Det blir nok aldri satt verdensrekord på skøyter i Fosenhallen, til det er nok isen «for treg». Men det betyr ikke at fundamentet for en skøyteløper i verdenstoppen ikke kan legges her.

Bare spør skøytetrener Anne Gerben Wind (25).

– Drømmen er å stå med en skøyteløper fra BØSK (Bjugn- og Ørland skøyteklubb) i OL om åtte eller tolv år. Jeg tror det er mulig. Det er det som er drømmen, sier Anne Gerben. Eller «AG», som utøverne kaller han.

Nederlenderen Anne Gerben Wind kalles bare for «AG». Foto: Erik Eikebrokk

Nederlender i kondomdress

Klubbens skøytegruppe teller i dag over 60 ungdommer. I dag er det gruppa mellom 6 og 18 år som suser rundt den ovale 400 meterssløyfa i kondomdress og klappskøyter.

– Målet er å få frem noen gode seniorløpere. Det hadde vært veldig artig, sier Pål Ulset, som er leder i skøyteklubben.

Ulset presiserer at klubben uansett skal ha et tilbud til alle også i fremtiden; at bredde skaper toppløpere, og at toppløpere er motiverende for bredden.

Det er snart fire år siden at en nederlandsk idrettsstudent kom til Fosens skøytebygd.

– Jeg gikk på idrettshøyskolen i Nederland da jeg ble invitert til praksis i Bjugn i juli 2014, sier Wind.

Nå har det gått fire år, og Wind er her enda; fast ansatt i Bjugn kommune i en hundre prosent «aktivitetsrelatert stilling», som han sier, der han er utleid halvparten av tida som skøytetrener i BØSK.

– Det er fantastiske fasiliteter her i Bjugn. Jeg trives veldig godt, og jeg håper jeg blir her i mange flere år.

Utøverne hører etter når treneren gir tekniske instrukser. Foto: Erik Eikebrokk

Ambisiøse og motiverte

Klappskøytene applauderer idet de suser forbi treneren. AG gir fortløpende tekniske instrukser til løperne i svarte kondomdresser.

– Det er den artigste gruppa jeg noen gang har jobbet med. De er så ambisiøse, motiverte og entusiastiske at jeg er villig til å bruke mer tid på dem enn det jeg egentlig har tid til, sier Wind.

Så ambisiøse er de at mange av dem bruker opp til ti timer bare på trening i uka. Ofte kommer reiser til stevner og treningsleirer i tillegg, også er de jo skoleelever.

– Det er opp til dem hvor mye tid de vil bruke på skøyter, men de fleste her gir alt de har.

– Det der kan jo være en hårfin balanse. Er du noen gang redd for at det kan bli for mye?

– Hele tiden! Føler jeg at de er slitne, så avslutter vi treninga. Jeg hører på tilbakemeldingene de gir meg, men det er ikke alltid jeg vet hva som foregår i hodet til en tenåring. Så det er viktig at de sier fra selv også.

Hele skøytegruppa i BØSK (Bjugn- og Ørland skøyteklubb) består i dag over 60 utøvere. Foto: Erik Eikebrokk

Nederlandsk modell

Wind er tidligere amatørskøyteløper i Nederland. Treningsfilosofien til verdens beste skøytelandslag har han tatt med seg til Bjugn.

– Treningen er veldig strukturert. Samtidig er det viktig å tulle og ha det artig. Har ikke løperne det artig, så får vi dem ikke med oss videre. På startstreken er skøyteløp en ensom og individuell idrett, sier Wind.

Sprinter på 500 og 1 000 meter, mellomdistanseløper på 1 500 og 3 000 meter, eller langdistanseløper og all-rounder på 5 000 og 10 000? På nåværende tidspunkt er ikke det, ifølge treneren, så relevant for BØSKs unge løpere.

– Det viktige er å utvikle toppfart først. Utholdenhet kan man trene som 25-åring. Og så er basisen viktig, teknikken man lærer fra man starter å gå på skøyter. En skøyteløper er best i alderen mellom 22 og 28 år. Derfor er det ikke avgjørende om man starter som 5-åring eller 8-åring.

– Jeremy Wotherspoon (Norges landslagstrener i sprint, og femten ganger verdensrekordholder i sprint) startet ikke med langdistanseløp på skøyter før han var 16 år, sier «AG».

Sammen med treneren reiser Aron, Simon, Sofie og Birk til Heerenveen for å delta i Viking Race. Foto: Erik Eikebrokk

Skøytesportens Mekka

I slutten av februar reiser Wind og fire BØSK-løpere til Heerenveen, i Nederland, for å delta i det som er kjent som ungdoms-EM. Flere av utøverne har vært med før, men for yngstemann, Aron, er det første gang.

– Det er bare å bite tennene sammen, til tross for at det gjør vondt. Det er motiverende når AG sier at jeg må gå to sekunder raskere om jeg vil slå broren min. Målet er å slå tidene til Simon, sier Aron Aannø (12).

Simon er Arons storebror.

– Han kan godt slå noen av rekordene mine, men kretsrekordene trenger han ikke å slå. Da blir han så høy på seg selv, kontrer Simon (14) med et smil.

Sammen med Sofie Ulset (14) og Birk Finnstø Refsnes (15) utgjør brødrene laget som skal delta i Viking Race, 2. og 3. mars, i det som er skøytesportens Mekka.

– Målet er å sette personlig rekord, sier Birk og Sofie.

Denne tirsdagen avsluttes treninga før tida. Skøyteløperne gir signaler om at de ikke føler seg helt pigge. Treneren er enig. Det har vært stor belastning i det siste. I varmehallen venter en motiverende belønning.

– Nå blir det kake! roper trener og løpere i kor.