På 60-tallet var den tidligere B30-bokseren Per Belsaas en av Norges største boksetalenter. Boksekarrieren endte med 20 seire for Belsaas, før han måtte gi seg grunnet redusert syn.– Jeg kan leve med det tapet

Hans største bokseopplevelse endte med tap. Belsaas møtte den tyske mesteren Jürgen Blin i en kamp som fant sted i Lübeck i 1964.

– Jürgen Blin bokset sin siste kamp som amatør den kvelden. Han hadde 181 kamper, mens jeg hadde tolv. Jeg hadde voldsom tenning og slo Blin rett ned to ganger i første runde. Det var så vidt at han kom seg opp fra telling andre gangen. Men i andre runde gikk jeg i gulvet på knockout. Selv om jeg tapte kampen, så er det høydepunktet i boksekarrieren min. Jürgen Blin møtte nemlig Ali litt senere, så jeg kan leve med det tapet, sa Per til Fosna-Folket i september i fjor.

Da intervjuet fant sted var ikke profesjonell boksing tillatt i Norge, men tirsdag kveld sikret Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre flertallet som opphevet forbudet. Det betyr at proffboksere som Cecilia Brækhus og Tim-Robin Lihaug i framtiden kan bokse på hjemmebane.«Litt begge deler»

Per Belsaas er bosatt i Trondheim, men tilbringer halve året på hytta på Lauvøya i Åfjord. Når det gjelder proffboksing mener han at idretten har vært «litt begge deler».– Hele tiden har det vært snakket om at det har vært en del banditter og at det har vært urent, og det kan stemme at det har vært det. Men i dag er det Tyskland som er den store nasjonen når det gjelder boksearrangementer i Europa, og det er positivt.– Være med på å påvirke

Belsaas er glad for at det også i Norge nå blir tillatt med profesjonell boksing.

– Norge er kjent for å være et solidarisk land med bra moral. Jeg tror vi kan bidra slik at proffboksingen blir enda mer organisert og edruelig.Et av hovedargumentene til motstanderne av profesjonell boksing har vært hodeskader.– Det er her jeg tror vi som nasjon kan være med på å redusere en del skader. Så lenge vi er en del av proffmiljøet kan vi være med på å påvirke.

Per Belsaas. Foto: Lars Olufsen