17 år gamle Stine Marie Grande går på skøyter for Bjugn / Ørland skøyteklubb (BØSK). At det nettopp var skøyter hun skulle begynne med var tilfeldig.

- Jeg hadde en kontaktlærer som la merke til at jeg var én av de raskeste i klassen. Læreren spurte om jeg hadde tenkt å begynne med idrett. Jeg svarte at fotball og håndball var uinteressant, og at det ikke var noe jeg hadde lyst til. Da foreslo han at jeg skulle ta meg en tur til den nyåpnede ishallen i Bjugn. Så jeg gjorde det, og da ble det bare sånn, forteller Stine Marie Grande, som sier at hun trolig aldri ville ha startet på skøyter om det ikke var for Fosenhallen, som ble åpnet 14. september i 2007.

Vunnet flere LM

Dermed var hun bitt av skøytebasillen. Som 12-åring startet hun på skøyteskolen i Fosenhallen, en hall hun har tilbrakt utallige timer i.

Sett denne? Stine Marie vant Fosenprisen

Til tross for hennes unge alder har Grande prestert sterkt nasjonalt og i utlandet. Hun har blant annet vunnet flere landsmesterskap (LM) på rad.

Hennes personlige rekord på 500 meter er på imponerende 43,91.

- Forferdelig

Etter 3000-meteren under landsmesterskapet på Hamar i februar, fikk karrieren et vendepunkt. Fra før hadde hun slitt med vonde knær, men Grande hadde mer eller mindre fortsatt treningsmengden som normalt.

- Da kom smertene tilbake for fullt. Det var helt forferdelig. Jeg knakk sammen. Jeg var helt borte etter den 3000-meteren, og husker nesten ingenting.

Hun innså at det trolig var noe alvorlig på gang.

- Da kontaktet jeg fysioterapeuten min, som har hjulpet meg utrolig mye.

Les også: Stine Marie: - Alt som kunne gå galt gikk galt

Siden da har hun vært på MR-undersøkelser og i jevnlig kontakt med lege og fysioterapeut.

- Jeg har blitt fortalt at det er væskeansamling i knærne og at fettputene ligger i klem, samt at det er sår i brusken. Det er veldig mye som må rettes opp i, erkjenner skøytetalentet.

- Ballspill og skøyter er egentlig det verste jeg kan holde på med nå, forteller Grande.

- Angrer du på at du gikk den 3000-meteren?

- Ja.

Selv om hun gikk løpet med store smerter, gikk hun sin beste 3000 meter noensinne på tiden 5.20,37. Hun har utvilsomt en stor vinnermentalitet.

- Jeg ga meg ikke.

- Nå går toget

Grunnet kneskaden må hun stå over denne sesongen.

- Fysioterapeuten min har sagt at dette vil ta tid. Han sa «du kan faktisk ikke tenke på å satse denne sesongen. Du må stå over». Det var egentlig ikke noe alternativ, det bare måtte bli sånn.

- Hva tenkte du da du fikk den beskjeden?

- Nå går toget, tenkte jeg. Rett etterpå var det bare fælt. Jeg var en skikkelig tur nedi kjelleren, det var ikke noe stas.

Fikk blod på tann

Nå har hun likevel kommet på bedre tanker etter samtaler med lege, fysioterapeut og andre støttespillere.

- «Hva om du ennå ikke har vært på topp?», sa legen til meg. Da fikk jeg blod på tann. Det er trolig bare én sesong jeg må stå over, sier Grande.

Planen for hvordan hun skal komme tilbake er lagt.

- Neste måned skal jeg gjøre øvelser, trene smertefritt og bare ta det rolig. Det blir ikke veldig mye trening på is, men jeg blir fortsatt i miljøet.

- Tror du at det er viktig?

- Ja, det vil være veldig viktig å være i miljøet, slik at jeg ikke faller helt ut av det.

Vurderer klubbløp

Stine Marie Grande har store ambisjoner om å komme sterkt tilbake til neste sesong.

Men denne sesongen blir det stort sett rolig trening. Grande utelukker likevel ikke at det kan bli aktuelt å delta i mindre konkurranser.

- Jeg tror ikke at det blir noen store løp, men kanskje noen klubbløp.

- Tør du å gå 100 prosent i disse mindre løpene?

- I alle fall ikke nå. Jeg vet ikke hvordan ting er om noen måneder, det vil tiden vise, sier en optimistisk Grande.

Drømmer om landslaget

Stine Marie forteller at hun har lært mye av denne perioden.

- Det er viktig ikke å miste trua selv om ting ikke går så veldig bra. Dette er en del av det å være idrettsutøver, å være i kjelleren, og kjenne på at ikke alt går helt på skinner.

- Tror du at du kan komme tilbake til nivået du var på før skaden?

- Ja, jeg tror at jeg kommer til en topp jeg aldri har vært på før. Det er i alle fall målet, forteller Stine Marie Grande, som drømmer om en dag å komme inn på landslaget.

Hun leker også med tanken om OL i 2018.

- Det er håp, men det er nok et lite et, avslutter Stine Marie Grande.

Les også: Bøkko sviktet i Sotsji - Stine Marie gjorde rent bordBØSK-jentene byttet ut skøytene med pedaler

Stine Marie Grande er utvilsomt et stort skøytetalent. Foto: Magnus Okstad