Torsdag 23. november er en viktig dag for en av Ørlands største idretter. Da går nemlig politikerne i Ørland kommune i budsjettforhandlinger om finansiering av en storstue for turnerne på Ørlandet. På kommunestyremøtet skal det legges frem forslag til hvordan den nåværende idrettshallen kan gjøres om til basishall.

– Planen er at kommunen tar kostnadene med ombygging, og så blir det klubbene sitt ansvar å fylle hallen med utstyr, sier varaordfører i Ørland kommune, Finn Olav Odde (Sp), til Fosna-Folket.

– Ikke avskrekkende

Så fort arbeidet med Ørland sparebank arena er fullført, og nye aktivitetsflater for blant annet håndball og fotball står klare, håper Odde at den gamle hallen vil bli tilpasset etter turnernes behov.

– Når den nye idrettshallen står ferdig 8. juni 2018, starter vi med dette arbeidet tvert, sier Odde.

Ifølge sportslig leder i Ørland turnforening, Andreas Meyer, er ikke økonomien i prosjektet avskrekkende.

– Prislappen på denne hallen er ikke stor i forhold til hva man får igjen, og turnklubbene har allerede mange av apparatene som trengs i en slik hall. Derfor er det bare det oppbygde gulvet og skumgropen som må på plass for å at vi skal få en av de beste basishallene i landet.

Det er en forutsetning for å motta spillemidler at den nye hallen har nedfelt skumgrop. Ettersom denne ikke kan graves ned i bakken, er planen å bygge opp gulvet i hallen.

Gulvet i den nåværende idrettshallen skal etter planen bygges opp, for å legge til rette for en skumgrop. Foto: Erik Eikebrokk

Regnestykket

Hvis alt går etter planen, trenger ikke kommunens totalkostnad, ifølge Odde, å bli høyere enn i underkant av 1,3 millioner. Pengene skal i hovedsak gå til gropsystem, trampoline, opphengsystem og matter til gulvene, i tillegg til byggematerialer til gropsystemet, frittstående gulv og arbeidspenger.

– Totalrammen for prosjektet er 2 680 000 kroner. Av disse mottar vi 900 000 kroner i spillemidler, og så går kommunen inn med 1 780 000 kroner. Av denne summen får vi igjen 536 000 kroner i moms, ifølge Odde.

Regnestykket gjør at totalkostnaden for kommunen blir 1 244 000 kroner. Ørlandets to turngrupper, Ørland turnforening og Uthaug turn- og gymnastikklag, har gått sammen om å tegne innholdet i den nye hallen. De to klubbene vil i fremtiden kunne søke om spillemidler til utstyr.

Uthaug turn- og gymnastikklag og Ørland turnforening har samarbeidet om planene for innholdet i basishallen. Foto: Privat

Samarbeid på tvers

Ifølge Meyer har Ørland turnforening og Uthaug turn- og gymnastikklag hatt samarbeidsmøter der klubbene står sammen om å få til en basishall i det som snart er den gamle Ørlandshallen.

– Klubbene samarbeider godt og prosessen med å designe hallen har gått greit. Begge klubbene vet godt hvordan de vil innrede hallen. Turn er den største idretten her i kommunen med over 400 utøvere og over 50 stykker på venteliste, sier Meyer.

Odde er klar over at de to turnforeningene på Ørlandet historisk sett ikke har hatt det beste samarbeidet, men varaordføreren mener det felles ansvaret for den nye basishallen kan føre til at gamle strider legges vekk.

– Jeg vet ikke hva de har vært uenige i, men jeg er veldig glad for at de er enige nå. Nå har de fått kniven på strupen; «samarbeid eller så blir det ikke noe av det». Det er nok aktivitetsflate til både håndball og fotball i den nye hallen, og da kan vi ha turn i den andre, sier Odde.

– Konflikten er historie for meg, og jeg er glad for at de er enige. Det som har vært tidligere er historie, nå skal vi se fremover og få til det beste for våre unger. Vi kan ikke tenke på alt som har skjedd.

Arbeidet med Ørland sparebank arena pågår tidlig og sent for å bli ferdig i tide. Foto: Erik Eikebrokk

– Bolyst

Tall fra Norges gymnastikk- og turnforbund viser, ifølge Meyer, at når en klubb bygger en slik basishall for turn øker medlemstallet med mellom to hundre og seks hundre utøvere. Skulle det skje på Ørlandet vil turn være den klart største idretten i kommunen.

– Vi har ristet litt i klubbene, og nå har de sittet i møter sammen med kommunen og funnet ut hvordan vi skal gjøre dette. Vi har lagt en plan sammen. Nå har vi muligheten til å få et fantastisk tilbud til turnerne, og da er det en selvfølge at vi ikke skal ha turnforeninger som er uenige, sier Odde.

Varaordføreren blir i fyr og flamme når han ser for seg aktivitetstilbudet kommunen kan skilte med i fremtiden.

– Det er helt fantastisk å få til dette nå. Vi har Ørland ungdomsskole, og så får vi ny barneskole, vi har ungdomshuset Månen, ny basishall og ny idrettshall og kjempefine uteområder, blant annet på Gryta. Hvis ikke dette skaper bolyst, så vet ikke jeg!

Finn Olav Odde tror Ørland kommunes fremtidige aktivitetstilbudet kan gjøre mye godt for folkehelsa. Foto: Erik Eikebrokk

Timer til rydding

Slik det er i dag må turnerne bruke flere timer i uka bare på å ta frem og rydde bort utstyr og apparater før og etter trening. I den nye hallen kan apparatene stå fremme til enhver tid, slik at energi og ressurser kan brukes til det essensielle; nemlig trening og aktivitet.

– Begge turnforeningene har gjort en veldig bra jobb. Med ny hall får dugnadsheltene muligheten til å trene ungdom i stedet for å løfte og bære på utstyr, sier Odde.

– Vi må røre oss mer, og dette er bra for folkehelsa!

Hvis alt går etter planen kan turnernes nye storstue stå klar i løpet av neste høst. I så fall lover også Odde å finne frem turndrakt og turnsko.

– Jeg skal ta salto når hallen åpner.

Og da kan det jo være greit å ha en myk skumgrop å lande i.

Leder i Uthaug turn- og gymnastikklag, Wenche Sørdal, ønsket ikke på daværende tidspunkt å la seg intervjue om saken.