Mer enn 450 spillere deltar denne helgen i Eat Move Sleep cup på Langsand, i Rissa.

– Det har vært mye folk innom, og det har gått kjempebra så langt, sier arrangementsansvarlig Vibeke Stoum Sand, til Fosna-Folket.

På fem forskjellige baner florerer det av ivrige fotballspillere i aldersgruppen 7 til 12 år. Totalt konkurrerer det i seks klasser, fordelt på begge kjønn.

Årets cupvær var i det minste betraktelig bedre enn fjorårets, da det var orkan. Foto: Erik Eikebrokk

Teller ikke mål

Konkurranseelementet er ikke det viktigste i Eat Move Sleep-konseptet. Alle lag spiller tre kamper, men det er ikke noe sluttspill. Det scores mål, men det føres ikke noen resultat- eller tabelloversikt.

– Ungene teller jo målene selv, men det er ikke konkurranseelementet som er viktig med cupen. Målet er å øke bevisstheten rundt mat, kosthold og søvn, sier Stoum Sand.

De fleste lagene kommer fra Fosen, men det er også deltagerlag fra utenfor halvøya. Totalt 57 lag deltar i cupen som arrangeres av Rissa IL. Nesten 450 frivillige sørger for at arrangementet går så knirkefritt og sømløst som mulig.

– Vi var litt skeptiske i går kveld, men været er i hvert fall bedre enn i fjor, da det var orkan. Vi møttes klokken halv åtte lørdag morgen, og da første kamp startet klokken 10.00 var vi klare, sier arrangementssjefen.

Nesten tusen spillere, foreldre og frivillige er samlet på Langsand denne helga. Foto: Erik Eikebrokk

Bama

Jonas Aalberg, som representerer hovedsponsoren Bama, sier at det stort sett er foreldre som er opptatt av søtsaker. Dét er en tradisjon cupen ønsket å gjøre noe med.

– Konseptet Eat Move Sleep dreier seg om at vi skal lære deltagerne, både unge og foreldre, noe om det å spise, om trening og ferdigheter, og råd om hvile, søvn og restitusjon, sier Aalberg.

Rissa IL er ett av bare 34 norske lag som arrangerer Eat Move Sleep cup, som er en turnering som også Norges Fotballforbund er sterkt delaktig i.

– NFF er imponert over innsatsen som Rissa har gjort for å formidle Eat Move Sleep-budskapet til spillere, foreldre og nærmiljø. Klubben har jobbet godt og hatt et stort engasjement for Eat Move Sleep over en lengre periode, og vi gleder oss til å følge utviklingen fremover, sier NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt.

Totalt 57 lag deltar i årets utgave av Eat Move Sleep cup. Foto: Erik Eikebrokk

Sjokolade eller frukt?

I tillegg til de fem fotballbanene som er trukket opp på Langsand gras, er det satt opp flere telt med forskjellige aktiviteter. Her kan både kidsa og de voksne spise sunn mat, prøve seg på tekniske og intellektuelle utfordringer, samt sjekke ut brannbilen som er på besøk. I tillegg får alle deltagerne premier, som for eksempel billetter til Rosenborg-kamp, og t-skjorte.

– Hovedbudskapet vårt er sunne verdier, og det å kombinere idrettsglede med sunn mat. Målet er å lære barn gode rutiner tidlig, sier Aalberg.

– Vi har smoothie og god mat for at barna skal holde ut lenger. Det er ingen spillere som etterspør sjokolade, kake eller brus lenger, sier Stoum Sand, om holdningene som gjelder for hele idrettslaget, ikke bare fotballavdelingen.

Fosna-Folket spør én av deltagerne om hva han synes om konseptet.

– Hva er best av sjokolade og frukt?

– Sjokolade!

– Hva er lurest av sjokolade og frukt?

– Frukt!

Knirkefritt arrangement, så langt, for Vibeke Stoum Sand og kompani. Foto: Erik Eikebrokk

Landslagsspiller på besøk

I forkant eller etterkant av hver turnering vil Eat Move Sleep-ambassadørene få besøk av en landslagstrener eller andre NFF-profiler, som vil lede en treningsøkt med klubbens 14- og 15-åringer. Etter økten vil det holdes et kort seminar der hele klubben inviteres til å være med. Temaet her vil være hva som skal til for å bli best mulig i fotball, samt viktigheten av fysisk aktivitet, et sunt kosthold og nok søvn.

Onsdag 1. november kommer tidligere landslagsspiller Ragnhild Gulbrandsen på besøk til Rissa. Hun skal holde ei treningsøkt for klubbens fjortenårige gutter.

– Etter treninga blir det foredrag om Eat Move Sleep. Vi håper å fylle Bojersalen til dette foredrag. Alle trenere i Indre Fosen kommune blir invitert, i tillegg til helsesøstre, lærere, førskolelærere og klubbens foreldre og egne spillere over 12 år, skriver Stoum Sand i en e-post til Fosna-Folket.

Arrangørklubben Rissa IL er ett av bare 34 idrettslag som arrangerer Eat Move Sleep cup, sammen med hovedsponsoren Bama. Foto: Erik Eikebrokk