Mandag ettermiddag løp Ørjan Kjeldsli (21) fra Stadsbygd sitt livs løp da han knuste sin egen klubbrekord på 5 000 meter med over et halvt minutt.

– Det gikk fort, ja, sier han til Fosna-Folket dagen derpå.

Under Selsbakks sommerseriestevne på Trondheim stadion vant Kjeldsli suverent på tiden 14:32.07, i et sterkt heat med mange av de beste seniorene i Midt-Norge på startstreken.

– Jeg mål vel si at jeg er i mitt livs form, det har vært stigende formkurve i hele høst og vinter. Usikker på hva fremgangen skyldes, for jeg har ikke økt treningsmengden, men det har vært god kontinuitet og kvalitet i treninga. Det kan ha bidratt til å gi et lite løft.

NM-form

Seieren, og ikke minst tiden, lover godt med tanke på U23-NM om knappe to uker. Da løper Ørjan for medalje på 5 000 meter.

– Det kan bli tøft med medalje, men jeg har topp 5 som mål.

– Hva er viktigst i NM; plassering eller god tid?

– Plassering er viktigst i et sånt type løp. Det kan fort bli et lureløp: At det går rolig fra start, med trøkk på slutten. I mesterskap er det ofte at det ikke blir de helt store tidene.

21-åringen ser ikke seg selv som noen utpreget spurter, og tror ikke et «lureløp» styrker egne medaljesjanser.

– For min del er nok det optimale at det går jevnt fort fra start, slik mandagens løp. Blir det slik kan jeg kjempe om medaljer. Det er vanskelig å si hvordan nivået er per dags dato. Jeg utelukker ikke medalje; det kan gå.

Ørjan Kjeldsli er tilbake for fullt etter at skader som spolerte deler av fjorårssesongen. Foto: Roger Midtstraum

Trening

Kjeldsli bor til vanlig på Levanger. Her er løpsmiljøet lite, så det blir mange treningsturer alene.

– De harde øktene løper jeg stort sett alene. På rolige turer løper jeg ofte med kjæresten min. Til høsten er det en Steinkjer-løper som flytter hit, og da blir det forhåpentligvis flere tøffe intervall-økter.

Med gode tider kommer også større ambisjoner. Men skader har gjort at Kjeldsli ikke har fått trent så hardt og så mye som han har ønsket.

– Har litt å gå på, men må ta det progressivt. Kan ikke øke mer enn tjue prosent i året. Må ta det litt gradvis.

Mandag slo han mange av de beste løperne i Midt-Norge. Disse løperne ligger på mellom 15 og 18 treningsmil i uka. Det er rundt femti prosent mer enn Kjeldsli.

– Jeg har ikke oversikt på hvor mange timer jeg trener i året, men i år har det vært cirka ti timer og 8 til 10 mil i uka. Det er relativt lite, egentlig. Jeg måtte kutte i treningsmengden etter skadene i fjor, for å bygge meg opp igjen.

– Jeg har mye å gå på når det gjelder mengdetreninga. Planen er å øke på med litt mer trening fra høsten av.

Ambisjoner

Han løper både mellomdistanse (1 500 og 3 000 meter) og langdistanse. Akkurat nå er det 5 000 meter som er favorittdistansen, men dette kan endre seg i tiden fremover.

– Det kan bli 10 000 meter på sikt, men da må jeg bli seigere, og få mer trening over tid. Men det er 5000 som er det største satsningsområdet i år og neste år.

Mandag kuttet han halvminuttet på sin egen personlige rekord. Men rekordsulten stopper ikke med det.

– Man må ha ambisjoner om å komme seg ned mot 14-tallet på 5000 meter. Dessuten har jeg ett år til i U23-NM, og jeg har ambisjoner om å ta medalje der.

– Hva med internasjonale mesterskap?

– Jeg er ikke så langt unna U23-EM-kravet på 5000 meter heller. Det kan jo og være et mål til neste år. Jeg er tjue sekunder bak, så det er ikke helt urealistisk.

Unge løpere i Stadsbygd IL fulgte interessert med da Kjeldsli snakket om hva som må til for å bli god. Foto: Sigmund Simonsen

Inspirator

Forrige lørdag ledet Kjeldsli en inspirerende teori- og treningsøkt for elleve ungdommer i moderklubben Stadsbygd IL.

– Jeg fikk spørsmål fra Sigmund Simonsen som spurte om jeg kunne ta en økt for ungdommene i gruppa, så da kjørte jeg en liten teoriøkt først; om hvordan jeg trener og hva som må til for å heve seg som løper. Litt om teknikk, mengder og gode målsetninger.

– Etterpå kjørte vi intervalløkt på banen. Det var ei god økt og en populær opplevelse.

Thomas Fremo fra Fjellørnen løp inn til en flott femteplass på  på 5 000 meter, med tiden 14:51.75. Martin Føll (18) fra Stadsbygd IL løp også godt på sin 800 meter og kom i mål på tredjeplass i seniorklassen, på 2:01.03.