I Ørland kommune er det to turnforeninger: Uthaug turn- og gymnastikklag, som ble stiftet i 1954, er den eldste. I 2011 brøt Andreas Meyer og Roy Johansen ut av denne, og startet Ørland turnforening.

At de to turnforeningene har samarbeidet om innholdet og utformingen av basishallen, har vært en forutsetning for at prosjektet kunne komme i mål.

– I det siste dialogmøtet mellom turnforeningene ble vi enige om å satse på basishallen. Vi er fullstendig enige om det, sier styreleder i Uthaug turn- og gymnastikklag, Wenche Sørdal.

Skisse fra innholdet i den nye basishallen. Foto: Privat

Samarbeid

– Selv om det er et ønske fra Uthaug turn- og gymnastikklag at vi kunne vært én klubb, er det mye vi kan samarbeide om selv om vi ikke er i samme klubb, sier Sørdal.

Samarbeidet turnforeningene imellom dreier seg hovedsaklig om ny hall, og ikke om sammenslåing. I tidligere intervjuer med Fosna-Folket om ny basishall har både Meyer, sportslig leder i Ørland turnforening, og varaordfører Finn Olav Odde (Sp), snakket om muligheten til å arrangere store nasjonale turnkonkurranser og utvikle turnere på toppnivå.

Sørdal mener det er viktig å huske bredden i jakten på de beste. Hun beskriver dette som den største forskjellen på de to turnforeningene; at uten bredde blir det ingen mulighet til å gjøre de gode enda bedre.

– Det blir feil fokus om alt skal handle om landslagsturnere og det å ha landets beste basishall. Det har vært alt for lite fokus på å få inn andre idretter i hallen. Dette kan gi enda bedre treningsfasiliteter for kroppsøvingsfaget i skolen, sier Sørdal.

Disse jentene fra Uthaug turn- og gymnastikklag deltok i midt-norsk mesterskap tidligere i november. Foto: Aina H. Westberg

Midt-norsk mester

I Uthaug turn- og gymnastikklag er ikke hovedfokuset å forme neste generasjons landslagsturnere, men fremdeles satse på bredden, og delta i konkurranser på kretsnivå og i nasjonale konkurranser. Rekruttlaget til Uthaug turn- og gymnastikklag ble forøvrig midt-norske mestere i trampett tidligere i november, på Orkanger (se bilde).

– På en så liten plass som Ørlandet er det ikke nødvendig med to turnforeninger. Det har ikke kommet noe godt ut av dette så langt. Vi har fått noen færre medlemmer, men det totale antallet turnmedlemmer på Ørlandet er det samme som før, sier Sørdal.

– Vi mener jo at Andreas og Roy (Ørland turnforening) burde vært i Uthaug turn, og trent de beste utøverne der. Det hadde blitt knall det!

Veien videre

Selv om finansieringen av basishallen nå synes klar, er det mange forhold som, ifølge Sørdal, ennå ikke har vært oppe til diskusjon eller har blitt tegnet ned.

– Det er mye som ennå ikke er klarlagt. Hvem skal bestyre basishallen? Hvem skal betale hva? Begge de to turnforeningene går inn med mye utstyr, men utstyret må fornyes og vedlikeholdes. Hvem skal gjøre det?

Dagens Ørlandshall skal gjøres om til basishall for turn. Foto: Erik Eikebrokk

Klubbene er muntlig enige om å gå inn med det utstyret de har. Sørdal ser frem til at for eksempel håndball og fotball får sin egen hall, slik at turnerne i større grad enn før kan bruke tiden til trening, i stedet for å trekke apparater inn og ut.

– Jeg har kjempet for ny basishall i ti år, og lempet apparater i førti. Med ny hall blir det bedre treningsvilkår for oss alle, sier Sørdal.

Sørdal er rask med å understreke at det er plass til mer enn bare turnere i basishallen.

– For oss har det vært en kamp hvert år for å komme inn i idrettshallen, så nå slipper vi i hvert fall det. Det er en gladsak at vi slipper å sloss om halltid. Nå er det plass til alle. Og da er det viktig å oppfordre skoler og andre idretter til å hive seg på. Det er mye halltid som skal fylles, og turnforeningene skal ikke gjøre beslag på alt.

Enstemmig

På forrige kommunestyremøte i Ørland kommune ble prosjektet for ny basishall lagt frem, blant annet med forslag om kostnadsramme. Ut av møtet landet gledelig nytt for kommunens turnere.

– Dette er helt fantastisk for turnerne våre. Vi fikk med oss hele kommunestyret. Det ble akkurat slik vi la det frem, sier Odde.

Totalrammen for prosjektet er 2 680 000 kroner. Av disse mottar Ørland kommune 900 000 kroner i spillemidler, og så går kommunen inn med 1 780 000 kroner. Av denne summen får kommunen igjen 536 000 kroner i moms.

– Nå blir det endelig basishall. Det må vi rose turnforeningene for, som har stått på for å få til en samarbeidsavtale.

Nye Ørland sparebank arena skal etter planen stå ferdig 8. juni. Da er håpet at arbeidet med basishallen starter umiddelbart.