Utgangspunktet var enkelt for Bjørgan. Med seier over Åfjord ville Bjørgan rykke opp til 4. divisjon. Da spilte den ingen rolle hva verken Ørland eller Nidelv gjorde i sine kamper.

– Det var ingen som trodde at vi skulle havne i dette scenariet, så det er ingen krisestemning her, sier vikarierende Bjørgan-trener Dani Edvartsen, til Fosna-Folket etter 1-0-tapet.

Jørgen Kvenstad Haugens scoring tidlig i andre omgang ble kampens eneste.

Før kampen var Bjørgans utgangspunkt enkelt: Med seier ville de rykke opp til 4. divisjon. Foto: Erik Eikebrokk

Braggings rights

Åfjord, på sin side, hadde ingenting å spille for, annet enn ære og lokale braggings rights. Men før kampen sa spillende Åfjord-trener Magne Staven Larsen klart i fra om at de gule ikke hadde noen planer om å la Bjørgan vinne lett.

Mens Bjørgan manglet David og Knut Johan Monkan, manglet Åfjord sin toppscorer Ørjan Børmark By. Kanskje vistes det på kampen at tre klassespillere manglet.

– Det var ingen velspilt fotballkamp. Det var ikke mye lækkert som skjedde utpå der. Men Åfjord lå godt i forsvar, og tillot oss ikke mye bakrom, sier Edvartsen.

Hundre tilskuere betalte for å se lokalderbyet. I tillegg var det omkring 50 barn til stede på Åset kunstgress. Foto: Erik Eikebrokk

Fosna-Folket talte klart flest sjanser til hjemmelaget Åfjord. Bjørgan kom ikke til stort mer enn halvsjanser, før flere spillere ble sendt i angrep mot slutten av kampen. På det tidspunktet hadde både Ørland og Nidelv avgjort sine kamper; slik at Bjørgan trengte ikke bare ett mål, men to, for å ta tilbake førsteplassen.

– Planen var å kjøre opp flere folk tidligere, men vi fikk et kollektivt drypp der i andre omgang, sier Edvartsen.

Serieleder i 55 minutter

Ettersom både Ørland og Nidelv vant, og Bjørgan tapte, ble tabellen de tre lagene imellom snudd på hodet. Ørland vant dermed 5. divisjon avdeling 3, og rykket opp og skal spille kretsmesterskap, mens Nidelv tok 2. plassen, med Bjørgan på tredje.

– Det er bare å gratulere Ørland. Jeg tror det er de som har det største potensialet, sier trenervikaren.

Det var Trond som åpnet sesongen best. Midtveis i høstsesongen begynte derimot bylaget å tape kamper, slik at Bjørgan plutselig toppet tabellen. Da Marius Heimdal førte Ørland opp i 2-1-ledelse mot Flatås, ti minutter før pause, var det faktisk første gang denne sesongen at Ørland toppet tabellen.

– Det er god timing det, men vi skulle selvfølgelig ønske at det var oss, sier Edvartsen.

Fløytesignalet har akkurat gått, og Bjørgan innser at opprykksdrømmen brast. Foto: Erik Eikebrokk

Det betyr at Ørland blir seriemestere - og rykker opp - etter å ha ledet 5. divisjon avdeling 3 i til sammen 55 minutter.

– Vi skylder på brødrene Monkan, men det må du ikke skrive, sier én av Bjørgan-spillerne humoristisk, før samme mann legger til.

– Men om sant skal sies er det jo mye takket være dem vi har kommet dit vi er i dag.

Ørland best

Også Åfjord var lenge med i kampen om opprykk. Men den drømmen brast da laget tapte for nettopp Ørland i nest siste serierunde. I det omvendte oppgjøret mellom Åfjord og Bjørgan, tidligere denne sesongen, vant Bjørgan 4-0. Det var derfor en revansjesugen gjeng som entret Åset kunstgress.

– Det er bestandig deilig å slå Bjørgan, uansett omstendighet. Men det var ei stund siden vi hadde slått dem, så det gjorde det ekstra deilig, sier spillende Åfjord-trener Magne Staven Larsen.

Spillende Åfjord-trener Magne Staven Larsen avsluttet 2017-sesongen med seier og knyttneve. Foto: Erik Eikebrokk

Med seieren endte Åfjord til slutt på 5. plass, bare fire poeng bak opprykksplass.

– Det er helt greit at det var Ørland som til slutt rykka opp. De har nok vært det beste Fosen-laget.

Sesongen er dermed ferdig for Åfjord og Bjørgan, men for Ørland venter to semifinaler; i kretsmesterskapet og i Obos cup.