Forrige helg leverte de norske skøytesprinterne sin beste sesongstart på mange år.

Mest imponerende av alle var Håvard Holmefjord Lorentzen (25) med sine tre pallplasseringer i Thialf i Heerenveen. Først vant han fredagens 500 meter. Så tok han 3. plass på søndagens 1000 meter. I verdenscuphelgas siste løp, lagsprint, kompletterte han medaljesamlingen med sølvplass.

Bjugn-plan

I mars arrangerer Bjugn/Ørland skøyteklubb (BØSK) norgesmesterskapet i sprint i Fosenhallen. Dit kommer forhåpentligvis Lorentzen, og resten av Norges beste skøytesprintere.

– Jeg håper alle de beste skal delta, og det er i hvert fall planen, sier Norges canadiske skøytetrener, Jeremy Wotherspoon, til Fosna-Folket.

– Norges Skøyteforbund, kan ikke på forhånd si hvem av toppløperne, som Håvard Holmefjord Lorentzen, Hege Bøkko og resten av av landslagsgruppa i sprint, som vil komme å delta i Bjugn. Dette er en avgjørelse den enkelte løper må ta i samarbeid med landslagtrenerne, sier Svenn Erik Ødegaard, koordinator hurtigløp i Norges skøyteforbund.

BØSK tar over

Mesterskapet skulle egentlig vært holdt i Kristiansund, men da skøytehallen ikke ble ferdig i tide, og arrangørklubben trakk seg, ble andre klubber oppfordret til å søke.

– Bjugn/Ørland SK søkte, og Norges skøyteforbunds tekniske komité behandlet saken på nytt. BØSK oppga som begrunnelse at de aldri har arrangert sprint-NM, og valget falt til slutt på dem, sier Ødegaard.

Sprint-NM har blitt arrangert i Fosenhallen én gang tidligere, da det ble flyttet innendørs fra Leangen kunstisbane. Men da, i 2016, var det Trondheim-alliansen som arrangerte mesterskapet.

Tre ganger var Håvard Holmefjord Lorentzen på seierspallen i Thialf i Heerenveen forrige helg. Foto: AP Photo/Peter Dejong

Det er datoene 24. og 25. mars som er satt av til gjennomføringen, og det skal kåres en norgesmester i fire klasser; menn senior, menn junior, kvinner senior og kvinner junior.

– Alle klassene går 500 meter og 1000 meter hver dag. Det kåres dermed fire norgesmestere. Norgesmesteren i hver klasse er den løperen som har best poengsum sammenlagt, sier Ødegaard.

Poengsystem

For å kåre den totalt vinneren etter fire løp, brukes et ikke altfor for innfløkt poengsystem, der de forskjellige tidene regnes om til poeng, som så legges sammen. Norgesmesteren er den som har best poengsum sammenlagt.

– Poengsummen blir regnet slik. Tiden løperen får på 500 meter (for eksempel 37,52), gir poengsummen 37,520. På 1 000 meter er det følgende utregning: Tid 1.20,0 gir poengsummen 40,000. 1.20,00 er 80 sekunder. For å finne poengsummen, må man dele 80 sekunder på to (1 000 meter er lik to 500-metere). Dermed får løperen poengsummen 40,000, forklarer koordinatoren.

Går løperen på disse tidene, vil vedkommende ha poengsummen 77,520 etter første dag. Poengsummen løperen får andre dag legges til poengsummen fra første dag. Ut i fra det får man sluttpoengsummen.

Skulle de norske toppsprinterne fortsette den gode trenden ligger det an til mange høye hastigheter i Bjugn i mars.

– I Heerenveen var toppfarten til Håvard litt over 60 kilometer i timen, sier Wotherspoon.