Sindre Grønflaten (22), Fjellørnen IL, endte på 31. plass da herrene gikk 15 kilometer fristil, fredag. Tiden 37:44,1 var i overkant av to minutter bak vinneren, Simen Hegstad Krüger.

– Jeg er egentlig fornøyd. Etter å ha vært syk i jula, så er det jo bra det. Det var to utlendinger før meg, så målet var topp 30, så da må man vel være fornøyd da, sier han til Fosna-Folket.

Med de to «strykningene» endte derfor Grønflaten på 29. plass, noe som innebærer ny personlig rekord for 22-åringen som deltar i sitt tredje senior-NM.

Skiathlon

– Jeg håper jeg går like bra i morra. Det var i dag og i morra jeg hadde målsetninger, sier han.

Lørdag skal utøverne gå såkalt skiathlon på Gåsbu langrennssenter. For herrenes del betyr det en kombinasjon av 15 kilometer klassisk og 15 kilometer fri teknikk, med skibytte imellom.

– Jeg håper jeg kan være med og kjempe om topp 30 i morra også. Det blir mye puljer og sånn når det er fellesstart. Jeg starter ganske langt bak, kanskje rundt 50. plass, for sesongstarten i år har vært tung.

Det er FIS-rankingen som bestemmer startrekkefølgen.

– Det handler mye om å komme i den rette pulja. Jo lenger frem man kommer, jo høyere kommer man på resultatlista. Jeg er god til å henge, så om jeg kommer med i en god pulje og henger med, kan man komme høyt, sier Grønflaten.

Grønflatens teori kom godt til syne i praksis under fredagens 15 kilometer, da den relativt ukjente løperen Per Kristian Nygård, fra Vestre Spone, ble dratt inn til sølvmedalje av vinneren.

Norgescup-poeng

Topp 30-plasseringen gjorde at Grøndalen fikk med seg viktige poeng i norgescupen.

– Skal man holde på med dette må man ha utvikling. I fjor var jeg 32 i NM, så da klatret jeg noen plasser opp, og det er jo positivt. Man må jo ha utvikling hele tida når man holder på med dette, sier han.

Vegard Vårheim i fint driv under fredagens 15 kilometer. Foto: Jon Olav Vårheim

Lagkamerat Vegard Vårheim, som deltok i sitt første renn i senior-NM på torsdag, endte på 132. plass av totalt 180 løpere. Tiden 40:31,3 var rett under fem minutter bak vinneren.

166 herrer stilte til start på øvelsen.

Vårheim har stått på venteliste til lørdagens skiathlon, men blir ifølge pappa Jon Olav Vårheim uansett ikke å se på startstreken der.

Fire minutter bak legenden

Førsteårssenior Julie Victoria Berg (Leksvik IL) endte på 29. plass da de beste norske langrennsløperne gikk 10 kilometer fristil under norgesmesterskaået på Gåsbu i Hamar.

For andre dag på rad var det langrennsdronningen Marit Bjørgen som vant. 37-åringen fra Rognes stod til slutt igjen som vinner etter et høydramatisk tidelsdrama. Bjørgen gikk inn til tiden 25:59,1, bare to tideler foran nummer to, Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Berg, som endte på 36. plass på torsdagens sprint, gikk inn til tiden 29:48,6, snaut fire minutter bak vinneren.

91 kvinner stilte til start på øvelsen.

Berg blir etter planen også å se på lørdagens skiathlon. Kvinnene går halvparten så langt som herrene. Det betyr 7,5 kilometer klassisk først, før øvelsen avsluttes med 7,5 kilometer fri teknikk.

NM på ski avsluttes søndag. Da står stafett på programmet.