Fosningene ventet lenge, men de ventet godt. På Landsskytterstevnets siste dag ble det endelig gull og NM-tittel. I overlegen stil tok Morten Saur NM-gullet i skogsløp, i klassen veteran 65. Dermed sørget han for Fosens første og eneste 1. plass i årets Landsskytterstevnet.

– Dermed er han norgesmester for andre år på rad, sier en imponert Magnar Alseth, Rissa skytterlags head honcho.

Men det skulle ikke bli den eneste medaljen på finaledagen.

Gull

Skogsløpet er Landsskytterstevnets svar på skiskyting, hvor løperne først skyter tretti skudd på blink. Antall treff her legger grunnlaget for en avsluttende løpeetappe. Saur skjøt fullt hus, og fikk dermed et forsprang på tretti sekunder for hver av motstandernes bom.

Med joggeskoene på var det heller ingen tvil. Saur løp over to minutter raskere enn nestemann, og ble til slutt norgesmester over fire minutter foran nummer to.

«Årets skytter»

Onsdag skjøt Marita Mære Hårstad 25 perfekte skudd, og var en klar medaljekandidat i finalen i torsdagens feltskyting. På nytt skjøt hun fullt hus og maksimum score. Bare færre innertiere enn gullvinneren skilte Sørdalen-skytteren fra gullet.

Marita Mære Hårstad var, ifølge Magnar Alseth, den store skytteren fra Fosen under årets stevne. Foto: Landsskytterstevnet

På fredag gjentok historien seg. Hårstad skjøt nok en gang fullt. Denne gang i juniorfinalen i baneskyting. Og nå holdt det til 3. plass og ungdomsmedalje.

– Marita er den store skytteren fra Fosen i år. Tredje- og sjetteplass i junior er veldig bra, hyller Alseth.

Finaleskyting

I Landsskytterstevnets «grand finale» - finalen i baneskyting - var det flere fosninger som imponerte stort.

Både Tore Veie (Rissa) og Eirik By Dyrendahl (Rissa) skjøt fullt hus (100 poeng) i finalen. Dermed endte Veie på 24. plass, og Dyrendahl på 31. plass, av flere hundre skyttere. Tore Byberg skjøt 99 poeng i finalen, og tok 50. plassen. Alle tre mottok utmerkelser for innsatsen (medaljer og stjerne).

Tore Veie skjøt fullt hus i finalen i baneskytingen. Foto: Landsskytterstevnet

– Jeg må si at fosningene har gjort det veldig bra i forhold til resten. Det er mange om beinet i de forskjellige klassene.

I klasse ER (eldre rekrutt) skjøt også Erik Bauge og Sigurd Sve (begge Rissa skytterlag) godt. I finalen i feltskyting - blant 359 skyttere - endte duoen henholdsvis på 42. og 54. plass, etter å ha skutt 30 blinktreff i finalen.

Begge ble hedret med middels stort beger for innsatsen. Det er det bare en viss prosent som får, og henger derfor høyt.

– Hvor mange som får medaljer, stjerne og beger i hver klasse, beregnes ut i fra antall deltagere, sier Alseth.

Eirik Dyrendahl skjøt strålende på finaledagen. Foto: Landsskytterstevnet

Neste år

Årets stevne ble arrangert i Førde i Sogn og Fjordane. Neste år er fosningene nærmest på hjemmebane, når stevnet skal arrangeres i Lånke, nær Stjørdal, i Nord-Trøndelag. Ifølge Alseth går skytterlaget for å slå sin egen deltagerrekord.

– Vi kommer ikke nærmere hjemmebane enn det. Det blir spennende å se hvor mange vi greier å stille med, men vi må jo gå for rekord.

Det var totalt 4 663 påmeldte til årets stevne.