På norsk skisports nasjonaldag stilte to seniorløpere og én junior på startstreken for Fjellørnen IL i herrestafetten. Det endte til slutt med 69. plass, men halvveis i løpet - på andre etappe - havnet Sindre Grønflaten i rygg på landslagsløper Anders Gløersen. Sammen satte duoen opp en voldsom fart i sporet.

– Jeg lå i ryggen på Gløersen første to kilometerne, så det gikk fort i starten, ja, sier Sindre Grønflaten til Fosna-Folket.

God åpning

Førsteårssenior Vegard Vårheim gikk åpningsetappen i klassisk stil, før han vekslet med Sindre Grønflaten. Vårheim gikk inn til 51. plass, 1:42 minutter bak lederlaget.

Vegard Vårheim (hvit lue) gikk åpningsetappen i klassisk stil. Foto: Jon Olav Vårheim

Sindre Grønflaten åpnet forrykende på sin fristil-etappe, og var på ett tidspunkt helt oppe på 27. plass etter å ha tatt inn hele åtte sekunder på lagene som lå i tet.

– Det er jo artig å prøve seg. Man blir ikke bedre hvis man ikke prøver seg. Neste gang holder jeg kanskje en hel runde. Farten begynte å gå ned etter runding, så da gikk jeg sammen med den gruppa som kom bak.

– Vurderte du å rykke forbi Gløersen?

– Nei, det gjorde jeg ikke, jeg prøve bare å være med så lenge som overhodet mulig. Jeg fikk det vel ganske bra, til slutt. Men det var en grei etappe.

Grønflaten fikk smake på den tøffe åpningen mot slutten av sin etappe, men vekslet med Sondre Vårheim på 30. plass.

Sindre Grønflaten åpnet i rygg på landslagsløper Anders Gløersen, og holdt følge så lenge kreftene holdt. Foto: Jon Olav Vårheim

Håper på gjentagelse

Yngstemann, og debutant i senior-NM, Sondre Vårheim, åpnet friskt, og gikk laget opp til 27. plass i løpet av åpningskilometeren. Åpningen var kanskje i tøffeste laget for 18-åringen, som fikk kjenne på syra på slutten.

Dermed endte Fjellørnen IL på 69. plass - av 131 startende lag - i sin første NM-deltagelse siden stafetten i Steinkjer i 2011.

Ifølge Grønflaten ga deltagelsen mersmak, og nå vil han ha mer.

– Det var artig å få til lag, og jeg syns vi gjorde det bra. Håpet var topp 60, men 69. plass syns jeg er bra. Det er jeg fornøyd med. Neste år er det i Meråker, da må vi satse på å få det til enda bedre. Ser for meg at det er samme lag neste år, hvis det ikke kommer noen andre og banker på.

Det var til slutt Varden-Meråker, med Emil Iversen på ankeretappen, som vant. Samme vinner ble det også i kvinneklassen.

Junior Sondre Vårheim gikk sin første stafett i senior-NM, og leverte varene. Foto: Jon Olav Vårheim

Fosna-Folket fulgte NM-stafetten LIVE:

• Fjellørnen IL ligger på 60. plass etter 2,3 km på første etappe. Det er Vegard Vårheim som langer ut i klassisk stil. Han ligger 24,6 sekunder bak lederlaget.

• Vegard avanserer i feltet. Etter passering 5 kilometer er Fjellørnen IL på 56. plass. 35 sekunder bak lederlaget.

• Vegard avslutter sin etappe godt, og veksler med Sindre Grønflaten på 51. plass 1:42 minutter bak lederlaget. Nå er klassisk-delen av stafetten ferdig, og de to siste etappene går i fri teknikk.

• Sindre Grønflaten går hardt ut, og har avansert elleve plasser i løpet av den første kilometeren. Passerer kilometerspunktet på 40. plass. Han har faktisk holdt samme fart som lederlaget.

• Sindre går raskere enn teten nå! Tar inn fem sekunder, og passerer 1,7 kilometer på 37. plass. 1:38 minutter bak lederen. Går han for gull?

• Det er nok ikke så mange som går bedre i feltet enn Sindre Grønflaten nå. Passerer 3,2 km på 30. plass - har tatt inn ytterligere tre sekunder på lagene i front.

• Sindre Grønflaten passerer 6,0 km på 29. plass. 1:43 minutter bak. Over halvveis på etappen nå.

• Litt tyngre for Sindre nå. Taper litt tid frem til 8,2 kilometer. 30. plass, 2:04 minutter bak Asker, som leder.

• Sindre Grønflaten veksler med Sondre Vårheim på 30. plass. Avstanden opp til lederlagene er 2:11 minutter. Grønflaten fikk det nok litt tøft på slutten, men en kjempeetappe likevel. Gikk Fjellørnen opp 21 plasser!

• Sondre Vårheim klinker til på siste etappe. Passerer kilometeren på 27. plass.

• Sondre passerer 1,7 kilometer på 30. plass. Det er godt driv det for juniorløperen. Forhåpentligvis har han ikke åpnet for hardt. Det er langt igjen.

• Tøffere nå for Sondre. Passerer 3,2 kilometer på 36. plass. 3:45 minutter bak tetlaget.

• Og der er Sondre Vårheim halvveis på karrierens første etappe i senior-NM. Passerer 5,0 kilometer på 47. plass.

• Sondre passerer 6,7 kilometer på 59. plass. Akkurat innenfor målet om topp 60 det...Nå er det innspurten som gjelder.

• Og der er Fjellørnen IL i mål på en NM-stafett for første gang siden 2011. 18-åringen Sondre Vårheim fikk æren av å gå ankeretappen, og går laget inn til 69. plass. snaut ni minutter bak vinnerlaget.