Den største premien for å vinne 5. divisjon avdeling 3 er opprykk til 4. divisjon. Vinnerlagene i hver 5. divisjonsavdeling skal også spille om kretsmesterskapet, med finale i ABRA-hallen i november.

Ørland-trener Trond Øvergård mener det allerede er avgjort, til tross for spenningsscenariet Fosna-Folket skisserer.

– Vi har innsett at Bjørgan tar dette, sier han til Fosna-Folket.

Bjørgan-trener David Monkan sliter med å holde maska når han blir konfrontert med Ørland-trenerens bastante utspill.

– Har han spilt borte mot Vanvikan og Åfjord selv eller? For jeg har i hvert fall ikke hatt for vane å reise dit å ta enkle poeng. Da vi slo Åfjord på bortebane i fjor, var det første gang noen sinne.

Ørland BK har også muligheten til å rykke opp, selv om laget ligger på 5. plass. Foto: Alexander Killingberg

Fem lag kan rykke opp

Før de to siste rundene har fem lag fortsatt muligheten til å rykke opp. Det er Trond og Nidelv som topper tabellen, med henholdsvis 30 og 28 poeng, men på plassen bak - og likt med Nidelv - lurer Bjørgan. Laget fra Bessaker har dessuten én kamp til gode på de to lagene foran, og er det laget med best kort på hånden når fotballen går inn i sin grand finale.

– De har alt i sin hule hånd, og jeg blir svært overrasket om de ikke tar dette. Det er ingenting som tilsier at de skal tape for verken Vanvikan eller Åfjord, sier Øvergård.

På 4. plass ligger Åfjord. De gule har også spilt 14 kamper, men har to poeng å hente inn på erkefienden lenger nord. Det er her dramaet kan få sitt virkelig klimaks. Denne helgen spiller Magne Staven Larsens mannskap mot Ørland.

– Det er de to tøffeste kampene i sesongen som er igjen. Med seier i de to kampene så blir vi best på Fosen. Det blir helsikes spennende og full tenning. Det er slike kamper som er de artigste, og det kommer ikke til å bli lagt igjen mye i garderoben, sier Åfjord-treneren.

Finaleklimaks

I siste serierunde møtes Åfjord og Bjørgan på Åset kunstgress, i det som kan være kampen som avgjør alt. Et mulig scenario er også at Åfjord slår både Bjørgan og Ørland, men at det likevel blir Trond som rykker opp. Ifølge Staven Larsen er det ingen motivasjon i å ødelegge for andre Fosen-lag.

– Målet er å slå Bjørgan. Det spiller ingen rolle hvordan de ligger an ellers. Slår de oss så er det jo fortjent da.

I den kampen kan i teorien begge lag spille for opprykk, men det kan også være slik at det bare er Bjørgan som har sjans til å rykke opp, mens Åfjord har muligheten til å ødelegge for Bjørgan.

– Jeg håper jo ett Fosen-lag rykker opp. Såpass grei mot Fosen-fotballen må vi være. Men vi mister jo et artig lokaloppgjør hvis Bjørgan rykker opp, sier Staven Larsen.

– Hvem håper du rykker opp?

– Må jeg velge mellom Ørland og Bjørgan? Svaret er Åfjord! Det er jo fortsatt et lite håp. Og så lenge det er det så går vi for opprykk.

Med seier i sine to siste kamper blir Åfjord garantert best på Fosen - men det betyr ikke nødvendigvis at laget rykker opp. Foto: Alexander Killingberg

Gjennom hele sesongen har samtlige trenere snakket ned viktigheten av opprykk, og snakket opp andre lags muligheter. Med to kamper igjen å spille, tør endelig Bjørgan-treneren å si at laget går for opprykk.

– Vi kommer ikke til å legge oss, for å unngå å rykke opp. Hvis vi vinner avdelinga så rykker vi opp, og da rydder vi plass til det i kalenderen. Selv om vi er gamle og utbrente så tar vi det. Jeg er ikke noe redd for at vi ikke skal hevde oss i 4. divisjon, så vi kommer til å gi alt mot både Vanvik og Åfjord, sier Monkan.

Jokeren

Den siste jokeren i kortstokken er Ørland BK. Laget ligger helt nede på 5. plass, men med to kamper til gode på de to lederlagene, og én kamp til gode på Bjørgan og Åfjord, så kan Trond Øvergård og kompani også bli en betydningsfull aktør i dramaet.

– Åfjord er et kjempetøft lag. Vi har ikke store forhåpninger om noe som helst. Så får vi se hva som skjer. Jeg tror Bjørgan vinner sine to siste kamper, og da er det ingenting vi andre kan gjøre.

Ørland-treneren er usikker på om han i det hele tatt har lyst til at Ørland skal rykke opp ett hakk.

– Målet vårt var å berge plassen i 5. divisjon. Det har vi gjort. Og så spørs det da, hvor lurt det er å rykke opp, hvis vi skulle klart det. Det blir lengre reiser, og tøffere motstand. Det er ingen nedtur å ikke rykke opp.

– Det er kjempeartig at flere Fosen-lag henger med i opprykkskampen. Jeg håper ett Fosen-lag går opp, hvis det ikke blir oss. Om det blir Ørland eller Åfjord er likegyldig for meg, sier Monkan.

Ørland må fortsette å fly høyt om de skal fly høyest på tabellen til slutt. Foto: Alexander Killingberg

Det beste laget

Med full pott kan Ørland ende på 33 poeng. Derfor er de avhengig av hjelp fra andre for å knipe førsteplassen. Skulle Bjørgan avgi poeng og Ørland vinne sine tre kamper, kan det være at målforskjell på til for å skille Trond og Ørland. Fredag 29. september møtes Ørland og Åfjord på Gryta. Uansett resultatet i den kampen, vil det bety at ett av lagene spiller seg ut av opprykkskampen.

Selv om Øvergård er sikker på at Bjørgan vinner til slutt, betyr ikke det at han mener grønntrøyene er det beste laget.

– Nidelv er det beste laget i divisjonen. Hvorfor de har rotet bort så mange poeng, det forstår jeg ikke noe av. De er det soleklart beste laget, og det er ingen tvil om at de er det laget som har mest i 4. divisjon å gjøre.

Og for én gangs skyld er Monkan enig med Øvergård.

– Hvis jeg skal plukke en favoritt her, så holder jeg en knapp på Nidelv. De er det beste laget, og har igjen Tiller i sin siste kamp. I tillegg har de best målforskjell av samtlige lag.

Formlaget

Ørland er høstens store formlag i avdelingen. Laget har vunnet seks av sju kamper, men likevel kan det vise seg at det er hjemmetapet for Nidelv tidlig i september som kan komme til å velte opprykksdrømmen.

Bjørgan har ligget i rygg på Trond gjennom hele sesongen. Mens Trond har plukket vesentlig færre poeng på høsten enn i vår, hadde Bjørgan sin formsvikt rett etter sommerferien. Roan-laget har siden fått fart på sakene igjen, og har vunnet sine tre siste, blant annet toppkampen mot Trond, og nedsablingen av Tiller (19-0). Med seier i de to siste kampene er det ingen som kan hindre opprykkstoget i å tøffe helt inn til Bessaker.

– Vi må nullstille til helga. Vi tror ikke det går av seg selv. Det er slike kamper som er artig å spille. Det er mange år siden vi har spilt kamper der det står så mye på spill, sier Monkan.

Bjørgan må gjenta bedriften mot Åfjord for å være sikker på opprykk. Foto: Alexander Killingberg

Åfjord har ikke tapt en seriekamp siden før sommerferien. Men med mye mark å gjøre opp for etter en dårlig vårsesong, skal mange marginer gå spillende trener Magne Staven Larsens vei for at det skal bli champagnestemning på Åset senere i oktober. Åfjord har ikke tapt siden juni, men poengtapet borte mot Tiller kan vise seg skjebnesvangert.

– Dommeren var helt krise. Vi avga poeng mot det samme laget som Bjørgan slo 19-0. Det er jo litt pussig. For oss er det uansett helt okey å fortsette i 5. divisjon. Det gror godt for tida i Åfjord, og det er ingen krise om vi ikke rykker opp. Målet før sesongen var å være med i toppen, og det er vi jo.

Hva med Trond?

Trond er laget som har ledet gjennom hele sesongen. Høstsesongen har derimot ikke vært av samme kaliber som vårsesongen. Den plutselig formduppen har bidratt til å skape spekulasjoner om at laget taper med vilje for å unngå å rykke opp.

– I så fall er det unfair play. Da bør de bli kastet ned til 6. divisjon. Det er ikke bra, hvis det stemmer, sier Monkan.

Fredag spiller Trond sin siste kamp for sesongen, borte mot Flatås. Avgir Trond poeng der, har fire andre lag også muligheten til å rykke opp. Om Trond skulle vinne, er det kun Bjørgan som har sjans til å passere bylaget.

– Vi går for seier. Om det holder til opprykk, får tiden vise. Det blir spennende dette, sier Trond-trener Eirik Bongard til Fosna-Folket.

Det eneste Fosen-laget som helt sikkert spiller i 5. divisjon også i 2018, er Vanvik. Laget kan verken rykke opp eller ned. Om Rissa stiller lag neste sesong, er foreløpig uvisst, men laget må uansett starte fra bunn av, i 6. divisjon.

La fotballdramaet begynne!