Travsporten har i mange år gått for å være en «gubbesport». De siste årene har man imidlertid sett en økt kvinnelig oppslutning i travtrenerutdanningen. Likevel glimrer ofte damene med sitt fravær på de store dagene, spesielt i løpsbanen. - Jeg tror det handler om at menn har større selvtillit og ambisjoner. Ser man på næringslivet, er menn ofte veldig bra representert i de fremtredende stillingene, sier Amanda Robertsen etter å ha tenkt seg nøye om. Må være god for å trivesSelvtilliten og ambisjonene er definitivt ikke noe 22-åringen sliter med. Fra å ha etablert seg som en mye brukt kusk på Leangen, valgte hun å satse ved å flytte til Oslo og ny jobb i Norsk Rikstoto. Med få bekjente og lite kunder tok det tid å komme i gang sørpå.Men den siste tiden har arbeidsmengden omsider tatt seg opp.

- Det er kjempegøy. Jeg må være god i det jeg holder på med, hvis ikke kan jeg likeså godt slutte, uttaler Robertsen med et konkurranseinstinkt som matcher det meste og de fleste.

- Fra norgesrekord, 37 seire og én million innkjørt i fjor, til en sesong der du kun har tatt åtte seire. Hvordan forklarer du nedgangen?- Den er sammensatt. Hovedårsaken er at jeg mistet Seaborn Simona til Frankrike og til skade – og at de andre seiersmaskinene mine har slitt pluss at jeg har måttet bruke tid til etablere meg i en ny by, forklarer Robertsen, som noe beskjedent anslår at Seaborn Simona har tatt halvparten av seirene. Med nærmere ettersyn er tallenes tale klar; 27 av 84. Banet vei på hver sin måteDet var først i 1970 at Det Norske Travselskap åpnet plass for til damene. Den gang stod Liv Haslie opp for kvinnenes rett, og umiddelbart tok to-tre kvinner lisensen. Den første til å kjøre løp ble Anne Margrethe «Tutt» Bingslien fra Eidsberg i Indre Østfold.- Jeg er stolt på vegne av alle damene som driver i dag, sier Liv Haslie, 74 år, og fortsatt i full vigør i løpsbanen.

HUSKER DU DENNE? 18 år gamle Amanda kusket inn 250.000 kronerI nyere tid er faktisk Amanda Robertsen den som har markert seg mest av de kvinnelige kuskene. I 2013 sørget hun for en historisk triumf i Jarlsberg Grand Prix hoppeavdeling, den første storløpsseieren for en kvinnelig kusk siden Reidun Bøhn vant Widdingløpet i 1986. I fjor vant hun fire seire på en løpsdag – aldri før har en norsk kvinnelig kusk stått for en slik bragd. I Sverige har Kajsa Frick samlet fem én gang -  så noen verdensrekord ble det ikke.

- Treneren må ha gjort en solid jobb. Hesten er ikke til å kjenne igjen. Nå dundrer hun til mål som aldri før. - Sjansene lørdag?- De er tilstede. Endelig har vi fått et godt spor, og det betyr at vi får være med litt. Hvor langt det rekker skal jeg ikke si for sikkert, men en plass blant de tre hadde vært fint.

- Hvordan ser du på det å være eneste kvinne i feltet?- Jeg bare gleder meg, noen nerver er det ikke snakk om. Tidligere kunne jeg kjenne at gutta prøvde å lure meg, men de siste årene føler jeg at jeg har blitt akseptert på lik linje i banen.

- Du har uttalt ambisjoner. Strekker de seg så langt at du vil bli første kvinne til å vinne Norsk Travderby og etablere deg blant kuskeeliten?- Egentlig ikke. For å gjøre det må man jobbe på en stall og få tillitt av en trener over tid. Skal jeg vinne et storløp igjen må det bli med en egen eller pappas hest. Kanskje M.H. Herkules kan være aktuell neste år?, avrunder allerede historiske Amanda Robertsen.