jeg skjønte vel det ikke helt, men jeg har tenkt litt på det i ettertid. Det er noe å skryte av. Den scoringen har i hvert fall brent seg fast, ler Saghaug.

Skryt fra Sunderland-keeperen

Sunderland kom imidlertid tilbake og ledet 1-2 til pause etter scoringer av nevnte Brian Atkinson og Kevin Ball. I andre omgang kom Vikingan tilbake. Ifølge Fosna-Folkets referat fra kampen klarte ikke Sunderland å holde tempoet oppe. Målscorer Frode Saghaug kjempet seg til frispark like utenfor sekstenmeteren. Innleide Ronald Wenaas fra Strindheim dundret ballen i krysset. 2-2.

- Et av de beste frisparkene jeg har sett, og det er slett ikke like hyggelig for meg med mitt ståsted, uttalte Sunderland-keeper Tony Norman etter kampen.

Resultatet sto seg kampen ut, og Vikingan klarte altså uavgjort mot en engelsk toppklubb. I dag høres det ut som et eventyr.

- Jevnt

- Den husker jeg. Da spilte jeg faktisk en god kamp, er den tidligere midtstopperkjempen Joar Sæthers umiddelbare reaksjon når Fosna-Folket ringer i dag, 20 år etter.

Leksværingen var kaptein på Vikingan mot Sunderland i 1994.

- Vi kjempet godt og det var jevnt.

- Men mot Sunderland? Dere måtte vel merke nivåforskjellen?

- De skulle vel kose seg i ferien, mens vi var topp motiverte. Jeg merket meg at de var hurtigere og hadde bedre teknikk. Men kampen bølget frem og tilbake, påpeker Sæther.

Stoppet Sunderland-spissene

Leksværingen fikk særdeles mye skryt i Fosna-Folkets reportasje 28. juli 1994. «Kampens store spiller var Vikingans midtstopper Joar Sæther», heter det i kampreferatet. Videre står det at «Joar Sæther vant hver eneste hodeduell mot engelske proffer hele den varme fine sommerkvelden på Skavelmyra. Og langs bakken har leksværingen aldri vært bedre. Sunderland-spissene kom nesten aldri forbi klippen».

- Jeg kjente at det meste stemte i kveld. Jeg vet jeg har det inne, men for meg var det snakk om motivasjon. Nå var jeg skikkelig tent, sa Sæther til Fosna-Folket etter kampen i 1994.

Samarbeidet tok slutt

Sunderland brukte et par år på å komme seg etter kampen på Skavelmyra, men i 1996 var laget tilbake i Premier League. Vikingan endte på 7. plass i 3. divisjon i 1994. Laget rykket ned sesongen etter og samarbeidet opphørte i april 1998. I dag ligger Leksvik desidert sist i 5. divisjon, mens Vanvik kjemper på øvre halvdel i divisjonen over. Det spørs om engelske toppklubber tar turen til Fosen igjen.

- På 1990-tallet var engelske lag ofte i Norge for å ha sesongoppkjøringen. Dette var under Drillo-perioden, og det var svært mange norske utenlandsproffer i England. Jeg tror det må være årsaken til at vi fikk engelske klubber på besøk, avslutter Joar Sæther.