Det er 30. oktober. Tidlig søndag ettermiddag. Ullevaal-matta er fin, men med islag på de skyggelagte sidene. 25 minutter er spilt av omkampen. Første cupfinale endte 2-2 etter ekstraomganger. Rissværingen Gøran Sørloth ga Rosenborg ledelsen to ganger, men begge gangene kom Brann tilbake.

Keeper på halvdistanse

Jahn Ivar «Mini» Jakobsen får ballen ute på venstrekanten. Han demper ballen på brystkassa, lar den sprette, før han nærmest poler den inn mot midten av Branns banehalvdel. Ballen stusser en gang i gressmatta før Gøran Sørloth er på plass og kliner til.

«Forholdene er slik at vi er nødt til å spille», sier RBKs Bjørn Hansen mens han intervjues på direkten på NRK.

Samtidig fyker Sørloths skudd som et prosjektil i mål. Skuddet fra om lag 30 meters hold er knallhardt, men samtidig får det en dupp slik at ballen daler vakkert inn i nettmaskene bak en sjanseløs Brann-keeper. Rosenborg vinner til slutt kampen 2-0 og blir cupmestere for første gang siden 1971.

Her kan du se scoringen.

- Mini: - Ferdigscoret

- Det er mitt beste cupfinaleminne ja, bekrefter Gøran Sørloth når Fosna-Folket slår av en prat 27 år etter praktscoringen på Ullevaal.

Rissværingen husker fremdeles scoringen godt.

- Jeg husker at «Mini» fikk ballen på kanten. Så la han det han selv kalte en ferdigscoret pasning inn mot midten. Den var jo selvfølgelig ikke ferdigscoret. Jeg skjøt jo fra langt hold.

- Så du der og da at keeperen sto langt ute?

- Det spørsmålet fikk jeg fra journalistene etter kampen også. Da svarte jeg selvfølgelig ja, men for å være ærlig så så jeg ikke det. Når man får ballen slik, kan man ikke begynne å se hvor keeperen er. Da scorer man ikke, sier Sørloth.

- Like stor stas

Søndag møter Rosenborg Sarpsborg til cupfinale. Sørloth tror det er like stas å spille cupfinale i dag som den gang han selv var aktiv. Rissværingen spilte i alt fem cupfinalekamper om man teller med begge oppgjørene i 1988. Han scoret totalt seks mål på disse kampene.

- Jeg tror det er spesielt stas for dagens Rosenborg-mannskap. Det er få av dem som har spilt cupfinale før, poengterer han.

Sørloth har trua på at Rosenborg tar sitt første cupgull siden 2003, men advarer mot å undervurdere Sarpsborg.

- Her er det bare en kamp. Man får ikke spille den om igjen. Alt skal avgjøres på 90 minutter. Da kan et lag som Sarpsborg som ut ifra tabellposisjon skal være langt dårligere enn Rosenborg, plutselig heve seg, påpeker han.

Tapte mot underdog

Sørloth har selv møtt to solide underdogs i cupfinaler. I 1990 var Rosenborg kjempefavoritter mot lille Fyllingen. Det endte med seier 5-1. Sørloth scoret selvfølgelig.

- Mot Fyllingen gikk det bra. Vi ville lage litt show for publikum også, sier Sørloth.

Det påfølgende året sto Strømsgodset på motsatt banehalvdel. Igjen var Rosenborg store favoritter. Trønderne ble nummer to i serien samme år, mens «Godset» endte helt sist og rykket ned. I cupfinalen vant imidlertid drammenserne 3-2. Sørloth scoret igjen, men det hjalp lite.

- Det var et veldig unødvendig tap. Det var spillere på vårt lag som ikke hadde helt dagen, sier Sørloth og sikter blant annet til Ola By Rises keepertabber.

Søndag krysser rissværingen fingrene for at Rosenborg unngår å tape for en ny underdog og henter hjem sitt første cupgull på 12 år.