Tretten år gamle Simon Hermstad Simonsen (Stadsbygd IL) vant denne helgen 600 meter i klassen gutter 13, på tiden 1.41.25 minutter.

– Det er en meget god tid, og den nest beste tiden på 600 meter innendørs i Norge i 2017, sier Sigmund Simonsen, leder i Stadsbygd IL, som også er Simons far.

Simon har opplevd markant fremgang den siste tiden, etter en trøblete høst med mye skader. Bakgrunnen for fremgangen kan blant annet skyldes en ikke helt ukjent trener, som tidligere har trent en ikke helt ukjent OL-vinner, med en kanskje litt mer ukjent, men effektiv, treningsøvelse.

Det er i disse sporene løpstalentet fra Stadsbygd nå, bokstavelig talt, hopper.

Olympisk metode

Staværingen trenes nå av Frank Brissach, som var trener for Vebjørn Rodal da sistnevnte vant olympisk gullmedalje i Atlanta i 1996.

– Grunnen til at jeg tok kontakt var fordi jeg ikke har tilstrekkelig kompetanse til å veilede ham mer. Min viktigste oppgave som trener og far er å støtte ham og legge forholdene til rette for Simon.

Allerede en halv time inn i den første treningen foreslo Brissach at Simon kunne bli med fremover. Og slik ble det.

Nå deltar Simon to ganger i uka på Team Brissachs allsidige treningsregime i Trondheim.

– Han er inne to ganger i uka og trener. Han er med på de øktene som passer best til ham. Blant annet en tradisjonell trappeøkt hver tirsdag. Det er en klassisk «Rodal-økt», han hadde alltid den. Mange vil hevde at det var på grunn av den at Rodal vant OL-gull, sier Simonsen.

Man kan få vond smak i munnen bare ved å tenke på øvelsen. I én hel time, i trappene på Strinda videregående skole, løper utøverne i trapper. Ett og ett trinn, to og to trinn, på én fot, og så videre.

Øvelsen som sørget for «Vebjørn Rodal»-gull i OL i Atlanta i 1996. Foto: Privat

Allsidige landslagsutøvere

Team Brissach er et privat lag som, foruten Simon, består av friidrettsutøvere fra 18 år og oppover. Løperne kommer fra hele landet, og løper for sine egne klubber, men bor eller studerer i Trøndelag. Blant utøverne er både sprintere og tikjempere.

– Det er oppsiktsvekkende. Det er høyt nivå, og det er veldig inspirerende, sier senior.

Som både far og leder, er Simonsen senior opptatt av at motivasjonen skal komme nedenfra, og ikke ovenfra.

– Det er viktig å ikke legge noe press herfra. Simon gjør dette fordi han vil. Jeg er egentlig en gammel fotballspiller som har oppdaget at friidrett er like morsomt som fotball. Det hadde jeg ikke trodd, men det er faktisk det.

Rodal selv, og Norges nye løpstalent, Jakob Ingebrigtsen (som brødrene fikk møte tidligere i år), er, ifølge far, forbilder for Simon.

– Simon er ambisiøs og ivrig. Slik vi tenker nå, prøver vi, og ser hvordan det går. Målet er å få med oss flest mulig positive opplevelser underveis, uansett hvordan det utvikler seg. Sånt er artig å ta med seg uansett hva dette skulle ende med til slutt.

Team Brissach, fra venstre: Simon H. Simonsen (Stadsbygd IL), Thale Leirfall Bremset (1999), Lengde Stjørdal Friidrettsklubb, Lars Vikan Rise (1988) ti-kamp, Nidelv IL, Even Pettersen (1993) sprint, Urædd friidrett, Tara Marie Norum (1991) Steinkjer Friidrettsklubb (sprint), Ingar Kiplesund (1996) Lengde, Trondheim friidrett. Foto: Privat

Norges beste

Brissach har blant annet vært trener for Vebjørn Rodal (tok OL-gull i 1996), fra 1993 til 2000, og Kari Uglem, som har NM-gull i både friidrett (800 meter) og på ski (jaktstart).

– Han er veldig flink. Han er en av Norges beste trenere. Selv om Simon er «rekrutten» på laget har han blitt tatt veldig godt imot av både Frank og de andre på laget, sier Simonsen.

Skal man tro Simonsen senior har treningen allerede gitt resulater.

– Simon har allerede vist solid fremgang etter en litt dårlig høst med småskader. Men det virker som treninga har fungert. Han er jo fremdeles bare et barn, men er veldig motivert, og han vil dette selv.

Filip, Tora og Simon i Ranheimshallen. Foto: Privat

Løpebygd

Flere utøvere fra løpebygda Stadsbygd imponerte under Adventstevnet i Ranheimhallen, sist søndag.

Tora Dale Vårum vant 60 meter for jenter 12 på 8,91 sekunder, mens Simons lillebror, Filip Hermstad Simonsen (6 år), også deltok i stevnet.

Til neste år står forhåpentligvis ny friidrettsbane også klar. Kanskje så tidlig som til før sommeren.

– Byggingen er såvidt igang. Jeg fikk høre i går av kommunestyret at vi er bevilget noen ekstra midler, så nå begynner det å ordne seg økonomisk også, sier Simonsen.