Torsdag kveld kvalifiserte Rosenborg seg til Europaligaen etter 3-1 sammenlagt mot Steaua Bucuresti. Da er det på plass med et tilbakeblikk til da Fosens storlag møtte «troillongan».

Odd Iversen spilte

27. mai 1982. 1. runde i cupen. Leksvik mønstret et lag bestående av spillere som Joar Sæther, Ivar Røstad, Andreas Søraker, Torbjørn Sunde og Johan Oldernes. På motsatt banehalvdel sto Rosenborg-stjerner som Odd Iversen, Sverre Brandhaug, Jan Hansen og Øivind Husby. Det skulle egentlig tilsi rått parti, men leksværingene gjorde en hederlig innsats.

Leksviks hodespesialist

Spesielt hodespesialisten Joar Sæther fikk skryt i Fosna-Folkets kampreferat.

«Det var faktisk lagets Benjamin, Joar Sæther som først la fra seg respekten. Helt uten nerver drillet han rundt med Odd Iversen og de andre berømtheter til fryd for hjemmepublikum som hadde møtt opp i stort antall. Nevnte Sæther var en av sitt lags beste», skrev Fosna-Folkets journalist.

- Joar Sæther var jo helt fenomenal den gang. Han holdt eliteserienivå med sitt hodespill. Han var ekstremt god på hodet, skryter bjugningen Andreas Søraker, som sto i mål for Leksvik i cupkampen i 1982.

- Ikke enveiskjøring

Søraker gikk til nettopp Rosenborg året etter.

- I cupkampen i 1982 var Rosenborg adskillig bedre enn oss, men det var ikke enveiskjøring hele veien. Leksvik var det beste laget på Fosen den gang. Jeg husker at det var veldig artig å spille kampen mot Rosenborg. Det var høydepunktet den sesongen, sier den tidligere Leksvik- og Rosenborg-keeperen.

«Lynrask» Sunde

Fosna-Folkets journalist skrøt av Leksvik-spillerne i sitt referat, og var tilsvarende kritisk til Rosenborg.

«Rosenborg var egentlig en sørgelig skygge av seg selv, uten at dette skal ta glansen av Leksvik-innsatsen», står det i referatet.

Blant andre Leksvik-spillere som ble trukket fram, var angrepsspilleren Torbjørn Sunde.

«Fremover var Johan Oldernes og Torbjørn Sunde de friskeste. RBK-backen Knut Torbjørn Eggen fikk raskt beskjed av pappa Nils Arne etter et par lynraske Torbjørn Sunde-spurter. Sunde flytter beina og det ble RBK oppmerksomme på. Knut Torbjørn Eggen markerte tettere etter disse raidene i første omgang», står det i referatet.

- Husker at Eggen kauka

- Jeg husker at Eggen var på sidelinja for Rosenborg ja. Det var litt spesielt for oss det der. Rosenborg var jo på topp, og Nils Arne Eggen var i Trøa, er Torbjørn Sundes umiddelbare kommentar når Fosna-Folket tar kontakt 33 år etter.

- Jeg husker at Eggen begynte å kauke på sidelinja. Han ga noen beskjeder til sønnen (Knut Torbjørn Eggen, red.anm.). Jeg husker det som det var i går. Noen kamper tar man med seg i grava.

- Så du var rimelig rask på den tiden?

- Ja, jeg var vel ikke så treg på den tida. Kampen var en opplevelse for oss.

- Hadde dere noen målsjanser?

- Vi fikk til noen gode overganger, og vi kunne ha scoret mål. Vi hadde noen sjanser. Leksvik lå jo i 3. divisjon den gang, og vi spilte bra sett ut ifra divisjonsforskjellen, sier Sunde.

Har glemt kampen

Nils Arne Eggen, som trente Rosenborg i 1982, har glemt oppgjøret i Trøa.

- Nei, den husker jeg ikke, sier han når Fosna-Folket ringer.

Rosenborg endte til slutt på 6. plass i eliteserien i 1982. I cupen ble det bom stopp i 3. runde.

- Jeg husker at vi burde ha vunnet serien året før i 1981. I 1982 datt vi av på slutten. Dette var jo det året Odd Iversen la opp. Han spilte jo bare to år etter at han kom hjem, minnes Eggen.

«Direkte ufine»

Tilbake til cupkampen. Til tross for hederlig innsats, måtte Leksvik se seg slått 0-3. Sverre Brandhaug scoret to av målene, mens Øivind Husby besørget det siste. Ifølge kampreferatet følte leksværingene seg også snytt for straffe.

«Mange mente Bjørn Nielsen snøt Leksvik for straffe i første omgang. Fra vår posisjon var dette umulig å se. Men vi så, kampen gjennom, at ellers gode Bjørn Nielsen hadde samme respekt som leksværingene for Rosenborg. Bare med den forskjell at Nielsen ikke mistet respekten etter 20 minutter. Det er greit nok å slenge dritt impulsivt etter ball-krangel, men RBK-erne var direkte ufine i kjeften i perioder», står det i referatet.

LES OGSÅ: Da Fosen banket Sør-Trøndelag.