Forsvarsveteranen med opprinnelse fra Røros la skøytene på hylla da han var atten år gammel. Da hadde han gått fra gammeldagse snabelskøyter til panser.

– De første panserne skaffet jeg meg da jeg gikk på realskolen, forteller Knutsen. Skjebnen førte Knutsen til Ørlandet og en jobb ved Ørland hovedflystasjon. Her jobbet han med etterretning.

Straks Fosenhallen åpna i september 2007 begynte Knutsen å ta opp igjen aktiviteten fra ungdommen. Etter to år sluttet han å røyke.

– Jeg måtte gjøre det. Det gikk ikke an å bli i bedre form så lenge jeg holdt på med det, sier han. Gleden over å komme i form gjør sitt til at han fremdeles er sjeleglad han kuttet ut denne lasten. Dessuten kunne legen fortelle ham forleden at om et år ville faren for kreft på grunn av røykingen statistisk sett ville være den samme som for en person som aldri har drevet med dette.

Den pensjonerte offiseren er full av lovord om Fosenhallen, miljøet og Bjugn kommune som har realisert dette. Han mener en skøytehall bidrar til mye positivt, og sjøl er han et godt eksempel på det. –Det betyr mye for folkehelsa at en har et slikt sted som dette å trene på, sier han.

En av de store fordelene som Knutsen ser i skøytehallen er at en kan trene under tak gjennom hele vinteren. En av «konkurrentene» til Rolf Knutsen er Morten Knutsen. Den langt yngre utøveren pleier å være en ivrig kar i skisporet. I vinter har han ikke fått utfolde seg der, men skøytehallen har vært en ypperlig erstatning for mosjonisten.

Skøyteløperen fra Ørlandet går gjerne en maraton i løpet av ei økt. Det er over 42 kilometer. Stilen under et slikt løp blir en noe annen enn for dem som nøyer seg med en skarve titusenmeter eller mindre. Treninga gjennomføres med forholdsvis rett rygg, og i mer bedagelig tempo. I norsk sammenheng er løpere som Knutsen forholdsvis sjeldne, men i Nederland er langdistanseløping mer utbredt. Etter endt økt og et bløtkakestykke, er veteranen klar for nye gjøremål.

– Nå skal jeg heim og sette meg på trimsykkelen, sier han.