23 år senere vinner Leicester etter alt å dømme Premier League. Laget leder med sju poeng når tre kamper gjenstår.

Liverpool-spiller

Fredag 30. juli 1993 sto Leicester klare til å valse over et sammensatt Fosen-lag på gressmatta på Langsand. Om lag 700 tilskuere hadde tatt turen. Noen måneder tidligere hadde Leicester spilt play off-finale om opprykk til Premier League. Der ble det tap 3-4 mot Swindon Town.

Leicester sparte ikke på kruttet i Rissa. Den største stjernen var trolig den tidligere Liverpool-, Chelsea- og Coventry-spilleren David Speedie. Skotten hadde også ti A-landslagskamper for hjemlandet.

Jamtfall i mål

Fosningene hadde samlet sammen det beste som kunne krype og gå av fotballspillere på halvøya. Senere Rosenborg-keeper Jørn Jamtfall sto i mål, Kolbjørn Søtvik og Lasse Strand var å finne i forsvaret, mens senere Southampton-spiller Jo Tessem spilte lenger frem på banen. For anledningen var trenerlegenden Bjørn Hansen hentet inn som lagleder. Rissværing og landslagsspiller Gøran Sørloth var speaker.

- Kunne fort ha vunnet

Kampen ble langt fra noen festforestilling. Det endte 0-0, og ifølge Fosna-Folkets referat var det langt mellom sjansene.

«Det ble aldri noen stor sportslig begivenhet på Langsand fredag, noe som i hovedsak skyldes et skuffende tafatt og humørløst Leicester-lag», sto det å lese i tirsdagsutgaven 3. august.

Fosens lagleder Bjørn Hansen var imidlertid godt fornøyd med fosningenes prestasjon.

- Vi kunne fort ha vunnet kampen i sluttminuttene, noe som ville ha vært glimrende, sa han til Fosna-Folkets journalist.

Imponert over Fosen-laget

Stemningen og rammen rundt kampen var det imidlertid lite å si på. Rissa musikkorps spilte både den norske og engelske nasjonalsangen før kampstart. Tore Strømøy besørget latter fra de fremmøtte da han påpekte at røykalaksen britene fikk overrakt var utgått på dato for lengst. På banen spilte Fosen-laget godt i forsvar.

«Leicester hadde ballen mye, men produserte aldri de helt store målsjansene. Det syntes som om laget ble mer og mer frustrerte over egen innsats, og på spørsmål om hvor alvorlig britene tok denne kampen, svarte John Gregory (Leicesters lagleder, red.anm.) slik:

- Dette var for oss en av flere treningskamper, men vi liker aldri å tape en kamp, og ønsket selvfølgelig å vinne denne også. Jeg ble for øvrig meget imponert over Fosen-laget, som var et godt organisert lag».

Misfornøyd med dommeren

Leicesters lagleder var imidlertid mindre imponert over mannen med fløyta.

«Gregory var fornøyd med vertskapet, men ikke fullt så overstrømmende mot dommertrioen. Han prøvde gjentatte ganger å besøke dommergarderoben etter kampen», heter det i kampreferatet.

- Britene gikk sure

Fosens Andreas Søraker var godt fornøyd etter 0-0-kampen.

«- Det taktiske opplegget vi la opp før kampen, fungerte stort sett til punkt og prikke. Tross alt har vi bare trent sammen én gang, sa en opprømt Andreas Søraker.

Han hadde ventet mer av et engelsk lag som var på nippet til å rykke opp til Premier League i fjor.

- Vi nektet dem rommet bakover, og dermed gikk britene sure. Vi greide å beholde humøret, på tross av et trykk fra Leicester. Det var først og fremst det defensive spillet vi lyktes med, og klarte derfor å skape få sjanser, sa Søraker som fremhevet Jørn Jamtfalls innsats i buret.»

Husker lite

Kolbjørn Søtvik var blant spillerne som ble fremhevet i Fosna-Folkets kampreferat. Han husker lite fra kampen når Fosna-Folket tar kontakt 23 år senere.

- Leicester ja. Det ble vel 0-0. Det er alt jeg husker, sier Søtvik.

Han påpeker at kampen ikke var noe særlig stort fotballminne.

- Jeg husker treningskampen mot Rosenborg på Jøssund i Bjugn bedre. Rosenborg var knallgode på den tida. Det sto 3-3 en stund, men Rosenborg vant til slutt 3-6, forteller Søtvik.

- Med du har i hvert fall vært med på å spille uavgjort mot laget som trolig vinner Premier League i år..

- Det er vel ikke samme spillerne, men samme klubben ja, svarer Søtvik.

- Ikke imponert

I Fosna-Folkets kampreferat står følgende å lese: «Gøran Sørloth la imidlertid godt merke til duoen Kolbjørn Søtvik og Lasse Strand i de bakre rekker. Søtvik syntes det var artig å spille imot et internasjonalt lag, men ble ikke særlig skremt av den tidligere Liverpool-spilleren David Speedie».

Søtvik uttalte selv følgende til Fosna-Folket etter kampen:

- Selv om ikke formen var som før, var temperamentet der, og det eneste Speedie greide var jo å pådra seg en advarsel. Leicester spilte for øvrig ikke bedre enn hva vi tillot dem, uttalte bjugningen etter kampen i 1993.

- Jeg var vel ikke så imponert. Det er ikke så mye som har endret seg, sier Søtvik i dag og tenker på at han husker svært lite fra kampen.

- Du har ikke tenkt at det er litt artig at du har spilt mot klubben som trolig vinner Premier League i år da?

- Det har jeg ikke tenkt på før du ringte nå, sier Søtvik.

Leicester rykket opp

I Rissa var det stelt i stand storfest med Ole Ivars i Rissahallen etter kampen. Ifølge avisa var også 700 feststemte fosninger i hallen og svingte seg til dansebandmusikken etter kampen.

For Leicester var kampen i Rissa et ledd i sesongoppkjøring. Laget skulle gjennomføre en svært vellykket sesong som ble kronet med seier i opprykksfinalen mot Derby County og opprykk til Premier League. Nevnte David Speedie, som langt ifra imponerte Fosens Kolbjørn Søtvik, scoret 12 mål og var svært viktig for Leicester i opprykksesongen. Men på Langsand kom den tidligere skotske landslagsspilleren ingen vei.

LEST DENNE? 20 år siden Vikingan spilte 2-2 mot Sunderland: - Scoringen har brent seg fast