– Grunnen til at jeg gir meg er så enkelt som at jeg er uenig med styret i Ørland BK om enkelte ting, uten at jeg ønsker å gå i detalj. Jeg fant ut at noen av oss må gi seg, og da er det enklest at jeg gir meg, sier Trond Øvergård til Fosna-Folket.

Øvergård ga styret beskjed om avgjørelsen i sommer.

– Jeg sa at hvis klubben skal drives sånn som den gjør, så blir ikke jeg med videre. Jeg har brukt høsten til å se om det har skjedd noen forandringer. Samtidig var lederen i fotballgruppa tydelig på at det var fint at jeg sa fra så tidlig. Da tolket jeg det som at de ikke var interessert i å ha meg med videre.

– Han har orientert styret for lenge siden at han skulle gi seg, det har styret forholdt seg til. Det å være fotballtrener krever at man er topp motivert for jobben. Når en fotballtrener sier han vil gi seg, har vi stor respekt for den avgjørelsen, så det har vi forholdt oss til. Det var han selv som valgte å gå av som trener. Det er han som har tatt det valget, sier leder i Ørland BK, Torhild Saltvik Aarbergsbotten.

Seiersmarsj

Samtidig som Øvergård ga beskjed om at han kom til å gi seg ved sesongslutt, begynte laget å vinne - og vinne - og vinne. Det kulminerte med seriemesterskap, opprykk, kretsmesterskap og seier i Obos cup.

– Styret har gjort en fantastisk jobb med Ørland BK, og har brukt mye energi på å få ting bra, med cuper og fotballskoler. Det drives godt, spesielt på den administrative siden, men så syns jeg vi sliter litt på den sportslige siden. For meg handler det ikke om seniorlaget, men om barn, ungdom og bredde. Det er der jeg har hatt sterke meninger. Jeg er nok ikke den enkleste å jobbe med - og muligens tar jeg feil også - og da er det kanskje greit at de som er uenig med meg, og mener de har rett, får fortsette uforstyrra, sier Øvergård.

– Har Øvergård vært vanskelig å jobbe med?

– Jeg opplever ikke at Trond har vært vanskelig å jobbe med. Han har kommet med sine synspunkter, og jeg opplever at vi har hatt en god og grei dialog med ham, sier Aarbergsbotten.

En av Trond Øvergårds siste pep-talker med Ørland-spillerne. Her i pausen under siste seriekamp mot Flatås. Foto: Alexander Killingberg

Øvergård bruker følgende metafor for å beskrive fotballklubben.

– En gartner kan stelle hekken sin så mye han vil, men det hjelper ikke hvis plena visner på innsida. Hvis den høye og fine hekken er så høy at man ikke ser over, er det ingen som ser at det ikke gror godt på innsida. Det skjer veldig mye positivt i klubben, og det kommer sikkert til å bli veldig bra. Mulig jeg er utålmodig og kanskje stiller jeg kravene på en dårlig måte.

– Vi er veldig opptatt av å være en kvalitetsklubb i Ørland BK. Det er vi nok på papiret, men i praksis er jeg litt uenig. Kvalitetsklubb handler for meg om mer enn en sportsplan og en klubbhåndbok. Der syns jeg vi har tatt steg tilbake. Vi er ikke der vi skal være som kvalitetsklubb, og da er det viktig å ta grep, og det ser det heldigvis ut som klubben holder på med, sier Øvergård.

Aarbergsbotten deler ikke Øvergårds synspunkt.

– Dette opplever jeg som veldig urettferdig. Det har aldri vært utdanna så mange trenere i Ørland BK som de to siste årene, og det har aldri blitt satset så mye på jentefotball som nå.

– 9. oktober ble vi revidert som kvalitetsklubb av Trøndelag Fotballkrets, og vi er fortsatt godkjent som kvalitetsklubb, sier Aarbergsbotten.

Trippeltriumf

Bak seg legger Øvergård en fantastisk sesong hvor laget avsluttet sesongen med ni seire på rappen og tre pokaler til premieskapet.

– Om det er tidenes sesong? Vanskelig å si. Det er i hvert fall den beste de siste ti-femten årene. Men det er vanskelig å sammenligne denne sesongen med 3. divisjonslaget med Jo Tessen, Håvard Moen og de guttene. Å vinne 5. divisjon er det jo noen som gjør hvert år, men at vi tar to andre titler i tillegg, det er en bra prestasjon. Om det er tidenes, er vanskelig å si, men det er i hvert fall den beste sesongen i nyere tid.

Med årets sesong har Trond Øvergård vært hovedtrener for Ørland BK i sju sesonger.

– Er det ikke rart å gi seg nå - eller er det perfekt timing å gi seg på topp?

– Jeg har jobbet i sju år for å klare et opprykk. Og når vi i det sjuende året klarer det, var det mitt største ønske at det var problemfritt og at vi kunne kikke på neste sesong med én gang. Men for klubben, totalt sett, er det mulig jeg tar for mye plass, og at dette grepet fører til mer arbeidsro for de andre.

– Det er bittert. Selvfølgelig er det det. Jeg skulle gjerne vært med opp i 4. divisjon og bidratt der. Jeg er uenig i ting styret gjør, og der har jeg ikke noe jeg skulle ha sagt. Jeg får hjerteinfarkt hvis jeg skulle fortsatt med å bry meg om alt. Jeg skulle kanskje vært flinkere til å gi litt f…, men jeg har et hjerte for klubben, og klarer ikke å ikke blande meg. Jeg ønsker det beste for klubben, og da sliter jeg meg litt ut.

Etter sju år som trener for Ørland BKs herrelag, går Trond Øvergård av. Foto: Rune Røstad

Hva nå?

I tillegg til opprykk, seriemesterskap og to cuptriumfer, oppsummerer Øvergård sju år som trener på følgende måte.

– Vi har brukt mye energi på å bygge et godt miljø. Det som skjedde i Rissa i år, kunne aldri skjedd i Ørland BK. Jeg er jo i utgangspunktet Rissa-spiller selv, så jeg syns jo det som skjedde der er veldig trist.

– I Ørland har vi brukt mye energi på å sveise sammen et lag med stor L. Vi har alltid brukt mye energi på det, å sette sammen en gjeng som ikke snur ryggen til i motgang. Da jeg startet var vi åtte spillere, og seniorlaget var i ferd med å bli lagt ned. Da jeg ga meg var vi tre lag og over 40 spillere. Så noe riktig må vi ha gjort.

At Øvergård nå takker av som trener, betyr på ingen måte at han ser seg ferdig med fotballen.

– Jeg skal ikke gi meg som trener; jeg skal trene et lag igjen. Så får vi se hvilket lag det blir, og hva slags rolle jeg får. Jeg har drevet på med fotball så lenge jeg har levd, så å bare kutte ut fotballen helt, det går ikke an. Noe fotball må jeg drive med.

Deler æren

Trenerkollegaen i Rosenborg, Kåre Ingebrigtsen, har etter sigende fått flere trenertilbud fra utlandet. Mens Ingebrigtsen vant én tittel i 2017, vant Øvergård tre.

–Jeg har ikke fått noen tilbud fra andre lag. Det dumme er jo det med avstander, det er langt mellom lagene på Fosen, så jeg tror ikke jeg får noen tilbud, men vi får se.

Også i 2015 vant Ørland BK Obos cup. Dermed har Øvergård og kompani vunnet fire titler på tre sesonger. Æren for det er han rask med å tillegge andre.

– Jeg har særdeles lite av æren. De som har æren er alle de som har trent spillerne på aldersbestemte nivå. Disse spillerne hadde mest sannsynlig fått til disse resultatene selv om jeg ikke hadde ledet dem. Det er det jeg prøver å si til klubben, at den må ta vare på bredden og trenerne for de aldersbestemte lagene. Vi hadde ikke klart dette hvis de førti spillerne ikke hadde blitt trent så godt opp igjennom.