I kveld MÅ Rosenborg slå Celtic for å avansere til siste kvalifiseringsrunde til Champions League.

Men har Kåre Ingebrigtsen fått det aller beste ut av sitt mannskap?

Fosna-Folket tok kontakt med fotballtrenerne på Fosen-halvøya for å høre om de har noen gode råd til Rosenborg-treneren før trønderfotballens skjebnesymfoni.

Stoppet Rosenborg i 2016

Hvem på Fosen vet bedre enn Åfjord-legende Odd Petter Hosen om hvordan Rosenborg skal stoppes? I 2016 la han en slagplan som nesten var god nok til å slå Rosenborg ut av cupen.

– Jeg tror det blir en veldig vanskelig kamp. Celtic er nok innstilt på å ta det. 1-1 er jo nok for dem. Rosenborg score mål, og samtidig tette igjen bakover; det holder jo ikke med uavgjort. Det hadde vært jævlig gøy om de greide det. Tror forsvarsspillet blir avgjørende, Rosenborg må opptre bra kollektivt i forsvar, samtidig som de er gode offensivt.

– Lord Bendtner eller vikingen Vilhjálmsson på topp?

– Ut fra det som er vist tidligere, bør Vilhjálmsson starte, ingen tvil om det. Bendtner virker så usikker, han må jo vise seg frem litt mer. Det er så rart. Han har de kvalitetene, og har trent seg godt opp, men så virker han nervøs for å vise seg frem. Det er for mange meningsløse feilpasninger. Jeg tror han kjenner på presset.

Tro, håp eller kjærlighet? I fotballen er dét flere sider av samme sak.

– Jeg tipper Rosenborg vinner 2-1, men jeg føler meg ikke sikker. Men vi må ha trua, det er sånn det er. Noe annet ville være håpløst.

– Tett igjen bakover!

Vanvik-trener Hallvard Solem tror ikke «alle mann i angrep» er måten å overvinne de skotske mesterne på.

– Jeg tror det kan være fornuftig å ikke gå så langt bort fra taktikken fra bortebane. Det er kanskje fristende å gå offensivt til verks på hjemmebane, men Celtic er nok relativt bruktbare på kontringer. Rosenborg så sjeldent solide ut defensivt i den første kampen, så jeg tror det er smart å holde på den samme stilen, og satse på overganger.

– Vil ikke det gjøre Nils Arne Eggen fly forbannet?

– Det er kanskje ikke helt i Eggens ånd, men så tror jeg ikke laget er godt nok til å spille på Eggen-vis heller.

Solem ønsker å se et Rosenborg-lag som herjer offensivt, men oppfordrer til varsomhet så lenge relasjonene ikke sitter som i glansdagene.

– Rosenborg er best når de er gode offensivt, men det har de ikke vært i år. De fant litt tilbake til seg selv i fjor, etter noen års famling, og så skulle de peise på litt i år, men det har blitt verken fugl eller fisk.

Island eller Danmark?

Som trenerkollega Hosen, foretrekker Solem en islandsk viking fremfor dansk løsdynamitt.

– Jeg ville gått for Vilhjálmsson. Bendtner har sine styrker, men jeg syns den defensive jobbinga til Bendtner er for svak. Han gir laget for lite trykk i den defensive biten på topp, og det gjelder for kantene også. Angrepstrioen presser ikke godt nok høyt i banen.

Pål André Helland og Nicklas Bendtner skal være to av Eliteseriens største profiler, men Solem syns ikke det kommer godt nok frem på matta.

– Det blir for store avstander mellom angrepstrioen. Kanskje kan Yann-Erik De Lanlay i større grad skape noe i rommet rundt Bendtner. Jeg syns ikke Helland og Bendtner fungerer spesielt godt sammen. Men heldigvis er det ikke jeg som skal ta ut laget.

Seieren over Dundalk, da nettopp Vilhjálmsson avgjorde i ekstraomgangene, var ifølge Solem ikke spesielt imponerende, men bortekampen mot Celtic ga Vanvik-treneren fornyet tro.

– Jeg er spent. Den forrige kampen ga håp. Da viste Rosenborg at de kan matche ok internasjonal mostand. Og det de gjøre om de skal ha noe i Champions League å gjøre. Jeg tipper 3-1 til Rosenborg.

– De må tørre å gå i angrep!

Trener for Rissas damelag, Erling Dyrendalsli, er ikke i tvil om hvordan skottene skal knekkes.

– Rosenborg må gå i angrep, og sette mer fart fremover. Det har gått for seint, for mye på tvers. Jeg er redd for at Celtic får et mål, og da mål Rosenborg ha to.

Rissa-treneren lot seg imponere over forsvarsspillet i bortekampen mot Celtic - som endte 0-0 - men på hjemmebane mener han Rosenborg har en forpliktelse om å angripe.

– God jobb borte, og det var taktisk bra det, men hjemme må de tørre å styre kampen. Utfordringa sesongen gjennom har vært angrepsspillet. Jeg tror ikke det er smart å legge seg bakpå, de må tørre å angripe.

Overgangsfasen

Utgangspunktet er enkelt. Får Celtic ett mål, må Rosenborg ha to, og så videre.

– Det er viktig å angripe kontrollert. Det er den balansegangen, mellom forsvar og angrep, og omstillingen fra når de har ballen og mister den, og når de ikke har ballen, og vinner den igjen, som blir avgjørende. De to overgangsfasene.

For Dyrendalsli er det ikke snakk om Bendtner eller Vilhjálmsson. Med en liten taktisk vri, finner han plass til begge to.

– Jeg kunne tenkt meg begge. De kunne spilt i en 4-4-2-formasjon, vet du. De er jo gode spillere begge to. Men Vilhjálmsson havner vel som indreløper.

– Men blir det Champions League i år?

– Nei, det tror jeg ikke, ærlig talt. Rosenborg har ikke vært så gode i år, men man vet jo aldri. Det hadde vært veldig artig, selvfølgelig. Jeg tror det ender 2-2, i dag, men jeg håper jo ikke det, jeg håper på 2-1.

Kåre Ingebrigtsen kan i hvert fall ikke skylde på manglende råd etter kampen - uavhengig av resultat. Avspark på Lerkendal er klokken 20:45. Kampen sendes direkte på Viasat 4.