Torsdag kveld gjorde Ørland BK jobben, og slo som forventet middelhavsfarer Flatås. Dermed lever fortsatt spenningen om opprykket.

Nå skal alt avgjøres i siste serierunde.

– Seieren satt litt lenger inne denne gangen. Det var en fryktelig rotete og intens første omgang. Vi hadde nok litt høye skuldre, og var stresset på grunn av alvoret, sier Ørland-trener Trond Øvergård.

Knokkeloppgjør

Rett før pause fikk Ørland sin første store sjanse i kampen. Med 41 minutter på klokka gjorde Tord Haga jobben alene med Flatås-keeperen. Flatås hadde i utgangspunktet ikke mye å spille for, men det ble tidlig klart at laget ikke hadde noen planer om å selge seg billig.

– Det minte meg om et godt gammeldags knokkeloppgjør. Det var veldig lite finspill, og Flatås virket veldig motiverte. De hadde tydeligvis bestemt seg for at de ønsket å stoppe sesongen vår, det var det ingen tvil om.

Det kunne virke som om scoringen rett før pause tok noe av piffen ut av hjemmelaget. To straffesituasjoner på få minutter i andre omgang punkterte kampen.

– I andre omgang var det klasseforskjell. Jeg vil ikke si at det var heldig, men vi får en tidlig straffe, som Tommy Schjølberg setter.

Flatås gikk, ifølge Øvergård, sure etter straffesparket. Det førte til en hodeløs hevntakling og straffe nummer to. Toppscorer Schjølberg gjorde jobben nok en gang.

Ørland-spillerne varmer opp før Flatås-kampen. Foto: Privat

Med seieren i boks benyttet trener Øvergård anledningen til å rotere på laget, og spare føtter til søndag, når det hele skal avgjøres.

– Kampen begynte å bli amper, så jeg ble redd for føttene til spillerne. Vi brukte hele benken og roterte litt på laget. Derfra roet vi litt ned og kontrollerte kampen.

Storform

Seieren var Ørlands fjerde på rad. De tre siste kampene har laget vunnet henholdsvis 5-0, 4-0 og 3-0. Gode fremover og gode bakover, med andre ord. Ørland har vunnet åtte av ni seriekamper etter sommerferien, og har spilt seg inn i opprykkskampen.

– Men nå ble det plutselig litt alvor, for dette var en kamp som ingen har pratet om. Man kan slå alle de beste, men det hjelper ikke hvis man taper mot lag som Flatås. Plutselig sank det inn før kampstart. For oss, som egentlig skulle kjempe mot nedrykk, ble det rart å plutselig skulle kjempe om opprykk, sier treneren.

På søndag spiller Ørland nok en gang mot Flatås, denne gang hjemme på Gryta. For Ørland er utgangspunktet enkelt: Ørland må vinne, samtidig som Bjørgan må avgi poeng mot Åfjord. Skulle Ørland spille uavgjort, er Øvergård og kompani avhengig av at Bjørgan taper med minst fire mål.

– Jeg driter i om Bjørgan slår Åfjord. Jeg er mest opptatt av at Ørland slår Flatås. Hvis vi har tjue spillere og ledere som går rundt og lurer på hvordan det går med Bjørgan, så taper vi den kampen.

– Dette blir en opplevelse uansett, å få være på spenninga. Vi skal kose oss, senke skuldrene og glede oss over en fantastisk sesong. Jeg tror uansett Bjørgan vinner på søndag, og sikrer opprykket, sier Øvergård.

Ørland-trener Trond Øvergård (til venstre) tror Bjørgan sikrer opprykket på søndag, men er mest opptatt av at sitt eget lag gjør jobben. Toppscorer Tommy Schjølberg til høyre i bildet. Foto: Alexander Killingberg

Alt var ikke bedre før

Øvergård lover et kjempearrangement i Gryta søndag klokken 14.00, og han håper lokalbefolkninga kjenner sin besøkelsestid.

– Jeg har null tro på at Ørland har rykket opp til 4. divisjon når kampene blåses av på søndag ettermiddag. Bjørgan har en egen evne til å slå de gode lagene. Så jeg tror fortsatt de tar det.

Ørland-treneren har gjort sitt for å holde forventningene nede gjennom sesongen. Målsettingen før sesongen var å berge nedrykk, derfor er det litt av en bonus å plutselig være involvert i kampen om opprykket.

– Jeg tror kanskje ikke vi har noe i 4. divisjon å gjøre enda. Så det er ingen nedtur om vi ikke rykker opp. Men det som blir en nedtur er om det kommer mye folk, og at vi taper kampen.

I hjemmekampen mot Åfjord kom mange og kikket på, men mange av disse var åfjordinger. Øvergård tror folk vil bli positivt overrasket om de setter av et par timer til toppkamp i 5. divisjon på søndag.

– Jeg håper jo at ørlendingene setter pris på den slags spenning, og kommer og kikker på. Jeg tror mange ørlendinger ville blitt positivt overrasket over årets Ørland-lag. Alle de som snakker om at alt var bedre før, de tror jeg får seg en overraskelse hvis de kommer og ser på laget nå.

– Før sparka vi ballen i været og kriget og kjempet, men det er mye finere fotball som spilles nedover i divisjonene i dag. Og nå ligger alt til rette. Vi stiller med kiosk og speaker, som oppdaterer kontinuerlig fra det som skjer i Åfjord, og et lag fullt av energi.

Som Rissa-spiller lærte Ørland-treneren noe om det å spille viktige og avgjørende fotballkamper.

– Nå gjelder det å senke skuldrene og nyte øyeblikket. Dette blir fryktelig artig!

Lokalderby

På Åset kunstgress er det klart for lokalderby mellom Åfjord og Bjørgan. For hjemmelaget er det uaktuelt å «tilpasse» innsatsen slik at naboen i nord får en enkel vei mot opprykk.

– Det er uaktuelt å tape med vilje. Vi er topp motiverte. Vi skal avslutte sesongen med stil, lover spillende Åfjord-trener Magne Staven Larsen før kampen.

Skulle både Ørland og Bjørgan tape sine kamper, er det en mulighet for Nidelv til å gå helt til topps på tabellen, om de to andre resultatene skulle gå deres vei. Nidelv spiller hjemmekamp mot bunnlaget Tiller.

I siste serierunde starter alle kamper starter på likt, søndag klokken 14.00.

Hvem rykker opp? Bjørgan Ørland BK Nidelv Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Hvem rykker opp? Bjørgan 41% Ørland BK 57% Nidelv 2% Du har allerede stemt 107 stemmer