I flere måneder har Martin Solli - som én av to ørlendinger - forsøkt å imponere landslagsledelsen i turn. For de 53 utplukkede kandidatene var gulroten i det fjerne en landslagsplass og deltagelse i junior-EM i Portugal, som arrangeres høsten 2018.

Nå er landslaget på 18 klart. Og ett av navnene på lista kommer fra Ørland turnforening.

– Det var så mange som holdt høyt nivå på samlingene, at jeg forventet egentlig ikke å komme med. Men det er selvsagt veldig motiverende å bli tatt ut, og jeg er kjempeglad for det, sier Solli til Fosna-Folket.

Favorittdisiplin

Ferden startet i september da Solli viste seg frem for landslagsledelsen for første gang, sammen med lagkompis Marìus Petur Lund. Siden har antallet blitt ytterligere silet, inntil den endelige troppen som skal representere Norge ble presentert denne uka.

– Dette er teamgym, og skiller seg fra vanlig apparatturn med skranke, bøylehest og ringer, som man ser på tv. I teamgym konkurreres det bare i trampett, tumbling og frittstående, forklarer Solli.

Atleten regner trampett som sin kanskje sterkeste øvelse.

– Trampett utføres på en minitrampoline som står på skrå, med for eksempel salto og skru. Jeg er ganske eksplosiv, og har mye kraft.

Mye trening

I tiden før den siste landslagssamlingen trente Solli opp til åtte timer i uka.

– Frem til uttaket trente jeg fem timer i uka med ren turntrening, og tre timer egentrening med styrke og bevegelighet. Jeg kunne tenkt meg å trene mer, men skole og lekser er også en prioritet. Skole er minst like viktig som turn, sier han.

Teamgym er ikke like utbredt som apparatturn, som er de øvelsene som folk flest kanskje har sett på tv i forbindelse med for eksempel OL.

– Jeg forsøker å bli best mulig, men akkurat den turnen jeg driver med er ikke så utbredt, og det er ikke noe jeg kan regne med å tjene penger på for resten av livet. USA og Kina, som er store i apparatturn, er ikke så involvert i teamgym.

– Emotional

Da Solli fikk beskjeden om det endelige landslagsuttaket var han rask med å dele den gledelige nyheten med sine nærmeste.

– Jeg satt på rommet da jeg fikk beskjeden. Jeg sprang rett ned og sa fra til mamma og pappa, og ringte bestemor og bestefar. Pappa gratulerte meg og mamma ble ganske emotional, og begynte å grine og klemme meg, og hoppe og flire.

Mangel på utstyr har vært én av grunnene til at han ikke har satset mer på apparatturn. Med ny basishall snart tilgjengelig på Ørlandet, kan det bli en endring på det.

– Vi har tenkt å komme i gang med mer apparatturn med den nye hallen på plass. Vi hadde ikke mye utstyr eller trenere da jeg startet; det var noen madrasser og en trampett. Nå som vi begynner å bli større som gruppe har vi fått bedre utstyr, så jeg og noen andre har blitt flinkere.

– Jeg spilte fotball før, og jeg likte jo å bruke hurtigheten min der, men hele livet har jeg likt å hoppe og sprette og stå på hendene, og bruke styrken min. Da jeg fant ut at det var turngruppe på Ørlandet, så bestemte jeg meg for at dét skulle jeg starte med, sier Solli.

På søndag blir det garantert flere gratulasjoner; da fyller han 16 år.