Lørdag 10. juni arrangeres Birkebeinerløpet for tjuende gang. Løpet er 21 kilometer langt, med start fra Birkebeineren skistadion og målgang i Lillehammer, ved Kristins hall.

På startstreken står blant andre Jon Inge (47) og Hanne Hegerberg (20), fra Rissa. De er far og datter, men også treningskamerater og, ikke minst, store konkurrenter.

– Jeg har ikke tenkt å la henne vinne!

– Han skal ikke ikke få det lett. Jeg liker å slå ham!

– Viktig å vinne

Med bare dager igjen til et av årets store mål, finpusser de to konkurrentene formen på hver sin front. Hanne i Levanger, hvor hun studerer, mens faren trener hjemme i Rissa. Begge to innrømmer overfor Fosna-Folket at det er viktig å vinne.

– Ja, det er konkurranse, det er det, sier Jon Inge. Hun har blitt såpass gammel at jeg ikke kommer til å la henne vinne, nei!

Hanne Hegerberg advarer faren om at hun er i sitt livs form. Foto: Privat

Første gangen de begge stilte til start i Birkebeinerrittet, var i 2014. Da kom Hanne først til mål, men hun mener faren hadde en god unnskyldning.

– Han hadde strekk den gangen.

Mål

Jon Inge har vært med i løpet seksten ganger tidligere. Det betyr at han har deltatt hvert år løpet har blitt arrangert, foruten to. I 2015 stod duoen på startstreken igjen.

– Da var det jeg som vant. Så nå står det 1-1, sier han.

I tillegg til å slå faren har Hanne et annet mål. Den personlige rekorden hennes, fra 2015, er på 1 time og 43 minutter.

– Jeg har lyst til å slå den, ja. Og så har jeg et lite håp om å løpe under 1 time og 40.

Jon Inge Hegerberg fra Birkebeinerløpet i 1999. Foto: Privat

Jon Inges personlige rekord er på 1 time og 24 minutter. I motsetning til datteren, har han absolutt ingen ambisjoner om å slå den.

– Nei, egentlig ikke. Jeg bruker løpet som motivasjon til å trene og holde meg i grei form gjennom året. Jeg er godt fornøyd om jeg kommer meg under 1 time og 40 minutter.

Treningskamerater

I hjemtraktene i Skaugdalen er det perfekt terreng å løpe i. Det er også en arena å måle krefter på.

– Vi trener mye i lag når jeg er hjemme. Jeg skal ta ham i år, jeg har trent jevnt og godt det siste året, sier hun.

Tjueåringen har ambisjoner om å sette ny pers - i tillegg til å slå faren. Foto: Privat

– Hanne trener vel sånn passe, mens jeg trener bare lite grann.

Hanne mistenker at faren trener ekstra hardt mens hun er borte.

– Det blir ikke så mye sniktrening, men jeg forsøker å få trent tre ganger i uken. Jeg er usikker på om det er nok til å slå Hanne. Jeg tror jo det, men man vet aldri. Jeg vet ikke helt hva slags form hun er i akkurat nå.

– Vi er ganske jevne, men han har ikke slått meg på dragene oss imellom. Dragene er på mellom ett og tre minutter. Han er nok bedre enn meg til å løpe i terreng, mens jeg kanskje er best på asfalt. Så det kan slå begge veier. Det blir spennende.

Helt til slutt har Hanne en advarsel til faren.

– Jeg er i mitt livs form!