Den dype bassrøsten runger over Austrått i det deltager med startnummer 263 ropes opp over høyttaleranlegget.

«Anne Kari Veikleenget til start!»

På Austrått denne helges arrangeres NM i Sau. Én av de tre disiplinene det konkurreres i, er bruk av gjeterhund. Totalt er det omkring 150 påmeldte deltagere til mesterskapet, og over tusen sau er i aksjon.

– Det er noen av verdens beste gjeterhunder som deltar, sier Veikleenget til Fosna-Folket.

Border collien Toby har hentet saueflokken, men kaster bort mye tid på første hinder. Foto: Erik Eikebrokk

Border collien Toby

Veikleenget og hunden Toby gjør seg klare til innledende runde i norsk mesterskap i bruk av gjeterhund. Saueflokken kan skimtes i det fjerne, på motsatt kant av det enorme uteområdet. Den sorthvite border collien Toby, som er tre og et halvt år, har kjent teften av de fem sauene for lengst, og ivrer etter å komme i gang.

Når startskuddet går, er den firbeinte allerede i fullt firsprang. Med et bueløp ut mot kysten er Toby raskt i favorittposisjon, på baksiden av saueflokken, slik at han kan styre den ullete flokken dit han vil.

Veikleenget overser situasjonen fra en plattform ved startrampen, rett ved innhegningen Toby skal forsøke å lede sauene mot.

Anne Kari Veikleenget gir kommandoer til Toby. Foto: Erik Eikebrokk

Samtidig som fløytelyden skingrer over området forsøker Toby å få sauene til å gå dit han vil. Han får ikke helt taket på flokken med én gang, men de lystrer etter hvert. I det ene øyeblikket piler Toby opp på venstre side av flokken, for å hindre dem i å fare galt av sted. I det neste er han oppe på høyre side. Han beveger seg alltid bak flokken, aldri foran.

Som en saueflokk

Når han er fornøyd med retningen saueflokkene går i, tar han en kjapp pust i bakken. Tunga henger langt ut av kjeften, og han får ikke hvilt seg spesielt lenge. Med falkeblikk følger hundepasseren med fra langt hold, og gir Toby nye instrukser med skjærende fløytelyder.

– Det er i hovedsak fire kommandoer. «Ligg», «venstre», «høyre» og «gå inn på sau», forteller Veikleenget, som har kommet til Austrått helt fra Vinstra i Oppland.

Kommandoene er mye av de samme uavhengig av hundefører, men lydene kan variere. Det viktige er at hunden forstår hva det betyr.

Tredje moment i konkurransen er å få saueflokken i kve, altså inn i inngjerdingen. Foto: Erik Eikebrokk

I løpet av tretten minutter skal Toby, og Veikleenget, forsøke å få saueflokken på fem til å bevege seg gjennom tre hindre og inn i en innhegning. Til sist skal Toby forsøke å skille ett av de to merkede fårene fra flokken.

Kvalifisering

De kommer bra i gang, men bruker lang tid på det første hinderet; to hvite gjerder som saueflokken skal passere imellom. Sauene gjør ikke som Toby vil, og unødvendig tid går tapt.

– Toby var ikke så samarbeidsvillig i dag, og vi kom dårlig igang, sier hun.

Dommere følger med fra siden og gir poeng etter hvor bra ekvipasjen presterer. Det spiller ingen rolle hvor kort eller lang tid de bruker, men maksimal tid er tretten minutter. Det er antall poeng som avgjør.

– Hvert moment har en maksimal score, og dommerne kan trekke poeng fra hvert moment alt etter som. Det er de åtte beste fra hvert kvalifiseringsheat som går videre til finalen på søndag, sier hun.

Endelig lystrer saueflokken, og Toby kan unne seg en pust i bakken. Foto: Erik Eikebrokk

Trøbbel

Toby og Veikleenget blir avbrutt før de rekker å bli ferdige med det fjerde momentet, som er å skille ut én av de merkede sauene. En dommer bryter inn, og mesterskapet er etter all sannsynlighet over for ekvipasjen fra Vinstra.

Hun sier hun ikke er skuffet, men innser at prestasjonen sannsynligvis ikke er nok til å ta seg til søndagens finale, som skal bestå av de åtte beste fra hvert av de to kvalifiseringsheatene.

– Vi får jo se hva poengsummen blir, men jeg har ikke noe håp om avansement. Samarbeidet fungerte ikke godt nok i dag. Dette er uforutsigbart, det er jo dyr vi jobber med. Hundene merker nok spenninga, og også dyr har dårlige dager.

Toby forsøker å få saueflokken til å løpe dit han vil. Men han har bare tretten minutter på seg. Foto: Erik Eikebrokk

Finale

De to andre disiplinene i NM i Sau er saueklipping og ullhåndtering. Én av deltagerne i saueklipping er åfjordingen Anne-Lise Haugdahl Humstad, som også sitter i arrangørkomitéen.

– Det er registrert nesten seksti deltakere. Jeg gleder meg til å treffe likesinnede saueklippere. Dommerne krever at vi klipper veldig nøye samtidig som man må holde tempo. Det er viktig for å heve nivået på klippingen her i landet, sa hun til Fosna-Folket før mesterskapet tok til på fredag.

I søndagens grand finale skal noen av verdens beste gjeterhunder kjempe om norgesmestertittelen i bruk av gjeterhund.

Totalt er det omkring 150 påmeldte deltagere til mesterskapet, og over tusen sau er i aksjon.

Fosna-Folket kommer tilbake med mer om mesterskapet.

NM i Sau arrangeres på Austrått. Foto: Erik Eikebrokk