Lørdag 29. juli sparkes Norway Cup i gang på Ekebergsletta utenfor Oslo. Ett av lagene som skal delta kommer fra Fosen; et samarbeidslag bestående av jenter fra Stadsbygd og Rissa.

– Vi er meget klare for cup, sier lagleder Svein Olav Nilsen.

Tjue spillere og fire ledere, i tillegg til x antall foreldre, setter seg på bussen til Oslo lørdag morgen. Målet, i første omgang, er en skole én kilometer unna Ekebergsletta, der de skal bo under oppholdet.

Eneste Fosen-lag

Laget var med i Norway Cup også i 2016, der det endte med flere kamper i B-sluttspillet. I år er de det eneste Fosen-laget som deltar.

– Jeg vet ikke hvorfor det er slik. Kanskje det er langt å dra, og så er det jo forholdsvis dyrt. Det var mange Fosen-lag som reiste til Storsjöcupen, tidligere i sommer, i stedet. Det er både kortere og billigere. Det hadde ikke vært mulig for oss å delta uten støtte fra lokalt næringsliv og idrettslaget. Det er mange som støtter oss.

Laget består av jenter fra både Stadsbygd og Rissa.

– Vi var nødt til å slå oss sammen i vinter, så vi stiller med det laget i serien sammen også. Det er for å kunne ha et tilbud til jentene i det hele tatt.

I vårsesongen har jentene gjort det bra, og endte på 2. plass i serien. Det gir grunn til optimisme, men ikke for enhver pris.

– Vi må jo satse på å vinne kampene vi spiller, men vi har ikke ambisjoner om å spille finale. Hovedmålet er å reise nedover og ha det artig.

Alle skal med

Før avreise har lagledere og spillere diskutert seg imellom hvordan det sportslige skal fungere.

– I serien er det kanskje litt mer topping av lag. Men i Norway Cup betaler alle like mye for å være med, så alle skal få spille mest mulig, og alle skal starte minst én kamp. Spillerne syns det er riktig sånn.

Laget skal delta i den tredje eldste jenteklassen (Q17). Det skal spilles ellever-fotball.

I gruppespillet skal Stadsbygd/Rissa, som laget heter, spille mot Jotun IL (søndag klokken 12:00), Utleira IL 2 (mandag 13:15), Bremnes IL (tirsdag 12:00) og Kringlebotn/Sædalen/Kalandseid (tirsdag 18:30).

De to beste i gruppa avanserer til A-sluttspill. De tre dårligste til B-sluttspill.

– Og så må du skrive at om det er noen som vil sitte på nedover, så er det bare å ta kontakt. Vi har plasser ledig på bussen, sier Nilsen.

Størst av de største

Men hvilken turnering er egentlig verdens største?

Etter omfattende gravearbeid kan Fosna-Folket slå det fast én gang for alle: Norway Cup er verdens største fotballturnering.

Denne konklusjonen er basert på opplysninger som kommer frem på de to turneringenes hjemmesider, og kontaktpersoner.

I Gothia Cup, som arrangeres i Göteborg, deltar 1 700 lag og spilles 4 500 kamper. I Norway Cup deltar 30 000 spillere fordelt på 1 908 lag.

Dermed må Gothia Cup nøye seg med tittelen verdens største internasjonale fotballturnering, ettersom de har deltagere fra 80 nasjoner, mot Norway Cups 52.

Tidenes nest største

Årets Norway Cup blir tidenes nest største, bare i 2016 har det vært flere deltagere, med 2 199 lag og cirka 6 000 kamper.

Norway Cup arrangeres av Bækkelaget Sportsklub. Årets turnering er den 46. i rekken, etter at den første gang ble arrangert i 1972, da med 420 lag og 8 400 deltagere.

For første gang deltar lag fra Nord-Korea og Guinea Bissau.