I sommer kunne Kristiansund Cup Spearfishing Competition feire 25-årsjubileum. Årlig kommer verdens beste undervannsjegere til denne konkurransen, der det bare to ganger tidligere har blitt en norsk vinner. Fram til i år. For i sommer var det ørlendingen Atle Skaug som kunne innkassere det gjeveste trofeet i Kristiansund. Dermed har fosningen for alvor plassert seg i verdenseliten i denne idretten.

30-40 meters dyp

Kort fortalt foregår undervannsjakt med dykkermaske og en harpun. Uten medbragt oksygen dykker deltakerne i enkelte farvann helt ned til 30-40 meter. Målet er å være den som fanger de største og fleste fiskene. Hvert dykk varer gjerne i et par minutter, noe som er en prestasjon i seg sjøl når man samtidig skal være fysisk aktiv nede på dypet.

Verden rundt

Deltakere fra alle kanter av verden deltar i jakten på de gjeveste troféene i undervannsjakt, og de reiser verden rundt for å delta i konkurranser og mesterskap.  Skaug har også erfaring fra internasjonale mesterskap. Blant annet var han på det norske landslaget som deltok da VM ble arrangert i Peru. Norges dykkerforbund tar ut landslaget, men store deler av utgiftene må deltakere dekke sjøl.

Måtte betale 30.000 for å delta i VM

- For delta i VM i Peru måtte jeg betale 30.000 kroner av egen lomme, forteller Atle Skaug. Til daglig er ørlendingen bosatt på Røros, noe som betyr at han nesten hver eneste helg setter seg i bilen og kjører til Fosen, Kristiansund eller Aure for å trene på undervannsjakt.

- Det blir gjerne åtte til ti timer i sjøen i løpet av ei helg, sier Skaug.

- Da må det vel også bli en bra mengde fisk du har med deg opp fra dypet i løpet av året?

- Ja, men fisken blir gjerne gitt bort til aldershjem og lignende, svarer den rutinerte undervannsjegeren.

Norsk Havservice

Når det går mot internasjonale mesterskap så reiser gjerne undervannsjegerne med sterkest økonomi til stedet det skal foregå året før konkurransen, og tilbringer inntil en måned med å gjøre seg kjent med farvannet der de skal konkurrere og oppførselen til fisken som finnes der.

Når selve mesterskapet nærmer seg, så er de på plass en måneds tid før konkurransen starter. Akkurat det kan Skaug foreløpig bare drømme om, men med ørlandsbedriften Norsk Havservice på plass som personlig sponsor, så kan han i alle fall se fram til en del økonomisk støtte.

Ikke PR-verdi som avgjorde

Daglig leder og gründer bak Norsk Havservice, Eirik Lundemo, er tydelig på at når bedriften nå har valgt å sponse en utøver, så er ikke valget tilfeldig.

HUSKER DU DENNE? Atle (4) dykket på fire meter - nå skal han delta i VM

- Undervannsjakt kan nok være litt vanskelig å profilere for oss som sponsor, men idretten har mye til felles med det vi gjør som dykkerfirma, forklarer Lundemo. At PR-verdien kunne vært større om man hadde valgt håndball eller en annen breddeidrett er han fullstendig klar over, men Lundemo trekkler også fram det gode arbeidet som klubben til Skaug, Ørland froskemannsklubb, gjør i lokalmiljøet. - Ungdomsarbeidet i klubben er et kjempeopplegg, dermed ble Skaug et naturlig valg for oss, sier Lundemo, som også sjøl har et utpreget konkurranseinstinkt og lang erfaring fra idrett på nasjonalt nivå.

Satser mot EM

For Atle Skaug, som i ung alder allerede har rundt 10 års erfaring fra landslaget, er det nærmeste målet å bli tatt ut til EM neste år. Landslaget i undervannsjakt består av fire dykkere og en lagleder, der den ene dykkeren er med som reserve.

Som tredje nordmann i løpet av 25 år gikk Atle Skaug nylig til topps i prestisjefylte Kristiansund Cup Spearfishing Competition. Foto: Privat